БПП забрав мандати у Томенка й Фірсова, посилаючись на імперативний мандат

Закритий з’їзд партії "Блок Петра Порошенка" ухвалив рішення про позбавлення депутатських повноважень Миколи Томенка та Єгора Фірсова, повідомив після з’їзду депутат Артур Герасимов.

При цьому з’їзд послався на норму про імперативний мандат, яка міститься у Конституції, - передає ВВС Україна

Депутати Томенко та Фірсов пройшли до парламенту за списком БПП, а згодом вийшли зі складу фракції, заявивши про незгоду з діями її керівництва.

Раніше пан Томенко заявив, що вважатиме це рішення таким, що "суперечить Конституції, результатам виборів і здоровому глузду".

Пан Фірсов наразі не коментує ситуацію.

Різночитання

Рішення з’їзду БПП посилається на положення статті 81 Конституції України. У ній йдеться про те, що вихід депутата з фракції сили, за списком якої він потрапив до парламенту, є підставою для позбавлення його повноважень.

Колізія полягає в тому, що, згідно з Конституцією, позбавлення мандату має відбуватися з дня ухвалення відповідного рішення партійним з’їздом "на підставі закону". Водночас жодного окремого закону, який би регламентував цю процедуру, в Україні не існує.

Водночас юристи БПП стверджують, що норми Конституції є нормами прямої дії.

Рішення з'їзду посилається на рішення Конституційного суду від 2001 року, згідно з яким норми Конституції "застосовуються безпосередньо незалежно від того, чи прийнято на їх розвиток відповідні закони або інші нормативно-правові акти".

Норма про імперативний мандат з’явилася в редакції Конституції України від 2004 року. До сьогоднішнього дня вона не застосовувалася на практиці жодного разу.

Венеціанська комісія та низка українських юристів раніше критикували цю норму, вважаючи її недемократичною.

Вихідці з БПП

Восьмий номер списку БПП на позаминулорічних виборах, колишній радник Петра Порошенка та чинний голова парламентського комітету з питань екологічної політики Микола Томенко заявив про наміри вийти з фракції БПП наприкінці грудня минулого року, назвавши ухвалення держбюджету на 2016 рік "ганьбою". На початку лютого його заяву про вихід з фракції зачитали з трибуни парламенту.

"Подібні партійні рішення і їх можливе зачитування вічно провладним керівником ЦВК Михайлом Охендовським суперечить Конституції України, результатам виборів та здоровому глузду", - заявив Микола Томенко напередодні, коментуючи чутки про можливе позбавлення себе мандату рішенням з’їзду.

Заяву одного з наймолодших депутатів парламенту, колишнього очільника Донецької обласної організації партії УДАР Єгора Фірсова про вихід з фракції БПП зачитали з трибуни Ради 15 березня. Раніше він анонсував наміри залишити цю політсилу через незгоду "покривати корупційні дії" керівництва фракції.

У розмові з ВВС Україна він заявив, що "поки що не коментує" рішення з’їзду БПП.

Рада скандал томенко фірсов

Знак гривні
Знак гривні