Молодореформатори створюють аж дві схожі партії

"Єврооптимісти" Лещенко, Найєм і Ко обговорюють створення "антиолігархічної партії", й паралельно створення подібної партії оголосив екс-заступник Генпрокурора Давіт Сакварелідзе.

Увечері 29 червня група депутатів парламенту, а також активісти кількох партій, зокрема, "Демократичного альянсу", на закритій зустрічі обговорять створення нової партії.

Цю інформацію підтвердив у Facebook лідер "Демократичного альянсу" Василь Гацько.

Серед ініціаторів створення партії є депутати, які пройшли до Верховної Ради за списками блоку Петра Порошенка, - Мустафа Найєм, Сергій Лещенко, Світлана Заліщук, а також Вікторія Пташник, обрана за списком "Самопомочі", зараз - позафракційна.

В ефірі "Громадського радіо" минулої суботи Василь Гацько заявляв, що нова партія фінансуватиметься представниками малого і середнього бізнесу, а також на пожертви громадян.

"Люди прагнуть створити партію, незалежну від олігархів. Вона опиратиметься на малий і середній бізнес, на пожертвування громадян, яких не буде в таких великих кількостях, але цього буде достатньо для того, щоб проводити кампанії й перемагати", - сказав пан Гацько.

Депутат від БПП Сергій Лещенко в ефірі "112 каналу" повідомив, що зараз триває процес "об'єднання великого пласта молодих людей, які шукають, як вивести Україну з цього олігархічного корупційного болота, в якому вона знаходиться 25 років".

За його словами, серед цих людей є депутати-єврооптимісти, колишні співробітники прокуратури, діючі та колишні депутати, члени деяких партій, а також представники аналітичних організацій.

Партія "Демократичний альянс", за словами Сергія Лещенка, стане базою для утворення нової партії.

Іще одна партія

Одночасно із повідомленнями у ЗМІ про створення партії "єврооптимістів" колишній перший заступник генерального прокурора України Давид Сакварелідзе у Facebook оголосив про початок створення нової партії, проголосивши ті ж самі принципи, що їх називають молоді депутати Сергій Лещенко, Світлана Заліщук, Мустафа Найєм.

"Тривалий час українське суспільство очікує на радикальні і системні зміни, безкомпромісну та рішучу боротьбу з усіма проявами корупції на всіх рівнях. Владна еліта десятиліттями вперто ігнорує цей суспільний запит, тасуючи стару кадрову колоду", - написав він у Facebook.

До ініціативної групи зі створення партії увійшли, зокрема, екс-заступник генерального прокурора Віталій Касько, депутат парламенту Віктор Чумак, який пройшов до Ради за списком БПП, але вийшов із фракції.

"Етап попередніх консультацій завершено. Ми створюємо команди в регіонах", - запевнив Давид Сакварелідзе.

З ким Саакашвілі?

Голова Одеської облдержадміністрації Міхеіл Саакашвілі поки що не заявляв про те, чи увійде він до якоїсь із нових партій. Понад три місяці тому він твердив, що створювати нову партію намірів не має.

Віддай мандат

Тим часом у соцмережах обговорюють, чи не повинні депутати парламенту, пройшовши за списком партії президента Петра Порошенка чи інших політичних сил, скласти мандати і вже поза Верховною Радою створювати нові партії. До цього представників БПП вже закликав лідер президентської фракції у парламенті Ігор Гринів. Але у цієї позиції є як прихильники, так і противники.

"Навпаки, не йдіть. Порошенко зобов'язаний вам частиною голосів. Ваша перебування у БПП - це плата за додатковий відсоток місць у сесійній залі. От нехай і платить. Мовчки", - написав у Facebook користувач Andrii Gornish.

Депутат Ради від БПП Світлана Заліщук публічно відповіла на заклики здати мандати.

"Це питання не етики. Це питання світогляду. Ми не можемо відмовитися від вимог, які ми висували до влади ще в статусі громадських активістів та журналістів. Не страшно опинитися за бортом парламенту. Страшно опинитися за бортом принципів, які стали приводом для позачергового обрання цього парламенту. У когось Майдан сформував вірність прізвищам на чолі списків, у когось – відданість вимогам, які народили протест. Майбутнє, сподіваюся, стане ефективним ситом для одних та інших", - написала Світлана Заліщук у Facebook.

History Repeating?

У соцмережах реакція на створення двох нових партій суперечлива. Відомий журналіст Валерій Калниш написав у Facebook: "І знову все, як завжди. Нічого не змінилося і не зміниться".

"До останнього моменту мені здавалося, що ці люди зійдуться в одній партії, але ні. Кожен вирішив йти своїм шляхом, який, щоправда, проходить по одній ідеологічній ніші - лібералізм. Але саме впевненість у власній унікальності у підсумку призведе до того, що ані одна, ані інша партії не будуть успішними. (...) Те, що люди, котрі разом декларували боротьбу з корупцією, закликали до оновлення системи, разом нападали на олігархів і президента, раптом вирішили йти різними колонами, наштовхує лише на погані думки, наприклад, що не поділили "гетьманство", - пише Валерій Калниш.

І припускає, хоч і не вірить у це: "може, це хитрий план і вони у підсумку об'єднаються".

Скепсис стосовно успішності нових партійних проектів висловлює і користувачка Larisa Granskaya у Facebook: "З повагою ставлюсь до цих молодих політиків, але, здається, вони переоцінюють обізнаність виборців із концепціями новостворюваних партій. От умовно: партія Саакашвілі, партія європтимістів, партія порядних людей чи ще якась. Люди розберуться в тонкощах вододілу? Розпорошаться голоси, що матимемо - два українця, три гетьмана та гвардію корупціонерів, що пройдуть в Раду?"

Однак Давид Сакварелідзе вважає по-іншому. Він переконаний, що на парламентських виборах, які, на його думку, відбудуться "максимум навесні наступного року", "старий політичний клас буде зметений, а перемогу з великою ймовірністю отримає startup сила, що складатиметься із зовсім різних, але у своїй більшості абсолютно нових людей".

BBC

заліщук саакашвілі найєм партії лещенко сакварелідзе

Знак гривні
Знак гривні