Сьогодні Рада освистає Яценюка. Відставити за регламентом можуть аж у березні

Верховна Рада України із 16-ї години почне слухати звіт Кабінету Міністрів. Питання про недовіру сьогодні ставитися не повинно.

На розгляд парламенту буде внесено два проекти постанов - про схвалення роботи уряду чи визнання звіту незадовільним.

Водночас, перший заступник голови парламенту Андрій Парубій увечері 15 лютого заявив, що цього дня не розглядатиметься резолюція недовіри чинному складу Кабінету Міністрів, - педедає ВВС

"Депутати заслухають звіт уряду та визначаться стосовно його схвалення чи відхилення. При цьому ухвалення звіту уряду не несе жодних юридичних наслідків. А голосування резолюції недовіри у вівторок не буде", — сказав перший віце-спікер журналістам.

У той же час, депутати парламенту збирають підписи під проектом постанови про недовіру Кабінету Міністрів - окремо фракції БПП та "Самопоміч".

Про готовність голосувати за відставку заявили фракції Радикальної партії Олега Ляшка, "Самопоміч", "Батьківщина". Разом ці три фракції нараховують 66 депутатів. За відставку уряду Арсенія Яценюка висловлювалася також фракція "Опозиційного блоку" - 43 депутати.

Пізно увечері 15 лютого кілька депутатів фракції "Блоку Петра Порошенка" повідомили, що на своєму засіданні фракція майже одноголосно визнала роботу уряду Яценюка незадовільною і вирішила збирати підписи за висловлення недовіри Кабінету Міністрів.

"Рішення фракції – збирати підписи, і якщо постане питання - голосувати за відставку", - сказав депутат Сергій Лещенко.

Фракція БПП нараховує 136 депутатів.

Групи "Воля народу" та "Відродження" поки що не оголошували офіційної позиції. Разом ці ці групи нараховують 43 депутати. У Верховній Раді також 53 депутати не входять до фракцій.

У той же час, пропрем'єрська фракція "Народний фронт" заявила, що не підтримує відставки Кабінету Міністрів. У своїй заяві фракція наголошує, що відставка уряду – це прямий шлях до перевиборів парламенту і президента. Як повідомила Вікторія Сюмар, Арсеній Яценюк вимагатиме якнайшвидшого розгляду постанови про недовіру уряду, якщо депутати зберуть достатню кількість підписів за визнання його роботи незадовільною.

Тим часом близько 100 людей пікетують будівлю Верховної Ради із вимогою відставки уряду. Як передає кореспондент ВВС Україна, учасники тримають у руках прапори партії "Свобода" та "Партії простих людей".

Не раніше березня?

Відповідно до регламенту Верховної Ради, після того, як буде зібрано 150 підписів, це питання має бути включене до порядку денного сесії автоматично. Потім проект постанови розглядатиметься у комітетах Верховної Ради. Згідно із процедурою, далі має бути призначений день розгляду постанови у сесійній далі, визначено доповідача з числа ініціаторів резолюції недовіри. Окрім нього, має були заслухано доповідь прем'єр-міністра та голови профільного комітету парламенту.

"Вся процедура займе до двох тижнів після отримання 150 підписів. Тобто, найраніше голосування відбудеться в березні місяці. Тому будьте реалістами і не чекайте відставки 16 лютого!", - написала депутат від фракції "Самопоміч" Вікторія Войцицька у Facebook.

Згідно із графіком роботи парламенту, пленарні засідання триватимуть до кінця цього тижня. Наступного разу депутати зберуться на пленарне засідання 15 березня. До цієї дати передбачена робота у комітатах та з виборцями.

За резолюцію недовіри Кабінету Міністрів, що тягне за собою відставку, має проголосувати щонайменше 226 депутатів.

Рада яценюк уряд конфлікт

Знак гривні
Знак гривні