Останні п’ять років експорт деревини постійно зростав (ІНФОГРАФІКА)

Дані статистики останніх п’яти років показують, що обсяг експорту деревини і виробів з неї постійно ріс. Якщо у 2011 році експорт лісу в загальному обсязі експортних операцій за рік складав 1,6%, то у 2015 ─ 2,9%. Даних за 2016 рік поки що немає.

Графіка: Ліза Кузнєцова

З листопаду минулого року на вивезення необробленої деревини Рада встановила мораторій строком 10 років. Поки що експортувати дозволяють лише сосну, але вже з 1 січня 2017 під заборону підпадає і вона.

Щоб збільшити графіку, клікніть на неї

Ініціатори мораторію пояснюють свої дії тим, що не хочуть аби Україна продавала лише сировину і сподіваються, що обмеження на експорт призведе до відкриття в Україні деревообробних виробництв. А це дасть більше роботи людям і грошей для бюджету. Екологи сподіваються, що мораторій зупинить масову вирубку лісів.

Критики стверджують, що ліс, як продавали за кордон так і продаватимуть, але контрабандою і бюджет від цього тільки втратить, як і громадяни, котрі працюють на вирубках. Валюта осідатиме в офшорних компаніях, а не надходитиме офіційно на українські рахунки, як до мораторію.

Не останню вагу має і надходження валюти від експорту лісу. Не таємниця, що довгий час Україна купувала іноземних товарів на більшу суму ніж продавала. Це одна з причин знецінення гривні.

До того ж наша держава живе у борг: витрати бюджету більші ніж доходи, а різницю ми позичаємо. І зараз, коли економіка у штопорі, не найкращий час для введення обмеження на торгівлю, яке може зменшити як економіку в цілому, так і надходження валюти в країну.

Остаточно ефект від мораторію можна буде оцінити мінімум через рік після його введення.

мораторій екологія закон ліс економіка деревина експорт datavis

Знак гривні
Знак гривні