Гонять порожняк. Де на Донбасі депутати міськрад найбільше прогулюють засідання (ІНФОГРАФІКА)

«Сильні громади» проаналізували активність депутатів 15 міських рад Донецької області та визначили, скільки депутатів у кожній з міськрад найбільше зловживають довірою виборців та наданими їм повноваженнями. Відповідно до методології, яку розробили активісти рухів «Сильні громади» та «Чесно», прогульниками вважаються ті обранці, які за період з кінця жовтня минулого року до квітня цього року пропустили понад 25% пленарних засідань.

Найсумліннішими виявилися депутати Маріупольської та Новогродівської міських рад, де впродовж останньої каденції взагалі не було прогульників: усі депутати відвідали понад 75% сесій. Зокрема, у Маріуполі за звітний період відбулося 7 засідань сесії міськради. Жоден із 54 депутатів не пропустив понад 25% пленарних засідань. У Новогродівці за цей час провели 5 засідань сесії міськради. Усі 26 депутатів подолали бар’єр відвідуваності у 75%.

П’яте місце у рейтингу прогульників посіли депутати Дружківської та Вугледарської міських рад. Тут 8% (три депутати) від загальної кількості пропустили понад 25% сесій. Зокрема, двоє депутатів Дружківської міськради від «Опозиційного блоку» прогуляли третину засідань, а їхній однопартієць – 4 сесії із 9. Серед 26 депутатів Вугледарської міськради прогульними виявилися лише двоє.

Четверте місце із кількістю прогульників від 10 до 20% отримали депутати Лиманської, Слов’янської та Краматорської міськрад. Так, 4 із 34 (11% від загальної кількості) депутатів Лиманської міськради прогуляли понад 25% сесій.

Найбільш недисциплінованими депутатами виявилися представники «Опозиційного блоку» Андрій Назаренко, Андрій Пшикун, Костянтин Махов та представник партії «Наш край» Леонід Перебийніс. Останній до 2015 року був міським головою Лиману. У Слов’янській міськраді таких депутатів – 5 (14% від загальної кількості). Серед обранців Краматорської міськради 8 прогульників, що при загальній чисельності депутатського корпусу у 42 депутати становить 19%.

На третьому місці у рейтингу із кількістю прогульників від 20 до 30% опинилися депутати Мирноградської міської ради. Серед них виявилося 29% прогульників. 10 із 34 обранців проігнорували понад 25% пленарних засідань сесії міськради.

Друге місце за кількістю прогульників посіли депутати Покровської та Селидовської міських рад. У Покровську понад третина депутатів (36%) без особливого ентузіазму поставилися до обов’язків перед виборцями. З грудня 2015 року до квітня 2016 року у Покровську відбулося 7 пленарних засідань. 13 депутатів із 36 пропустили четверту частину із них.

У Селидовому також виявилося 13 прогульників. Але оскільки у міській раді 34 депутати, то відсоток прогульників від загальної кількості вищий – 38%.

Лідерами антирейтингу стали депутати Бахмутської міськради, де половина із 60 депутатів регулярно прогулювали сесії, а також депутати Торецької міськради, серед яких 56% депутатів пропустили понад 25% сесій. Кількість депутатів-прогульників у Торецькій міськраді є меншою (24 депутати), ніж у Бахмутській, а у відсотковому відношенні вона складає 56% від загального числа.

Варто врахувити, що вибори в Бахмуті та Торецьку в жовтні минулого року не проводились, тому у цих містах продовжують працювати депутати попередніх каденцій з 2010 року. Більшість із них є членами Партії регіонів, яка самознищилася після Революції Гідності у 2014 році, а її члени розчинилися в інших політичних проектах. Значна частина депутатів після тих подій та військової агресії з боку Росії на Донбасі взагалі перестала відвідувати сесії.

Зокрема, 15 з 60 депутатів Бахмутської міськради від Партії регіонів з жовтня 2015 року до квітня 2016 року не відвідали жодного з 10 пленарних засідань. Ще четверо депутатів відвідали лише половину сесій. Тобто, у Бахмутській міськраді є 19 потенційних кандидатів на виліт. Решта 10 депутатів-прогульників проігнорували понад 25% засідань.

У Торецькій міськраді за період, що входив у рамки нашого аналізу, відбулося 7 засідань сесії міськради. Варто зауважити, що 10 із 43 депутатів не відвідали жодного засідання. Майже всі вони є представниками Партії регіонів. Це зокрема депутати Дмитро Шкіря, Артем Аксьонов, Євген Івашкін, Анатолій Аксьонов та інші. Депутат від Партії регіонів Олександр Губський, який і раніше не надто часто відвідував сесії після офіційного закінчення депутатських повноважень взагалі перестав ходити на сесії.

«Регіонал» Євген Малявін відвідав лише одне засідання, хоча він є пенсіонером. Також лише на одній сесії була присутня Лілія Васильєва. Решта 12 депутатів пропустили від 25 до 70% засідань.
Зазначимо, що відповідно до Закону «Про статус депутатів місцевих рад», виборці можуть відкликати депутата, який прогуляв понад 50% сесій або засідань постійних комісій.

У статті 38 цього ж закону йдеться про те, що право вносити пропозицію про відкликання депутата місцевої ради за народною ініціативою мають виборці на зборах. При цьому підтримати відкликання депутата міської ради міста районного значення згідно з законом повинні щонайменше 100 місцевих мешканців. Для відкликання депутата міської ради міста обласного значення потрібна згода щонайменше 300 учасників зборів.
Рух «Сильні громади» продовжує досліджувати активність і ефективність роботи народних депутатів та депутатів місцевих рад.

Основним обов’язком депутатів міських рад, відповідно до «Закону про статус депутатів місцевих рад», є участь у роботі ради, засіданнях постійних комісій та інших органів, до складу яких він входить.
У цьому ж законі передбачена відповідальність для депутатів, які пропустили понад половину пленарних засідань. Закон надає повноваження виборцям відкликати депутата-прогульника.

Відповідно до частини 5 статті 20 «Закону про статус депутатів місцевих рад», якщо депутат упродовж року пропустив більше половини пленарних засідань ради або засідань постійної комісії, членом якої він є, то відповідна рада може звернутися до виборців з пропозицією про відкликання такого депутата.

донбас депутати регіони

Знак гривні
Знак гривні