Побєдобєсіє і Вятрович. Чому варто відмовитися від вихідного 9-го травня

Опоблок подає в суд на керівника Інституту національної пам’яті Володимира Вятровича, а депутат Каплін (Партія Простих людей, пов’язують з Льовочкіним) вимагає його звільнення. Все через пропозицію скасувати вихідний 9-го травня. В`ятрович потрапив у яблучко.

Автор: редакційна думка ТЕКСТІв

«День Перемоги», котрий перетворився у «побєдобєсіє» останній символ на якому тримається ідеологія новітньої російської імперії. Без «побєдобєсія» Кремль втрачає сенс свого існування, не заради ж експорту газу і нафти має існувати така велика країна, як Росія?

«День Перемоги» останнє з радянських свят, яким російська пропаганда намагається зв'язати до купи колишній радянський простір. 8 березня і Новий рік поступово обростають новими контекстами і втрачають зв'язок з Росією. «9 травня» такий зв'язок міцно тримає.

Це дійсно важливий день для багатьох українців Східної і Центральної України. В цей день поминали пам'ять тих хто не повернувся додому. Нагадаємо, що святковим він став через 20 років після війни – 1965 року, в перший рік правління Брєжнєва. Раніше очевидно режим боявся масових спогадів про ціну війни.

Причин, чому ЦК КПРС вирішила встановити це свято, може бути декілька. Зупинимося на одній. Зараз про це мало хто пам’ятає, але радянська влада забороняла «поминальні дні», котрі відзначаються через тиждень після Великодня. Забороняла, але остаточно перемогти не могла.

Тому ввела офіційний поминальний день, день коли не забороняли збиратися біля могилок - 9 травня. Й існувало два виміри "Дня Перемоги": помпезно-офіційний з парадами і Брєжнєвим на Мавзолеї і родинний – на кладовищі біля тих хто відійшов у кращий світ на війні і після.

Другий, трагічний і теплий аспект 9 травня заглушився «побєдобєсієм». В'ятрович правий коли стверджує, що 9 травня це день суцільних провокацій і сутичок.

І аби вернути людський вимір вшанування героїв та пом'янути кожного з мільйонів загиблих варто це робити в інший день – 8 травня. Ми вважаємо, що його навіть можна зробити вихідним.

свято 9 травня історія

Знак гривні
Знак гривні