Сорос, який колись обвалив фунт, натякає на падіння цієї валюти в разі виходу з ЄС

Легендарний інвестор Джордж Сорос попередив про "серйозні наслідки" для британського ринку праці і фінансів, якщо країна вийде із ЄС.

У статті Guardian він заявив, що фунт очікує "стрімке падіння" у разі, якщо під час референдуму у четвер переможуть ті, хто агітував за вихід Британії, - передає Британська Бродкастингова Корпорація

Джордж Сорос заробив статок, граючи проти фунту під час подій "Чорної середи" у 1992, коли Британія вийшла із ERM (European Exchange Rate Mechanism — європейського механізму регулювання валютних курсів).
За словами Сороса, Brexit зумовить набагато масштабніші проблеми.

У своїй статті Джордж Сорос припускає, що у випадку виходу із ЄС, курс фунта до долара впаде щонайменше на 15%, а, можливо, і на 20% - тобто до 1,15 доларів замість нинішніх 1,45.

Джордж Сорос також попередив, що здатність Банку Англії реагувати на рецесію або падіння цін на ринку нерухомості є досить обмеженими, а більшість монетарних інструментів вже було застосовано, аби витягти Британію із світової фінансової кризи.

"Зараз спекулятивні настрої на ринках є більш поширеними і потужними, ніж раніше. І вони радо використають будь-який прорахунок британського уряду і британських виборців".

"Брекзит" зробить декого дуже багатим, але переважну більшість - відчутно біднішими", - вважає Джордж Сорос.

Минулого тижня курс фунта різко впав по тому, як стали відомі результати опитування, які показали, що прибічники кампанії за вихід здобувають дедалі більшу підтримку. Натомість у понеділок відбулося найбільше зміцнення фунта після того, як опитування засвідчило, що прибічники того, аби Британія залишилася у ЄС, відновили свої позиції.

У 1992 році Джордж Сорос використав Quantum Fund, аби успішно зіграти на тому, що фунт був переоцінений до німецької марки, після чого тодішній прем'єр-міністр Джон Мейджор був змушений вивести фунт із європейського механізму регулювання валютних курсів.

У четвер ввечері і впродовж ночі старші трейдери найбільших світових банків будуть працювати, аби відстежувати поведінку фунту, яка, як очікується, може бути більш непередбачуваною, ніж у "Чорну середу".

Попередження щодо цін

Тим часом колишні керівники найбільших британських торговельних мереж, включно із Tesco, Sainsbury's, Asda, Morrisons and Waitrose, M&S та B&Q, попередили про зростання цін на головні товари, зокрема, харчі і одяг, у випадку "брекзиту".

В результаті середнє домогосподарство платитиме на близько 580 фунтів більше на рік, попередили у союзі торговельних мереж USDAW.

Представники союзу кажуть, що цю цифру вони розрахували на основі очікуваного падіння курсу фунта у разі виходу Британії із ЄС, а також на базі нових тарифів на імпорт товарів із ЄС, включно із харчами і одягом.

"Помилявся тоді, помиляється зараз"

Проте команда, що агітує за вихід, твердить, що Британія буде більш заможною за межами ЄС.

"ЄС є дорогим, бюрократичним і сліпим до того, що він вчинив із платежами за енергію, які стрімко зростають", - заявив керівник кампанії за вихід із ЄС Метью Елліот. Він також звинуватив пана Сороса у тому, що той хоче дати більше влади Брюсселю.

Прибічники виходу Британії із ЄС кажуть, що Джордж Сорос лише нагнітає панічні настрої, а також має відому передісторію неправильних прогнозів.

"Джордж Сорос є давно відомим прибічником відмови від фунта і надання більшого контролю ЄС, - заявив Метью Елліот. - Він давав такі самі похмурі прогнози і тоді, коли ми не приєдналися до євро. Він помилявся тоді, помиляється зараз".

"Після виходу із ЄС ми укладемо угоду про вільну торгівлю із ЄС, оскільки не треба бути членом ЄС, аби вільно із ним торгувати", - твердить пан Елліот.

Представники кампанії за вихід також відкинули припущення про те, що цей вихід призведе до подорожчання життя.

"Незалежні експерти чітко кажуть, що членство у ЄС і його втручання у всі справи призвело до зростання цін і зашкодило нашому економічному росту. Якщо ми проголосуємо за вихід, то відновимо контроль і зможемо використовувати на наші пріоритети ті 350 млн фунтів, які ми відправляємо кожного тижня до Брюсселя", - каже Метью Елліот.

єс економіка сорос британія

Знак гривні
Знак гривні