Велика газова суперечка: Тимошенко, Прохоренко, Ковалів. Частина перша - маніпуляції Тимошенко

Скільки насправді коштує український газ? Чи достатньо газу українського видобутку для потреб населення? Скільки Нафтогаз заробляє на продажі кожної тисячі кубометрів газу українцям? Чи російський газ дешевше за європейський? Юлія Тимошенко в своїй годинній промові на Шустер-LIVE підняла газові питання, які турбують українців. VoxCheck відібрав найважливіші тези з її виступу та розібрався, де помиляється Тимошенко. В наступному буде перевірка контрпромов голови “Укргазвидобування” Олега Прохоренка та заступника міністра економіки Юлії Ковалів.

Коли мова йде про газ, градус дискусії в Україні завжди підвищений. Ефір Шустер-LIVE від 13 травня спокійним точно не назвеш: емоції учасників зашкалювали (повну стенограму дивіться за посиланням). Лідер партії “Батьківщина” Юлія Тимошенко та голова держкомпанії “Укргазвидобування” Олег Прохоренко сперечались про справедливу ціну на газ, витрати Укргазвидобування, український видобуток, ціну російського газу для України та зарплату Прохоренка. В дискусії також брала участь Юлія Ковалів, перший заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України, та інші експерти. Показово, що Юлія Тимошенко говорила годину, Прохоренко та Ковалів удвох – 50 хвилин. При цьому виступ Тимошенко більше нагадував доповідь на тему газу, тоді як Ковалів та Прохоренко переважно відповідали на запитання присутніх.

Тимошенко та Прохоренко люб’язно погодились надати нам свої презентації, які вони використали під час ефіру. В цій статті VoxCheck перевірив тези Тимошенко, в наступній – Прохоренко, Ковалів та іншіх учасників. Ми не могли перевірити весь ефір і всі цитати, тому взяли тільки найбільш важливі або такі, які взагалі мають фактаж та їх можна перевірити.

З виступу Тимошенко ми можемо зробити такий висновок: політик дуже добре володіє фактами про газовий ринок, але переважно використовує їх найбільш вигідним для себе чином, подгоняючи дані під необхідну картину світу та висвітлюючи, ймовірно, тільки третину правди. Насправді газова картина в Україні інша – якщо користуватись повним набором даних.

1. Про достатність газу українського видобутку для потреб населення

2. Чому український газ коштував 1590 грн/тис м3, а населення платило по 7188 грн/тис м3

3. Про рентабельність Укргазвидобування

4. Про доходи Нафтогазу від операцій з газом

5. Про соціальні пільги для населення

6. Про зміну податків на газ

7. Про розділення Нафтогазу

8. Про ціну газу в Європі та Росії

Про достатність газу українського видобутку для потреб населення

Вам сказали, що прогнозний показник споживання газу українцями в цілому по року на тепло, на гарячу воду, на все, на побут складе 21,3 мільярда кубічних метрів, і тому не вистачає українського газу. Вот факт, який справа ви бачите, факт по бухгалтерській звітності. Всі громадяни України спожили протягом року 17,2 мільярда кубічних метрів газу. Це все: побут, опалення, гаряча вода під ключ – 17,2 мільярда кубічних метрів. А тепер давайте подивимося, скільки Україна видобула по факту українського природного газу. Покажіть слайд два, і ви подивитеся, що майже двадцять мільярдів кубічних метрів. 2,7 мільярда кубічних метрів залишилося в профіциті. Тобто більше, ніж споживає на всі потреби всі громадяни України.

Слайд 2 із презентації Юлії Тимошенко для Шустер-LIVE, надано прес-службою політика

Правильний слайд щодо споживання та видобутку газу в Україні: дані Нафтогазу, розрахунки VoxUkraine

Висновок: Формально цифри правильні, але їх інтерпретація – ні. Тимошенко говорить, що газу українського видобутку вистачає для потреб населення, але це не так: газ для населення видобуває тільки державна компанія “Укргазвидобування” (УГВ) і обсягів, які вона постачає населенню, не вистачає, щоб задовільнити його потреби. .

