Чому знову почався конфлікт у Карабаху?

Нагірно-карабаський регіон є розмінною монетою для Кремля, заявив в ефірі Громадського Ельмір Мірзоєв, оглядач Meydan TV та культуролог.

«Нагірний Карабах став розмінною монетою для Кремля. Цей конфлікт — це була конкретна мета — покарати Ільхама Алієва», — вважає Мірзоєв.

Водночас, джерела ТЕКСТів в українській Службі зовнішньої розвідки припускють, що відновлення конфлікту пов'язано з планами Ірану постачати нафту на Кавказ, зокрема у Грузію та Вірменію, що створить загрозу російському впливу на регіон, послабивши економічні важелі Росії.

Нагадаємо, в ніч з 1 на 2 квітня відбулись бойові зіткнення на лінії розмежування в зоні Нагірного Карабаху.

Раніше у Міноборони Азербайджану заявили, що вірменські збройні підрозділи піддали інтенсивному обстрілу азербайджанські позиції, застосувавши міномети і великокаліберні кулемети.

Міноборони Вірменії, зі свого боку, поширило заяву, в якій говориться про «активні наступальні дії азербайджанських сил на лінії зіткнення в ніч з 1 на 2 квітня». У відомстві також заявили про використання азербайджанською стороною танків, артилерії і авіації.

В свою чергу, Міноборони невизнаної Нагірно-Карабаської республіки заявило про збитий азербайджанський вертоліт. Однак Міноборони Азербайджану цю інформацію спростувало.

Водночас Міноборони Азербайджану підтвердило загибель 12 своїх військових.

Разом з тим голова Ради Аналітичного центру з питань глобалізації Степан Грігорян в ефірі Громадського заявив, що загострення у Нагірному Карабасі може перекинутися на Північний Кавказ.

Міжнародна спільнота визнає Нагорний Карабах частиною Азербайджану, але фактично це невизнана республіка, політично близька до Вірменії. Якщо в 1988 році вірмени складали близько 70% населення, то зараз вони складають практично 100%, оскільки азербайджанці втекли в ході конфлікту з Карабаху та з Вірменії, як і вірмени втекли з Азербайджану після випадків взаємної етнічної різанини.

вірменія війна конфлікт ахербайджан

Знак гривні
Знак гривні