Рада декомунізувала населені пункти окупованих територій. У Криму з'явилися кримськотатарські назви

Верховна Рада відповідно до закону про декомунізацію перейменувала 74 населені пункти на тимчасово окупованих територіях Донецької і Луганської областей, а також 75 населених пунктів і районів – в окупованому Росією Криму.

Відповідні рішення депутати ухвалили на засіданні у четвер, 12 травня, повідомляє Новинарня.

За проект постанови №4086 щодо декомунізації ОРДЛО проголосували 245 народних депутатів, за постанову 4087 щодо Криму – 255.

Серед найбільших перейменованих міст:

у Донецькій області місто Торез – на місто Чистякове, Юнокомунарівськ – на Бунге, Кіровське – Хрестівка, Комсомольське – Кальміуське;

в Луганській області Стаханов – на місто Кадіївка, Краснодон – на Сорокине, Красний Луч – Хрустальний, Свердловськ – на Довжанськ, Вахрушеве – Боково-Хрустальне, Кіровськ – Голубівка.

в АР Крим Красноперекопськ – на Яни Капу, смт Кіровське – Іслям-Терек, смт Совєтський – Ічкі, смт Орджонікідзе – Кайгадор.

Нагадаємо, Верховна Рада не перейменувала “комуністичні” населені пункти в термін, установлений законом України “Про осуд комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) режимів і заборону пропаганди їх символіки”. Цей етап декомунізації мав би остаточно завершитись до 21 лютого 2016 року.

крим окупація декомунізація

Знак гривні
Знак гривні