Пояснення: В минулому році Нафтогаз дійсно прогнозував споживання населенням 21,3 млрд м3 газу з квітня-2015 на рік вперед. 17,2 млрд м3 це об’єм споживання газу за весь 2015 рік (січень 2015 – грудень 2015 включно). Крім того, загальна сума видобутку газу в 2015 році дійсно склала майже 20 млрд куб м. Тобто наведені цифри – вірні.

Проте маніпуляція полягає в тому, що 20 млрд м3 було видобуто усіма газовиками в Україні – як державними, так і приватними. Тоді як обовя’зок продавати газ населенню має тільки державна Укргазвидобування (див. постанова Кабміну). Інші компанії можуть продавати газ будь-яким клієнтам і тому зазвичай продають його промисловим компаніям, які завжди платили вищу ціну, ніж населення.

УГВ в минулому році добула 14,5 млрд. м3. З них для потреб населення було продано Нафтогазу 12,9 млрд. м3. Ще 1,1 млрд. м3 газу Укргазвидобування отримала від спільної діяльності з іншими компаніями, але такий газ не продавався на потреби населення. Решта (0,5 млрд м3 газу), яку добула Украгазвидобування в 2015 році, пішла на виробничо-технологічні витрати самої компанії.

Таким чином, висновок Тимошенко, що в Україні в минулому році склався профіціт газу для потреб населення, абсолютно помилковий. Навпаки, різницю у розмірі 4,3 млрд м3 між газом придбаним у Укргазвидобування (12,9 млрд м3) та спожитим газом (17,2 млрд м3) було перекрито імпортованим (див. правильний слайд вище).

Чому український газ коштував 1590 грн/тис м3, а населення платило по 7188 грн/тис м3

Я прошу слайд три, і просто тримайтеся за крісла зараз. Це бухгалтерські цифри. “Укргазвидобування”, наша з вами державна компанія, яка видобуває значну частину державного газу, НАК “Нафтогазу” продавала газ по 1590. 1590 гривень за тисячу кубічних метрів. Туди входить все – вартість видобутку газу, прибуток, податки, все під ключ В чотири з половиною рази вам давали ціну на газ більше, ніж реально отримувала видобувна організація. Це в чотири з половиною рази дорожче – це якраз те, що осідало на НАК “Нафтогазі”, де найбільша корупція, яка є в країні.

Слайд 3 із презентації Юлії Тимошенко для Шустер-LIVE, надано прес-службою політика

Правильний слайд щодо різниці між ціною газу внутрішнього видобутку та ціни газу для населення

Висновок: Цифри знову правильні, але надано тільки, мабуть, третина інформації, щоб представити її в вигідному для політика виді (тільки третина населення платила найвищий тариф, але всі інші – ні). І не менш важливо, політик порівнює “банани в шкурці” з “бананами без шкурки”, а саме тариф для населення, який включає ціну за транспортування газу до оселі споживача, ПДВ та невеличку надбавку, з ціною УГВ, яка не включає жоден з цих компонентів.

Пояснення: По-перше, з’ясуємо яку ціну насправді платило населення з квітня 2015 р по квітень 2016 року. Повна ціна для населення дійсно була 7188 грн/тис м3. Але аж ніяк не для всіх українців. У жовтні 2015 – березні 2016 існував спеціальний тариф: 3600 грн/тис м3 при умові споживання не більше 1200 куб м3 за шість місяців в опалювальний сезон (див. постанову). До цієї категорії відносились ті, хто використовував газ для опалення, приготування їжі та нагріву води. Крім того, газ внутрішнього видобутку спрямовувався на теплокомуненерго (ТКЕ) – компанії, які виробляляють тепло для населення. ТКЕ отримували газ за ціною 2994 грн/тис. м3.

