Облігації ДТЕКу, які по дешевці скупала ICU, подорожчали на 40% після рішень НКРЕКП

Облігації ДТЕК Ріната Ахметова у травні показали 40-відсоткове зростання котирувань. Про це свідчать дані агентства «Bloomberg», оприлюднені у статті «Наших грошей».

Деталі

Найнижчі котирування на рівні $35 облігації мали у березні. Зростання почалось після того, як Нацкомісія з регулювання ринку електроенергії та комунальних послуг (НКРЕКП) підвищило на 15-20% тарифів на електроенергію, вироблену ДТЕКом та іншими теплоелектростанціями.

У квітні НКРЕКП також затвердило нову методику розрахунку вартості електроенергії. Вона передбачає подорожчання вугілля до рівня «ціна у порту Роттердама» плюс вартість доставки вугілля з Нідерландів до України.

Це означає, що вугілля для спалювання на ТЕС тепер коштує 1500 грн/т, хоча раніше України купувала вугілля у Росії та ОРДЛО на 300 гривень дешевше.
Після введення в дію нової формули облігації ДТЕКу у травні подорожчали відразу на 40% до $59.

Нагадаємо, у квітні гендиректор ДТЕК Максим Тимченко в інтерв’ю «Дзеркалу тижня» повідомив, що ці облігації скуповувала інвесткомпанія ICU (клієнтом якої є Петро Порошенко).

Примітка ТЕКСТів: Наразі невідомо, скільки саме облігацій купила ICU і в інтересах якого клієнта. Крім того, слід пам'ятати, що гендиректор ДТЕК Тимченко - особа зацікавлена і представляє Ахметова. Однак подібні операції та динаміка цін викликають підозру щодо можливої інсайдерської торгівлі облігаціями.

ахметов бізнес дтек вугілля

Знак гривні
Знак гривні