В Полтаві нарешті встановили пам'ятник Мазепі (ВІДЕО)

Зранку 18 квітня, після кількарічних дебатів, у Полтаві встановили перший в Україні пам’ятник Івану Мазепі. Офіційне відкриття монумента заплановане на 5 травня 2016 року. Очікується, що на цей захід завітає президент України Петро Порошенко, - передає Громадське.Полтавщина.

Вага бронзової скульптури українського гетьмана – 2,5 тон, висота – 3,20 м. Поки що пам’ятник прихований від сторонніх очей великою накидкою, тим часом тривають роботи з облаштування прилеглої території.

Ідея встановити монумент українському гетьману з’явилася ще вісім років тому. Тоді планувалося, що на встановлення монументу будуть виділені гроші з державного бюджету. Шість років тому пам’ятник вже був виготовлений, проте влада весь цей час перешкоджала його встановленню, і відкриття пам’ятника відклали на невизначений термін. Небайдужі громадяни зібрали необхідні кошти самостійно. На виготовлення бронзової скульптури знадобилося близько 1,76 млн грн.

Зі зміною влади та настроїв у суспільстві полтавські обласні керманичі все ж таки згодилися на появу монумента в місті, розповідає співавтор пам’ятника – скульптор Микола Білик.

«Така доля пам’ятників – деяких доводиться довго чекати», – каже скульптор.

Пам’ятник встановили поблизу Свято-Успенського собору.

"Я думав, що його посадять там, де хрест, а тут ще лучче. Тут більше сонця, більше людей", – каже пенсіонер Віктор Васильович.

Архієпископ Полтавський і Кременчуцький Федір позитивно ставиться до появи бронзової скульптури гетьмана на Соборному майдані.

Полтавці теж здебільшого добре сприймають появу пам’ятника гетьману в центрі міста.

«Це та історія, яка була тривалий час прихована від загалу – справжня історія. І зараз вже трошки запізніло визнання цього гетьмана, цього державного діяча. Але насправді, це дужа велика подія для всіх полтавців. Цей гетьман багато зробив, поставив один із перших питання про незалежність України», – розповідає пенсіонер Георгій Тисячний.

Проте деякі мешканці міста переконані, що зараз в державі існують більш нагальні проблеми, ніж встановлення пам'ятників.

«Пам’ятники – це, звичайно, норм, але у нас зараз інших проблем купа. Спасибі, що не Ленін»,– вважає молодий полтавець Андрій.

Даний монумент є першим повноцінним пам’ятником гетьману, тоді як погруддя Івану Мазепі вже встановлені в кількох українських містах і за кордоном (у США та Австрії).

Багато полтавців вже бачили пам’ятник – у жовтні 2015 року, коли монумент прибув з Києва, відбулася його офіційна презентація. Після того монумент зберігався на території транспортного підприємства «Коропорація магнетік», яке займалося перевезенням скульптури зі столиці до Полтави. У березні 2016 року розпочалися підготовчі роботи зі встановлення пам'ятника.

Полтава історія мазепа

Знак гривні
Знак гривні