Щоб визначити середню ціну для населення, треба зважити три ціни на обсяги споживання газу кожною категорію споживачив. За минулорічним прогнозом Нафтогазу, в квітні 2015 – квітні 2016 структура споживання газу за категоріями споживачів мала бути приблизно такою – див. таблицю нижче. Тобто за тарифом 7188 грн/тис м3 платили тільки біля третини населення, ще більше 40% – за тарифом 3600 грн/тис м3. Залишок (ще третина) припадав на поставки газу теплокомуненерго. Середньозважений тариф для населення (кожен тариф помножений на відсоток категорії) дорівнює 4375 грн /тис. м3 = 7188*27% + 3600*41% + 2994*32%. Запам’ятаємо цю цифру, вона вже набагато нижче ціни, що його використано в слайді Тимошенко.

Але і це ще не все. Некоректно порівнянювати роздрібну ціну для населення, яка включає плату за транспортування, ПДВ та невелику цільову надбавку в бюджет, з ціною УГВ, яка не включає жоден з цих компонентів. Так само ми могли б порівняти ціну хліба з хлібзаводу та в супермаркеті та обурюватися тим, чому хліб із заводу коштує дешевше. В ціні 4375 грн/тис м3 на ПДВ, цільову надбавку та транспортування припадає 35%, і ціна, за якою треба порівнювати ціну Укргазвидобування (1590 грн/тис м3) – це 2827 грн тис м3. Це називаєтсья “ціна газу, як товару”, і саме її порівнюють з ціної імпорту, щоб визначити чи є розбіжності між внутрішніми та зовнішніми цінами. Різниця між ціною УГВ та ціною газу, як товару, складає всього 1,7 рази, а зовсім не 4,5, як говорить Тимошенко. Проте насправді для повністю корректного порівняння треба врахувати ціну імпортованого газу, який також використовувався для потреб населення. Але для спрощення розрахунків і пояснення, ми порівнювали середньозважену роздрібну ціну, яку сплачує споживач, тільки з ціною газу, добутого в Україні.

Щодо націнок, відкатів та іншого – такі речі неможливо коментувати без фактів.

Про рентабельність Укргазвидобування

Собівартість газу по бухгалтерії 2015 року складає 15,6 долара за тисячу кубічних метрів. А вам почали продавати, коли перший раз підвищили тарифи на газ, по 310 доларів за тисячу кубічних метрів український газ. І сьогодні ця бухгалтерія, прибуток у компанії “Укргазвидобування” складав 136,5 гривні, тобто практично 6,3 долара. Рентабельність, отут я хочу зупинитися, видобутку газу при ціні 1590 складала по 2015 року 28,6%.

Слайд 4 із презентації Юлії Тимошенко для Шустер-LIVE, надано прес-службою політика

Висновок: Питання собівартості газу українського видобутку ще не раз призведе до жвавих дискусій серед політиків, адже єдиного розуміння складових частин собівартості в українському політикумі та суспільстві експертів поки що немає.

Пояснення: На жаль, на сайті профільної комісії НКРЕКП немає структури ціни УГВ, на яку посилається Тимошенко (до речі вона говорить про 2015 рік, тоді як дані на слайді – січень-квітень 2016р.). В публічному доступі є тільки ця постанова, якою регулювалась ціна продажу газу від Укргазвидобування Нафтогазу протягом квітня 2015 – квітня 2016 рр (1590 грн/тис м3), але структури цієї ціни немає. Відомо, що УГВ дійсно мала сплачувати ренту 70% від отриманої ціни. Ренту було запроваджено 1 квітня 2015 для виплати житлово-комунальних субсидій населенню, яке цього потребує.

