Касько в інтерв'ю пояснив, чому нема сенсу лишатись у ГПУ з Шокіним (ІНТЕРВ'Ю)

Заступник генпрокурора Віталій Касько дав ВВС Україна перше інтерв’ю після заяви про відставку й пояснив, чому не може далі працювати з Віктором Шокіним.

При цьому три тижні тому він казав, що йти з відомства не має наміру, адже ще "може зробити щось корисне в прокуратурі".

Заява пана Каська, якого представники США називали "локомотивом реформ прокуратури", стала другим серйозним ударом для української влади після відставки міністра економіки Айвараса Абромавічуса.

У випадку з паном Каськом головна вимога повернення у відомство – відставка генпрокурора.

ВВС Україна: Три тижні тому в інтерв’ю ВВС Україна ви казали, що як важко не було б, але треба довести справу "діамантових прокурорів" до кінця і лишатись на посаді. Чому змінили позицію?

Віталій Касько: Я не змінив свою думку. Основний епізод справи про хабарництво направлено до суду. Підозру за наступним епізодом ми оголосили. Але після цього в мене забрали повноваження займатися слідством або керувати прокурорами у цій справі.
Жодних важелів впливу на підтримання звинувачення у першому епізоді чи на розслідування наступних у мене немає. Залишатись у прокуратурі я не бачу сенсу, враховуючи, що тут відбувається.

ВВС Україна: Що саме?

В.К.: Всім відомо, чим закінчилось реформування місцевих прокуратур. Вважаю, що нічого доброго зараз ми не побачимо.

ВВС Україна: Давід Сакварелідзе вважає, що для реформи прокуратури можна залучити іноземних фахівців, щоб вони проводили співбесіди на районному рівні.

В.К.: Якщо моє звільнення дозволить залучити іноземних фахівців і це щось змінить у прокуратурі, то слава Богу. Можливо, до вищого керівництва держави дійде, що треба щось змінювати.

На нинішній стадії прокуратура не просто у проваллі, а успішно копає вниз.

Генеральна інспекція, яка починала справу про "діамантових прокурорів" ліквідована. Всі слідчі і прокурори, які починали справу, опинились поза штатом. Що буде далі? Не знаю.

ВВС Україна: Саме це стало останньою краплею?

В.К.: Я не можу більше реалізувати жодних повноважень, які могли б щось змінити у прокуратурі: ані розслідувати, ані домогтися реформи.

ВВС Україна: Але у вас були повноваження щодо міжнародної співпраці?

В.К.: Так, але міжнародна співпраця – це допоміжний напрямок. Вона може допомогти слідству, якщо слідство працює. Але автономно вона до позитивних результатів не може привести. Це розуміють іноземні партнери, які мене підтримали.

ВВС Україна: Чи означає підтримка іноземних партнерів щодо вашої відставки, що це відкритий сигнал про їхнє ставлення до можливої відставки Віктора Шокіна?

В.К.: З ними питання відставки Шокіна не обговорював. Я не бачу сенсу лишатись в прокуратурі з нинішнім генпрокурором Віктором Шокіним.

Немає перспектив ні реформи прокуратури, ні боротьби з корупцією.
Західні партнери схвалили моє рішення, вони мене до останнього підтримували та підтримують. Західні партнери погоджуються, що за нинішнього стану в прокуратурі нічого змінити вже не можна.

ВВС Україна: Серед цих партнерів є Джеффрі Пайєтт?

В.К.: Це американські партнери, європейські партнери і швейцарські партнери на досить високому рівні.

ВВС Україна: Ваші опоненти кажуть, що ви подали у відставку для піару, адже справа "діамантових прокурорів" розвалиться.

В.К.: Робиться все, щоб справа "діамантових прокурорів" розвалилась, у тому числі у суді. Але показово, що справа вже місяць гуляє по судах і ще не призначена до попереднього розгляду.

До того ж я не керую прокурорами, які представлятимуть її у суді, як я можу на це впливати.

Мені здається, що навколо цього провадження створюється аура, що вона погано розслідувана.

ВВС Україна: Давід Сакварелідзе каже, що ця справа - "справа честі" для нього. Він буде намагатись вас утримати, щоб довести її до кінця. З ним обговорювали відставку?

В.К.: З ним я відставку не обговорював і рішення ухвалив остаточно. Тут глухий кут, нічого не зміниться.

скандал корупція шокін касько прокуратура

Знак гривні
Знак гривні