Сьогодні Рада може заарештувати Онищенка. Це залежить від НФ і БПП

"Сьогодні арешт Онищенка залежить від п'яти депутатів коаліції в регламентному комітеті: три від Яценюка і два від Порошенка. От і подивимося хто є хто", - пише Віталій Шабунін з Центру протидії корупції.

У регламентному комітеті Ради, який сьогодні має дати дозвіл на арешт організатора "газової схеми", нардепа Саші Онищенка, всього 9 депутатів.

Із них більшість, тобто п'ятеро, представники коаліції з двох найчисельніших партій у Раді – Народного Фронту (Войцеховська, Єфремова, Пинзеник) та БПП (Арешонков, Лубінець).

Яценюку та Порошенку зібрати 5 голосів для арешту газового схематехника простіше, ніж тричі переконувати 226 депутатів зробити те саме в залі.

Чому тричі? Бо після рішення комітету про арешт Онищенка на голосування ставиться кожне окреме питання з подання антикорупційного прокурора: про зняття недоторканості, про затримання та про арешт народного депутата. Три рази 226 депутатів мають сказати "да" і не скнопкодавити.

Якщо регламентний комітет не вступить у змову і в повному обсязі ухвалить подання Холодницького, підтримане генпрокурором Луценком, нардепам в Раді проголосувати "якось інакше" буде дуже складно. Особливо тому, що на 87 сторінках Холодницький простою мовою описав, хто, як, і що робив у газовій схемі під дахом нардепа Онищенка, фактично, передавши депутатам в комітет частину обвинувального акту.

Повний текст подання.

Отже, рішення про арешт нардепа – суто політичне і залежить від двох осіб – лідера НФ Яценюка та лідера БПП Порошенка, - вважає Шабунін.

Схеми уникнення

Депутати від БПП можуть в останній момент включити режим "регламент" і їхній страх перед необхідністю "здати свого" може матеріалізуватися у:

...відсутність кворуму на комітеті. Забезпечити кворум із 5 нардепів, п'ятеро з яких члени коаліції – елементарна річ за наявності "політичної волі влади".

...голосування комітетом тільки за зняття недоторканості без згоди на арешт Онищенка. У поданні антикорупційного прокурора йдеться про одну єдину вимогу: дати згоду на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата Онищенка.

Утім народні депутати можуть голосувати кожне прохання прокурора окремо. Та сама процедура буде в залі, навіть якщо комітет ухвалить все, про що просить Холодницький.

За таких обставин Онищенко не звалить з країни, а буде постійним героєм телевізійних ефірів, розповідаючи про політичну вмотивованість його справи і паралельно – знищуючи докази своєї участі у газовому дерибані.

З іншого боку, такий підвішаний стан депутата та триваюче слідство – гарний та простий спосіб генерувати потрібні голоси в Парламенті. Наприклад, щоб ухвалити чергову порцію змін до Конституції.

...передачу подання прокурора спікеру ВР Парубію – суто популістський крок, який ми вже бачили у виконанні регламентного комітету під час позбавлення недоторканості Клюєва. Аби уникнути його, спікеру достатньо прийти сьогодні о 14.00 на комітет.

...голосування в Раді тільки за зняття недоторканості без дозволу на арешт.

Чому Онищенка принципово саме арештувати, а не просто позбавити депутатського імунітету?

Перше. У газовій схемі, збудований нардепом, задіяні родичі Онищенка, а отже, на свободі він буде всіляко перешкоджати розслідуванню, захищаючи та укриваючи рідних від відповідальності.

Друге. У газовій схемі фігурують фіктивні директори підприємств, які перепродавали втричі дорожче газ або переводили кошти в кеш. Це "неосвічені особи без постійних джерел доходів, які за невелику грошову винагороду ставали формальними засновниками та директорами фіктивних підприємств, що здійснювали б купівлю-продаж природного газу". Онищенко та його поплічники мають достатньо інструментів впливу на таких людей, можуть їх залякувати та змушувати знищувати документи, давати неправдиві свідчення тощо. Аби уникнути цього, нардепа треба (с) ізолювати.

газ скандал корупція кримінал онищенко Рада тимошенко

Знак гривні
Знак гривні