Bellingcat назвав навіть номер конкретного російського Буку, з якого бойовики збили Боїнг MH-17

Міжнародна група розслідувань Bellingcat визначила точний номер самохідної вогневої установки зенітно-ракетної системи "Бук", яка 17 липня 2014 року збила над Україною пасажирський "Боїнг" Малайзійських авіаліній, що здійснював рейс MH17 з Амстердама в Куала-Лумпур.

Нова доповідь групи має назву "Бук 3х2": таємниця втраченої цифри", і присвячена вона детальному аналізу доказів, за якими можна встановити, з якої саме установки зробили постріл.

"17 і 18 липня 2014 року на сході України була знята на фото і відео самохідна вогнева установка "Бук" під номером 332 російської 53-ї зенітно-ракетної бригади, що базується в районі міста Курськ. На одному з відео цей "Бук", який ми раніше позначали як "Бук 3х2", рухається у напрямку центру району, звідки, за оцінкою Ради з безпеки Нідерландів, була запущена ракета, що збила MH17", - роблять висновок автори доповіді.

Таким чином, експерти Bellingcat стверджують, що за допомогою відкритих джерел, головним чином публікацій в соціальних мережах, визначили не тільки коло осіб, причетних до катастрофи "Боїнга", а й назвали конкретну зброю, з якої зробили постріл і яка була на той момент на озброєнні російської армії.

Загинули 298 людей.

Машина номер 332

Bellingcat вважає встановленим фактом, що ракета, яка збила "Боїнг", була запущена однією з самохідних установок з російської 53-ї зенітно-ракетної бригади, що базується під Курськом - цьому були присвячені попередні розслідування Bellingcat.

Однак на фотографіях "Бука", який ймовірно збив малайзійський лайнер, частково стертий номер, точніше - центральна цифра тризначного номера, тому умовно цей "Бук" називається "3х2".

"Під час аналізу відкритих джерел ми встановили, що цифри наносяться на установки відповідно до структури частини. Можна сказати, що це кодовий номер підрозділу. Перша цифра позначає дивізіон, друга - батарею в дивізіоні, а третя - умовний номер машини в батареї", - пояснюють автори доповіді Bellingcat, роблячи висновок, що на "Буку", про який йдеться, відсутня цифра, що позначає номер батареї 3-го дивізіону.

На знімку "Бука" видно залишки фарби від центральної цифри, але неможливо точно стверджувати, від якої саме з трьох можливих - "1", "2" або "3".

Ентузіасти Bellingcat знайшли в соціальній мережі "ВКонтакте" фотографії усіх трьох "Буків" цього дивізіону, зроблені з 2009 по 2013 рік, і порівняли всі помітні на знімках особливості кожної з машин: пошкодження корпусу, розташування зовнішніх електродротів, форми плям фарби, масла і кіптяви, а також шрифт і відстань між цифрами номера.

"Жодна з цих особливостей окремо не дозволяє досить переконливо встановити відповідність. Однак поєднання всіх цих відмінних рис є унікальним набором характеристик і може вважатися достатнім для однозначної ідентифікації", - роблять висновок автори доповіді.

Bellingcat нагадує, що переміщення "Бука" по сходу України протягом 17 і 18 липня (тобто в день загибелі MH17 і на наступний день) потрапило на чотири фотографії і три відеозаписи.

"Коли ми порівнюємо сім відмінних рис СВУ "Бук" 53-ї зенітно-ракетної бригади під номерами 312, 322 і 332, видно, що тільки у "Бука 332" є збіг більш ніж однієї риси з "Буком 3х2". Чотири з особливостей, які спостерігаються, можуть зберігатися протягом тривалого часу, одну частково видно на старих зображеннях, а дві інші на них відсутні", - стверджують автори доповіді.

Збіг із голландським розслідуванням

13 жовтня 2015 року Рада з безпеки Нідерландів, яка розслідує причини і наслідки аварій і катастроф, представила заключну доповідь про катастрофу літака Malaysia Airlines MH17.

У ній йдеться про те, що причиною катастрофи стала ракета "Бук", що вибухнула зліва від кабіни пілотів. Однак висновків про те, хто міг випустити цю ракету, тоді зроблено не було.

Експерти лише окреслили територію площею 320 квадратних кілометрів, звідки могла бути запущена ракета. У цьому районі є селище Сніжне, з району якого, за версією Bellingcat, була запущена ракета, що збила "Боїнг".

Поіменні винуватці

У лютому 2016 року Bellingcat представив, ймовірно, свою найбільш сенсаційну публікацію про загибель лайнера - "MH17: Потенційні підозрювані і свідки з 53-ї зенітно-ракетної бригади".

У цій доповіді поіменно називаються всі ті, хто, на думку Bellingcat, несе відповідальність за прийняття рішення та запуск ракети у пасажирський літак: командир бригади, командир 2-го дивізіону, до складу якого могла входити пускова установка. Командири батарей і екіпажів названі по іменах і перших літерах прізвищ.

Список підозрюваних, представлений Bellingcat у вигляді ієрархічної схеми з фотографіями, іменами та посадами, не обмежується чинами бригади.

Верхній ряд займають чотири фото, на яких зображені верховний головнокомандувач збройними силами Росії Путін, міністр оборони і два його перших заступники.

BBC

боїнг mh17 росія тероризм

Знак гривні
Знак гривні