Стагнація реформи: поновлюють навіть тих правоохоронців, які провалили тест на поліграфі

11 травня Міністр внутрішніх справ Арсеній Аваков на своєму твіттері повідомив про те, що Згуладзе пішла у відставку, хоч і залишилася в статусі радника.

Як пише Kyiv Post, чутки про можливу відставку циркулювали тижнями. Дехто посилався на сімейні проблеми Згуладзе, інші повя'язували можливу відставку із законом про заборону подвійного громадянства для посадовців.

Судівський саботаж

Інша версія відсилає до можливого саботажу поліцейської реформи з боку судів. Критики заявляють, що спроби посадовців очистити правоохоронну систему від корупціонерів і нечистих на руку кадрів провалилися, як і відповідні минулорічні спроби щодо Генеральної прокуратури.

Найочевидніший приклад - відновлення через суди тих правоохоронних кадрів, яких забракували комісії. В результаті атестаційні комісії припинили свою роботу в квітні і відклали її продовження до 11 травня.

На даний момент у судах перебуває близько 900 справ правоохоронців, які вимагають поновлення на роботі, повідомляє Микола Гринцов, заступник начальника юридичного департаменту Національної поліції. 15 людей було поновлено на роботі через суди, 16 заяв відхилено судами.

Багато з тих, кого поновили, працювали в економічних та антикорупційних підрозділах - в яких найбільше і процвітала незаконна діяльність. Посадовець заявляє, що у деяких випадках суди виносили абсолютно суперечливі рішення, стаючи на бік навіть тих правоохоронців, які провалили тести по законодавству. Поновлювали навіть тих, хто був причетний до злочинів і задіяний у корупційній діяльності, згідно з показниками поліграфа.

Саботаж Міністерства внутрішніх справ

Реформа також зазнає нападів зсередини Міністерства.

Раніше більшість в атестаційних комісіях становили представники громадськості.

Але нещодавно багато представників громадськості покинули комісії, а натомість прийшли сумнівні представники Міністерства, заявляє Євгенія Закревська, член атестаційної комісії і адвокат вбитих на Майдані.

Ольга Худецька, журналістка і член атестційної комісії 11 травня написала на Фейсбуці, що іде, оскільки недосконале законодавство робить реформаторські зусилля беззмістовними.

В результаті, зазначає Закревська, у комісіях тепер домінують старі кадри, які не будуть звільняти корумпованих правоохоронців.

Спікер Національної поліції відкидає звинувачення у саботажі.

Закревська вважає, що реформу може врятувати звільнення Авакова і реальні повноваження та авторитет у руках Деканоідзе. Також необхідні законодавчі зміни, які б унеможливили безкінечні відновлення на посадах через суди.

Результати реформи

Відставки провідних реформаторів, безперечно, вплинуть на хід реформи. В ЗМІ вже ширяться чутки про можливу відставку Деканоідзе.

Побиття поліцейськими протестувальників, які 9 травня у Львові намагалися скинути радянські пам'ятники, теж ставить під сумнів ефективність реформи. Надто вже дії правоохоронців нагадують попередній режим.

поліція корупція реформи

Знак гривні
Знак гривні