Савченко почали оголошувати вирок (ТРАНСЛЯЦІЯ)

Савченко вже "визнали винною". Прямий ефір оголошення вироку Надії Савченко в російському Донецьку:

"Савченко скоїла вбивство за попередньою змовою групою осіб за мотивами ненависті та ворожнечі", - цитує ВВС суддю Донецького міського суду.

В ув'язненні в Росії вона перебуває вже понад півтора роки.

Надію Савченко взяли у полон сепаратисти на Луганщині у червні 2014 року, а невдовзі після цього вона опинилась у СІЗО російського міста Воронежа.

Російські слідчі стверджують, що вона після полону перетнула кордон Росії "під виглядом біженки", де її зупинили для перевірки документів. Надія Савченко каже, її вивезли до РФ силоміць і з полону не звільняли.

Адвокати кажуть, що, за наполяганням своєї підзахисної, не оскаржуватимуть вирок, але зробили, все, щоб довести її невинуватість. На їхню думку, звільнення льотчиці залежатиме від успіху політичних та дипломатичних переговорів.

Весь цей час Україна, США та ЄС неодноразово закликали Росію звільнити Надію Савченко. У Кремлі заявляли, що не можуть втручатись у судовий процес.

Київ наполягає, що Москва має звільнити Надію Савченко, згідно з Мінськими домовленостями, які мають на меті врегулювання конфлікту на Донбасі.

Біля російських дипломатичних установ в містах України та світу проходили протести із вимогою свободи для Савченко, у мережі поширюють хештег #‎FreeSavchenko‬.

савченко репресії росія

Знак гривні
Знак гривні