Хто такі Революційні праві сили, які закликають до Майдану-3. Провідник - у розшуку (ФОТО)

Вигнанці з "Правого сектора" та розшукуваний "комбат" - основа РПС. Також там "маргінали, що порочать рух" - за визначенням "Правого сектора", який від них відхрестився.

***

Ввечері 20 лютого, у Києві "Революційні праві сили" розпочали протест і, як кажуть, не підуть з центру Києва, поки не будуть виконані їхні умови. Себе вони називають "платформою", а не "організацією", чи "рухом". РПС скликають 21 лютого на Майдан людей, аби "провести віче та оголосити ультиматум владі". Своїх лідерів не називають, обіцяють все розповісти лише на віче.

Як з'ясувала ТСН, до складу РПС входять кілька груп, а їхній "провідник" перебуває у розшуку.

Про те, що у Києві плануються протести стало відомо кілька днів тому – у Мережі з'явились відео зі з'їзду "революціонерів", де вони заявили про намір влаштувати протест.

Анонс "Майдану" розганяли у соцмережах ультрапатріотичні групи, які модерує віртуальний Степан Мазура (справжнє ім'я Сергій Жук, у реалі - терорист ДНР).

Частина РПС – це кілька колишніх батальйонів "Правого сектору" з Західної України ("Захід-1", "Захід-2", "Захід-3" та "Захід-4"), від яких уже давно відхрестився ПС. А сьогодні правосекторівці знову підтвердили – їхніх діючих членів у РПС немає. "Провідник" батальйонів, що відкололися від ПС, - Роман Стойко, який називає себе "комбат Чесний".

Його обрали і провідником "революційних сил" – про це у телефонній розмові повідомив ТСН комбат батальйону "Захід-4" Андрій Фафлей. Стойка давно розшукують за підозрою у причетності до трагічних подій у Мукачевому, а голова Закарпатської області Геннадій Москаль вимагав його негайно заарештувати.

Провокацій не буде?

Маргінали, що порочать рух

Також до РПС входять члени організації "Білий молот" - ще одні вигнанці з "Правого сектору", радикальна організація. У березні 2014 року їх було виключено з ПС через "маргінальні дії, що порочать рух "Правий сектор", і недотримання дисципліни". Цьому передував скандал із затриманням одного з членів "молоту" за підозрою у вбивстві правоохоронців.

У ніч на 2 березня 2014 року близько другої ночі на КПП на Броварському проспекті під Києвом невідомі застрелили трьох інспекторів ДАІ. Daewoo Lanos не доїжджаючи до КПП, зупинився, з нього вийшли троє чоловіків, підійшли до посту ДАІ і практично в упор розстріляли з автоматичної зброї двох інспекторів ДАІ, які перебували у службовому автомобілі та одного інспектора, який стояв біля будівлі.

Про затримання підозрюваних у вбивстві оголосили 21 березня.

Ніч на Майдані

Станом на ранок 21 лютого біля стели Незалежності встановлено один великий намет та кілька малих, які напередодні ввечері розклали представники "РПС".

Разом з тим уранці біля Будинку профспілок сталася сутичка між людьми у камуфляжі та правоохоронцями.

За повідомленням очевидців, до Будинку під'їхала вантажівка з нібито обладнанням для сцени, яку планували встановити біля стели Незалежності. Біля вантажівки були кількадесят людей у камуфляжі, які раніше були присутні біля стели, де представники "РПС" розклали великий намет.

Правоохоронці, присутні на місці події, заблокували рух вантажівки, внаслідок чого сталося зіткнення.

Речник МВС у місті Києві Артем Шевченко в ефірі телеканалу "112" заявив, що ніякої сутички не було, "було спілкування".

20 лютого кількадесят людей у камуфляжі, які представилися членами організації "Революційні праві сили", зайняли актову залу готелю "Козацький" у Києві, де проводили засідання штабу організації".

Згодом представники "РПС зачитали зі сцени на Майдані "вимоги" до влади й уряду: звільнити політв'язнів, згідно зі списком комітету політв'язнів, "законне відсторонення від влади" президента й уряду та не протидіяти створенню наметового містечка на Майдані.

За словами представників "РПС", у готелі вони організували "координаційний штаб". Також люди у камуфляжі були на Майдані всю ніч, встановили там намети та анонсували проведення Віча о 17:00 21 лютого.

маразм майдан агенти

Знак гривні
Знак гривні