Найважливіше, що на питання “Яка є собівартість видобутку газу в Україні?” немає чіткої відповіді. Наприклад, у звіті Нафтогазу за 2014 рік є такий графік, який ілюструє залежність собівартості газу від методу видобутку та характеристик свердловини:

Рисунок 1. Джерело – Річний звіт Нафтогазу України за 2014 рік

Згідно з розрахунками Нафтогазу, опублікованими у 2015 році, обгрунтована собівартість українського газу має становити 5430 грн/м3. Цей лист спричинив дискусію на VoxUkraine та в інших виданнях. На VoxUkraine було опубліковано дві статті, одна з яких підтверджує розрахунки Нафтогазу, а інша – спростовує. Тобто до будь-яких розрахунків собівартості можна підійти досить творчо.

Таким чином, ми не можемо категорично сказати, якою є собівартість газу, і твердження Юлії Тимошенко з цього приводу – тільки один із можливих підходів, який має право на існування так само, як і розрахунки Нафтогазу. Все залежить від того, яки витрати закладені в розрахунок. Якщо закладати тільки експлуатацію існуючих свердловин, то собівартість буде низькою, а якщо закладати інвестиціїї в розвідку та буріння нових свердловин, без яких неможливо збільшувати видобуток в майбутньому, то – набагато вище.

Щодо ціни на газ $310/тис м3 – це правда. 1 квітня 2015, коли впровадили “тариф-7188”, курс був 23,45 UAH/USD, тобто $306,5 або майже $310, про які каже Тимошенко.

Про “доходи” Нафтогазу

А тепер я хотіла би, щоби ви подивилися, з чого складалися ваші 7188 гривень за тисячу кубічних метрів. Будь ласка, п’ятий слайд – і ви побачите, як складається ця вартість того, що вам подають. Дивіться, 477 гривень всього – це все, що потрібно “Укргазвидобуванню”, це видобуток газу з доходом, з усім на світі. Далі, транспортування складає 746,5 гривень. І тепер дохід апарату НАК “Нафтогазу” – 3451,8, і податки, які з вас взяли, – це 2512,7.

Слайд 5 із презентації Юлії Тимошенко для Шустер-LIVE, надано прес-службою політика

Коректна розбивка ціни на газ для населення

Висновок: Насправді “дохід” Нафтогазу набагато менший за вказаний політиком, оскільки при розрахунках треба використовувати середньозважений тариф для населення, а не найвищий (про це йшлося вище).

Пояснення: Слайд з презентації Тимошенко та коментар до нього повторюють другу цитату політика з нашої статті – просто в трохи іншому вигляді. В тому пункті ми вже роз’яснювали, що 7188 грн/тис м3 – це ціна тільки третини газу спожитого населенням, і Нафтогаз отримував тільки 5042 грн за цією категорією продажів населенню, тоді як за іншими – 2167 грн та 1803 грн. Звісно, за вирахуванням оплати газу Укргазвидобуванню дохід НАКу був ще меншим, і залишок грошей ішов на оплату імпортного газу та адміністративне утримування НАК.

Тому коректно порівнювати ціну газу українського видобутку з ціною “для всіх” – тобто середньозваженою 4375 грн/тис м3. За такою розбивкою “дохід” Нафтогазу майже втричі менший, а податки на 22,6% менші за вказані Тимошенко. Насправді, ця сума навіть не є доходом Нафтогазу у класичному сенсі (тому ми взяли це слово в лапки). Це скоріше прибуток компанії від операцій з газом внутрішньої добичі, який використовується для покриття збитків при опосередкованому постачанні населенню імпортного газу (тобто через ТКЕ).

Про соціальні пільги для населення

І тепер вони – новий уряд, новий прем’єр-міністр – вони майже в два рази підвищують для цих найбідніших людей, підвищують ціну на газ і ставлять 6889. Я хочу вам сказати, що такого цинізму ніде більше в світі не існує. Ніде, щоби при таких зарплатах і пенсіях, щоби при такому жахливому ставленні до людей, коли забрали через два бюджети 15-го і 16-го року и людей, всі – інваліди, чорнобильці, афганці, родини з дітьми, родини, які всі соціальні системи підтримки народили дітей – все забрали. Розумієте, нічого, вижжене поле.

