Військово-морські сили очолив сухопутний, зате бойовий генерал

Президент, верховний головнокомандувач Збройних сил України Петро Порошенко провів зустріч із виконуючим обов’язки командувача Військово-Морських сил ЗСУ генерал-лейтенантом Ігорем Воронченком. Про це повідомила прес-служба Банкової.

“Після консультацій із секретарем Ради національної безпеки і оборони, міністром оборони та начальником Генерального штабу ЗСУ, я прийняв рішення погодити вашу кандидатуру. Ми даємо певний час для того, щоб ви могли проявити свої найкращі якості”, – сказав Порошенко Воронченку під час розмови з новим очільником ВМСУ в адміністрації президента.

У зустрічі також взяли участь секретар РНБОУ Олександр Турчинов, міністр оборони Степан Полторак, начальник Генштабу ЗСУ Віктор Муженко.

Таким чином, новим командувачем ВМСУ став екс-заступник командувача флоту з берегової оборони, учасник АТО на Донбасі, який користується значним авторитетом серед підлеглих.

Глава держави згадав події дворічної давнини, коли генерал Ігор Воронченко виявив мужність та вірність військовій присязі під час незаконної анексії Криму російськими агресорами, та робив усе можливе для збереження військової техніки й виведення особового складу своєї частини на материк.

Президент наголосив на необхідності приділити особливу увагу тим морякам та членам їх родин, які залишилися вірними українській військовій присязі і вийшли з Криму. При цьому Петро Порошенко підкреслив, що Військово-Морські сили України для нього як верховного головнокомандувача, “залишаються одним з перших пріоритетів”.

Глава держави особливо відзначив важливість повернення Одесі “статусу морської столиці України” та закликав до якомога скорішого облаштування штабу ВМС України в цьому місті.

У свою чергу на зустрічі в АП генерал-лейтенант Ігор Воронченко представив своє бачення перших кроків у новому статусі та наголосив на необхідності розбудови ВМС України у повній відповідності до стандартів НАТО.

Ігор Воронченко народився 22 серпня 1964 року в смт Бабаї Харківської області. Закінчив Ташкентське танкове училище, служив у Групі радянських військ у Німеччині, потім – у Білоруському військовому окрузі.
Після розпаду СРСР прийняв присягу на вірність народу України. До 2003 року служив у Національній гвардії, командував механізованим полком, який після реорганізації НГУ у Внутрішні війська МВС було передано Збройним силам і розгорнуто у війська берегової оборони ВМСУ.

Під час кримських подій обіймав посаду заступника командуючого флотом з берегової оборони. Був командувачем силами АТО в Луганській області. Остання посада перед призначенням комфлоту – начальник Головного управління персоналу Генштабу.

Нагадаємо, 1 квітня одеське видання “Думская.net” з посиланням на джерела в Генштабі повідомляло, що президент України Петро Порошенко замінив Сергія Гайдука на чолі ВМС ЗСУ на бойового генерала Ігоря Воронченка.
Те, що таке рішення прийнято, “Новинарні” підтвердили й волонтери – ініціатори кампанії за відставку Гайдука. Указ президента з цього приводу з’явився 15 квітня.

Контр-адмірала Сергія Гайдука було звільнено під тиском громадськості. Активісти провідних волонтерських рухів України 11 лютого розмістили на сайті президента України петицію із закликом усунути Гайдука, який командував ВМСУ з березня 2014 року. Йому закидали “відсутність реформ у ВМС за майже два роки і фактичний розвал флоту”.

Волонтери заявляли, що донька Гайдука Юлія Рудь проживає в окупованому Росією Криму, і її чоловік – діючий офіцер ФСБ Росії, зрадник, який раніше був офіцером СБУ. А дружина “Гнома” (прізвисько Гайдука) – сестра дружини голови СБУ часів Януковича Якименка, який підозрюваний у державній зраді і злочинах проти людства під час подій Євромайдану та переховується в Росії.

Однією з підстав для звільнення комфлоту був також п’яний штурм військовими моряками бази ВМСУ, коли через прохідну військової частини проривалися друзі Євгена Гайдука, сина командувача.

Новинарня

армія флот воронченко

Знак гривні
Знак гривні