ФСБ вдягає мішки на голови: шукає терористів, а насправді репресує татар

11 обшуків за один день у будинках мусульман у Криму, 12 затриманих – так підконтрольна Кремлю влада Криму шукає «терористів» і «держзрадників» серед кримських татар.

11 лютого представники російського ФСБ у супроводі спецпризначенців вривались до будинків мусульман, які дотримуються канонів ісламу, трощили вікна, надягали на голови мішки.

Крим.Реалії

Сьома ранку, Ялта. Російські силовики влаштували штурм у будинку Бахтіяра Топузова. «Гості» розтрощили вікна, налякали дітей. Обшук тривав 3,5 години, після чого Топузова забрали до головного відділку ФСБ у Сімферополі.

«Родичі кажуть, що все проходило у жорсткій формі, ніхто нічого не пояснював. Заламували людей, відразу на підлогу, наручники одягали і так далі», – розповів адвокат Еміль Курбедінов.

За інформацією кримських правозахисників, 11 лютого таких обшуків у Криму було 11. Всі вони проходили у будинках виключно мусульман. Курбедінов вважає, що це чергова спроба окупаційної влади півострова зробити з кримських татар «радикалів і терористів».

«Закидають їм тероризм. Деяким навіть говорили про держзраду, це зі слів родичів», – наголосив Курбедінов.

Обшуки, зокрема, проводили в Ялті, Алушті та Бахчисараї. Кримська контактна група з прав людини повідомляє, що в Ялті затримали місцевого активіста Емір-Усеїна Куку та Вадима Сірука, який, імовірно, є слов'янином-мусульманином. Мусліма Алієва з Верхньої Кутузівки, зі слів дружини, відвезли до СІЗО. У селі Краснокам'янка обшуки відбулись у будинках Енвера Бекірова і Шаміля Ільясова.

У Бахчисараї обшук провели у будинку Рустема Османова. У селі Холмовці Бахчисарайського району обшуковували будинки Нарімана Мамедімінова, Мамеда Емінова і Арсена Халілова. Після цього всіх відвезли на допит в управління ФСБ.

У селі Вікторовка Бахчисарайського району відбувся обшук у родині Московських. За даними громадського активіста Заїра Смедляєва, двох чоловіків із цього будинку силовики також затримали.

«Коли люди їхали до Холмовки (село у Бахчисарайському районі), вони дорогою бачили поліцейську «Газель». Там стояли двоє чоловіків із мішками на голові, руки у наручниках за спиною. Біля них стояли поліцейські і БЕРКУТ. За одежею та прикметами вони були схожі на батька і сина Московських», – розповів Смедляєв.

За інформацією кримської контактної групи з прав людини, чотирьох затриманих відпустили додому, про долю інших нічого не відомо.

За офіційними даними російського прокурора Криму Наталії Поклонської, ФСБ порушила справу за фактом діяльності у Криму забороненої у Росії за звинуваченням у тероризмі організації «Хізб ут-Тахрір», затримали чотирьох начебто активних учасників організації. Коментуючи інформацію про масові обшуки у будинках кримських татар, Поклонська наголосила, що «це не татари – це терористична організація. Ми не робимо розбивки за національністю», – цитує прокурора анексованого Криму видання «Крыминформ».

Крім цього, 11 лютого на допит до прокуратури Сімферополя викликали і першого заступника голови Меджлісу кримських татар Нарімана Джеляла. Він розповів, що там цікавились діяльністю Меджлісу на півострові, і тим, які найближчі плани в організації. Джелял в інтерв’ю Крим.Реалії повідомив, що його обурюють масові обшуки у Криму і заяви про причетність кримських татар до екстремістських угруповань.

«Це кажуть політики. Зокрема наш колега пан Смирнов (наш не колега і не хотів би, щоб він ним став), пан Бальбек і інші такі одіозні фігури, які за кожним кутом бачать бійця ІДІЛу, тощо. Я завжди казав і буду казати: поки в Криму не з’явилась Росія, тут не було терористичних актів і не було терористів. І чомусь лише останнім часом їх тут дуже ретельно шукають», – стверджує Джелял.

Після анексії Криму Росією в будинках кримськотатарських і проукраїнських активістів регулярно проводять обшуки з участю російських спецслужб. Про це регулярно у звітах повідомляють міжнародні правозахисні організації, Меджліс кримськотатарського народу, кримські активісти.

крим репресії росія

Знак гривні
Знак гривні