Висновок: Неправда, що людям не залишили жодних пільг, але це другорядне. Перш за все, Тимошенко опустила інформацію про те, що зараз в Україні діє система житлово-комунальних субсидій, якими на кінець квітня 2016 скористалися 5,15 млн домогосподарств (див. розділ Держстату “Про надання населенню субсидій”). До того ж, твердження про підвищення ціни вдвічі – класичний приклад маніпуляції, бо увесь попередній виступ Тимошенко говорила про ціну 7188 грн, у порівнянні з якою 6889 грн є зниженням.

Пояснення: Говорити, що все забрали, не вірно, бо система пільг в Україні залишається щедрою. І практично кожен кабінет міністрів починаючи з 2000 року в той чи інший спосіб намагався навести лад у системі, проте суттєвих результатів це не дало.

Але найголовніше, що Тимошенко не згадала про систему субсидій, які тільки в минулому році отримали 4,6 млн сімей на суму близько 20 млрд. грн (див. Розділ “Про надання населенню субсидій”, Звіт держстату за 2015 рік). В 2016 кількість таких домогосподарств зросла до 5,15 млн (дані на кінець квітня), а с початку року з держбюджету було перераховано 15,5 млрд грн ЖКГ-субсидій (див. Розділ “Про надання населенню субсидій”, експрес-випуск “Про надання населенню субсидій у квітні 2016 року”).

Про зміну податків на газ

Якщо ви подивитеся нову ціну на газ – 6879… Покажіть сьомий слайд, будь ласка. І ви побачите, з чого сьогодні це складається. Подивіться, суттєво збільшилися податки порівняно навіть з тією ціною, що була раніше. Тобто тепер у вас на кожній тисячі кубічних метрів буде більше, ніж 3500 гривень податку, якого ніколи не платили в нашій державі. Ренти на газ для державних підприємств в такому обсязі не платили ніколи. Це побори з вас.

Слайд 7 із презентації Юлії Тимошенко для Шустер-LIVE, надано прес-службою політика

Мова йде про роздрібну ціну вже після перегляду цін на газ новим Кабміном Володимира Гройсмана з травня 2016р. І це, мабуть, найменш маніпулятивний слайд із тих, що нам довелось перевірити. 2424,5 грн – це дійсно чистий дохід Укргазвидобування після підвищення ціни газу, яку отримує УГВ, з 1590 грн/тис м3 до 4849 грн/тис м3. При цьому ренту для УГВ знижено з 70% до 50%. Враховуючи ці зміни, тепер Укргазвидобування платить до бюджету 2425 грн/ тис. м3 (замість 1113 грн). Друга половина – ті самі 2425 грн – є чистим доходом УГВ. Маленька смужка на графіку 93 грн – це дохід який отримує Нафтогаз (різниця між ціною газу як товару (4942 грн) та ціною ПАТ Укргазвидобування (4849 грн), на базі розрахунків за відповідною постановою КМУ). Нагадаємо, що донедавна левову частку доходу отримував Нафтогаз (1236 грн/тис. м3), оскільки мав необхідність оплачувати імпортні поставки. Тепер, коли внутрішня ціна газу як товару дорівнює імпортній ціні, майже весь дохід отримуватиме УГВ, що має дозволити компанії збільшити інвестиції в розвиток добичі газу. Плюс транспортування та торговельна надбавка (793,7 грн) та податок на додану вартість (20%) – сумарно виходить 6879 грн/тис м3. Структуру цього тарифу детально розписано в постанові КМУ та більш наглядно – в презентації Мінекономіки.

Зовсім інша справа, як цей слайд подається спікером. Тимошенко стверджує, що податки виросли – і це так, але це трапилось через вирівнювання цін для Укргазвидобування до імпортного паритету (4849 грн/тис м3). 2425 грн податків буде йти безпосередньо до держбюджету, зокрема на субсидії зі сплати житлово-комунальних послуг тим, хто дійсно їх потребує.

