Четверте покоління. Що знають нинішні діти про Другу світову? (ВІДЕО)

У цьому спецпроекті Громадське поставило однакові питання дітям з різних міст України та у кількох інших країнах. Ми спробували дізнатися, як сприймає Другу світову війну «четверте покоління» — правнуки тих, хто воював.

Ця серія коротких інтерв’ю звичайно не претендує на соціологічне дослідження, але може дати уявлення про те, яким є сьогоднішнє сприйняття тієї війни. І йдеться не лише про дітей. Адже їхні думки сформовані вихованням батьків, школою та телебаченням.

Ви помітите, як сучасні українські діти часом повторюють давні радянські штампи і одразу згадаєте свої шкільні уроки історії. А ще вони переважно говорять про ветеранів і не згадують загиблих мирних мешканців. Утім, коли йтиметься про примирення, ви зрозумієте, що в їхніх головах змішалася Друга світова і сучасна війна Росії проти України. У «четвертого покоління» вже є інша — ближча і важливіша війна.

А ще ви маєте змогу порівняти відповіді дітей з України та інших країн. Зверніть увагу на бурхливу уяву Тазо з Грузії, виваженість Емми з Німеччини, чіткість думок Арини з Росії та обізнаність Томаса зі США.

пам'ять війна історія

Знак гривні
Знак гривні