Міністр офшорних фінансів Данилюк згадав про викриті журналістами офшори й пообіцяв внести їх у декларацію

"Міністр офшорних фінансів". Так мав називатися наш сюжет - про Олександра Данилюка, що очолив Мінфін в уряді Гройсмана. Це той, що з трибуни Ради обурено запевняв: "У мене немає офшорів!". Й оголосив перші кроки з деофшоризації", - написала журналіст програми "Схеми", проекту "Радіо Свобода", Наталія Сідлецька.

Журналістка повідомила, що отримала підтвердженні з офіційних реєстрів Кіпру, що Олександр Данилюк донині директор двох кіпрських фірм, які ще й засновані третьою - з Кайманових островів.

"Це найбрудніша офшорна пральня світу. Щоб отримати позицію міністра для сюжету - вчора на засіданні уряду ми передали Данилюку документи на підтвердження з проханням про коментар. Після чого міністр написав мені, що увечері запросить нас на інтерв'ю і все пояснить. Але знову збрехав. Запрошення я не дочекалась, а міністр більше не відповідав", - зазначила Сідлецька.

Натомість у четвер Данилюк публічно "покаявся" у соцмережі і визнав, що дійсно не задекларував свої офшори. Він заявив, що внесе правки в декларацію.

Сідлецька пише: така можливість безкарно "правити" свою декларацію - вже після викриттів - мала вже давно відійти в минуле. Утім, нею і досі прикриваються навіть ті, хто позицінує себе як завзяті антикорупціонери. Система електронного декларування досі не запущена.

Віталій Шабунін з центру протидії корупції коментує:

Проблема з покаранням тому, що НАЗК не запустило систему електронного декларування. Але якби і запустили, то в цьому кейсі точно не було би кримінального покарання, бо помилка нижче 250 мін. зарплат. Адмінки теж, скорше за все, не було б, бо помилка менше 64 мін.з.п.

За матеріалами: ФБ, УП

данилюк маразм корупція

Знак гривні
Знак гривні