Демотивація від ЗСУ: тисячі резервістів виявилися на полігоні зайвими (ВІДЕО)

Організаційним провалом обернулася спроба провести військові збори резервістів Збройних сил України на базі 1-ї окремої танкової бригади в смт Гончарівське (Чернігівська область).

Вишкіл був запланований на 15-25 червня і, за задумом, мав зібрати для поновлення навичок військовослужбовців запасу, зокрема тих, хто проходив службу за мобілізацією в 2014-2015 роках.

Однак на етапі визначення кількості учасників навчань штабом була допущена помилка.

Як повідомили “Новинарні“ джерела в 1 отбр, замість тисячі резервістів військкомати прислали на десятиденні збори майже три тисячі. При цьому не було враховано конкретну потребу щодо військово-облікових спеціальностей.

Наслідком “накладки” стала надзвичайна ситуація під парканом військової частини, де протягом цілого дня чекали організаційних рішень тисячі військових запасу, звезених із різних областей – Чернігівської, Київської, Миколаївської, Полтавської, Кіровоградської, Черкаської, із Києва тощо.

Людям не підвезли воду, натомість багато хто компенсував це алкоголем.

“Частина п’яних в хлам, одного ледве відкачали від припадку. Деякі резервісти б’ються між собою, б’ються з ВСП (військовою службою правопорядку)”, – так описав ситуацію в Гончарівському волонтер Роман Сініцин, який оприлюднив відповідне відео.

“Резервісти мали прибути до пунктів відправки о 6:00. Тобто люди вставали о 4-й ранку, щоб потім увесь день чекати під парканом”, – пояснила журналістка Ольга Худецька.

Після співбесід, які просувалися дуже повільно, багатьох відправили додому, пояснивши, що в них “не та військова спеціальність”.

Однак відомо, що людей викликали на збори повістками з військкоматів, а дані про військову спеціальність кожного резервіста в РВК є.

Іван Костенко, який був позитивно налаштований на участь у таких зборах, ввечері 15 червня написав у соцмережі: “Це просто якесь грьобане днище. Тобто вистачило розуму зібрати людей, організувати автобуси, привезти всіх. Але ось скласти список ВОСів (військово-облікових спеціальностей), які потрібні, – це складно. Організувати воду для декількох тисяч людей – це занадто складне завдання. Організувати процес так, що дві людини опитують всі кілька тисяч і дивляться, потрібні їм такі чи ні, – це просто треш”.

За словами київського резервіста, “в результаті кілька тисяч людей тупо стоять на вулиці і чекають не зрозумій чого. Починають ходити в магазин. Темніє. “Аватари”, п’яні бійки, які все частіші й частіші, повний розбрід, і ніхто не може дати жодної виразної відповіді. Кілька нападів п’яної епілепсії, кілька істерик – і повне руйнування мотивації”.

“Це потрібно було бачити, як люди, котрі прийшли добровільно, не розуміють, для чого їх взагалі збирали.

Я розумію, що наступного разу добровільно хрін поїду на збори. Тільки через наказ”, – написав Костенко.

Для сотень чоловіків стало величезною проблемою знайти спосіб повернутися додому “з Гондурасу” (жаргонна назва Гончарівського у середовизі місцевих військових) без автобусів після дня марного чекання в лісі за 40 км від Чернігова і 150 км – від Києва.

“Після такого резервісти, які є одним з джерел поповнення конктрактної служби, певно, отримають шалену мотивацію підписати контракт“, – констатувала вона, висловивши сподівання, “що відповідальні за цей пекельний совок постраждають в посаді, званні й окладі”.

“ЗСУ – розмотивуємо будь-кого”, – підсумував Іван Костенко, покинувши табір “аватарів” під парканом військової частини.

армія маразм чернігівщина

Знак гривні
Знак гривні