Про розділення Нафтогазу

Зараз реорганізується НАК “Нафтогаз”, і він буде розділятися, практично ліквідовуватись. Він буде ліквідовуватися, буде створена транспортна система, газовидобувна і окремо сховище. Що вони роблять? Вони беруть цей надприбуток і перекидають на “Укргазвидобування” і ставлять там баснословну рентабельність. Ну, просто хочу вам сказати, що таких рентабельностей в світі немає. Я думаю, вона де-факто буде до 500% річних.

Розділення Нафтогазу (т.зв. unbundling) – це не забаганка керівництва Нафтогазу або непрозора схема. Воно необхідне для усунення конфлікту інтересів між виробниками, постачальниками, оператором газотранспортної системи та операторами газорозподільних систем, що має призвести до зменшення корупції та збільшення конкуренції. Про розділення послуг на газовому ринку також написано в директиві 2009/73/ЄС, до якоі Україна приєдналась: “одна й та сама особа не має права здійснювати прямий чи непрямий контроль над підприємством з виробництва або постачання та в той же час здійснювати прямий чи непрямий контроль над оператором газотранспортної системи”.

Чи буде УГВ отримувати “надприбуток”, залежить від обраної стратегії діяльності компанії. Компанія заявила про плани із нарощування видобутку природного газу, що потребує значних інвестицій в розвідку, буріння, інтенсифікацію видобутку тощо, які будуть профінансовані за рахунок отримуваного чистого доходу від продажу газу. Необхідно зазначити, що суспільство має, в першу чергу, хвилювати ефективність використання коштів держкомпанії, і тут є критичними питання прозорості її діяльності та корпоративного управління.

Про ціну газу в Європі та Росії

Сьогодні на хабах ціна на газ – від 140 до 150. Це є ціна за тисячу кубічних метрів в Європі. Пам’ятаєте, в Європі. Візьміть офіційні дані, які, в тому числі, давали відповідні аналітичні агенції Російської Федерації, в бюджеті Російської Федерації для України закладена ціна на газ 142 долари за тисячу кубічних метрів. Якщо туди абсолютно чесно додати транспорт і податок на додану вартість, то навіть ціна на імпортований газ для вас була би 209-210 доларів за тисячу кубічних метрів. Вам ставлять 285,4 – більше, ніж ціна імпортованого газу. Но вам імпортований газ не дають, вам реально віддають український газ, який коштує, ще раз нагадую, 15 – максимум 18 доларів собівартість за тисячу кубічних метрів. Це з врахуванням всього, що є там.

13 травня 2016 року ціна газу на хабі NCG була $157,5/тис м3. Тобто оцінка Тимошенко щодо вартості газу в Європі є майже коректною. Якщо додати транспортування та вхід в українську ГТС, ціна на кордоні з Україною буде біля $190/тис м3.

Важко сказати, звідки Юлія Володимирівна отримала інформацію щодо ціни, російського газу для України на рівні $142/тис м3. В бюджеті Російської Федерації Україна взагалі не згадується, як і тариф для неї. Проте $142 тис м3 – це ціна, яку зараз платить Білорусь за російський газ. В розмові з VoxCheck Юрій Вітренко, директор з розвитку бізнесу Нафтогазу, повідомив, що відповідно до діючого конракту з РФ ціна російського газу для України зараз складає $180/тис м3. В першому кварталі 2016 р ціна газу для України була на рівні $212/тис м3.

За словами Вітренко, згідно з досі чинним контрактом із Росією, Україна зобов’язана купляти російський газ. Якщо ціна на російський газ вища за європейський, то Україна має виправдання щодо некупівлі газу у Газпрому. Але якщо нижча, то такого виправдання немає, і стокгольмський арбітраж може вирішити, що Україна не виконує свої зобов’язання. Поки що, російська ціна вища за європейську, і за даними компанії Укртрансгаз, Україна більше 180 днів не купує російського газу – and “still alive”.

газ Нафтогаз тимошенко змі

Знак гривні
Знак гривні