Правляча партія Румунії: Головний пріоритет - приєднання Молдови

Національна ліберальна партія Румунії президента Клауса Йоханніса, заявила про те, що приєднання Молдови має стати головним пріоритетом зовнішньої політики країни і це має обʼєднати всі політичні сили.

Згадуючи історію - тільки б "Чернауті" не згадали :)

Про це йдеться у концепції спільної політики щодо Молдови, яку представив напередодні представник партії президента Румунії Віорел Абадя, передає Громадське.

«Бессарабське питання не має бути питанням міжпартійної боротьби, а має бути питанням, яке обʼєднує всі наші політичні сили. Стратегія на об'єднання з братнім народом повинна бути предметом загальнонаціонального консенсусу», – сказав він.

Згідно з положеннями стратегії, Румунія буде підтримувати євроінтеграційні прагнення Республіки Молдова. Проте у документі також йдеться про створення спільного з Молдовою медіапростору, просування румунської мови і культури через підтримку румунського радіо і телебачення у Кишиневі.

Також у плані передбачається збільшення підтримки православної митрополії Бессарабії, розвиток програм у галузі середньої освіти та вищої освіти, спрощення отримання румунського громадянства для колишніх румунських громадян Молдови і їх нащадків.

Планується розвиток спільної транспортної інфраструктури. Так, Румунія хотіла б збільшення кількості поїздів в Унгень, спільно з Молдовою побудувати гілку Кишинів – Унгень, сприяти розвитку авіаперевезень між двома країнами відповідно до стандартів з ЄС.

Також говориться у плані про посилення взаємодії відомств внутрішніх справ обох країн і спільну боротьбу з корупцією. Окрім того, йдеться також про обʼєднання фінансових і банківських систем обох країн.

Нагадаємо, що в Кишиневі проходять протести через невдоволення опозиції тим, що парламентська коаліція більшістю голосів проголосувала за затвердження урядової програми і номінального складу нового кабінету міністрів країни на чолі з Павлом Філіпом.

румунія молдова Європа

Знак гривні
Знак гривні