Що відбувалося за лаштунками гучних заяв міністрів

Три години. Стільки часу в четвер ввечері 4 лютого тривало закрите засідання Кабміну, під час якого урядовці вмовляли міністра економічного розвитку і торгівлі Айвараса Абромавичуса відкликати свою заяву про відставку, яку він зробив напередодні, - пишуть Марія Жаровська та Роман Кравець для УП.

Напередодні 3 лютого Абромавичус розповів про блокування будь-яких важливих і системних реформ, а також звинуватив першого заступника голови фракції БПП, друга і бізнес-партнера президента Петра Порошенка Ігоря Кононенка у лобіюванні своїх людей на посади деяких підприємств, що входять до сфери Мінекономіки.

Про такий крок Абромавичуса заздалегідь не знали ані прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, ані президент Петро Порошенко, ані його команда.
– Він своїм заступникам сказав лише за 15 хвилин до початку прес-конференції. І президент, і прем’єр були розлючені. І справа не у прізвищі Кононенка, а в тому що рейтинги України в очах партнерів обвалилися. А вони і так не були високими, – говорить співрозмовник "Української правди" в Кабміні.

Рейтинги обвалилися буквально – на біржі. Вихід з ситуації президент і прем’єр почали шукати ще в день середи 3 лютого, через кілька годин після заяви Абромавичуса.

Спочатку Порошенко і його голова Адміністрації Борис Ложкін провели кількагодинну бесіду з міністром, потім відбулося засідання так званої "стратегічної сімки", до якої входить найближче оточення прем’єра та президента. А в четвер Порошенко мав півторагодинну зустріч із послами країн "великої сімки", після якої заявив про негайне перезавантаження уряду.

Через дві години після цієї заяви міністри зібралися на екстрене позачергове засідання Кабміну, під час якого чотири урядовці відкликали свої заяви про відставку, що написали раніше. Мова йде про міністра аграрної політики Олексія Павленка, міністра інформаційної політики Юрія Стеця, міністра інфраструктури Андрія Пивоварського і міністра охорони здоров’я Олександра Квіташвілі. В цьому списку немає Абромавичуса, який покинув будинок уряду ще до початку екстреного засідання Кабміну.

"Українська правда" з’ясовувала, що передувало гучним заявам міністрів, як саме їх вмовляли повертатися і які умови для повернення на посаду висував Абромавичус.

Радикальні умови

Зранку четверга 4 лютого Арсеній Яценюк сказав міністрам, що одним із варіантів виходу з нинішньої ситуації може бути відкликання заяв про відставку, щоб продемонструвати консолідацію уряду.

– Це не було рішенням прем'єра. Ми це самі вигадали під час "мозкового штурму". Ця модель виникла в процесі обговорення ситуації. Потім уже шукалися правильні слова і була потрібна розмова з Абромавичусом, – говорить один із міністрів.

Насправді рішення шукали і напередодні. У середу Порошенко і Ложкін також три години вмовляли Абромавичуса відкликати заяву. Одним із варіантів, за словами джерел в АП, була пропозиція, що міністр економічного розвитку йде з цього складу уряду, але повертається у наступному, щоб продовжити реформи.

Після цієї зустрічі була запланована нарада так званої "стратегічної сімки" – неформального зібрання, куди входять перші особи держави.

Коли Абромавичус виходив із зустрічі в АП, на нараду якраз поспішали голова фракції БПП Юрій Луценко, який входить до складу "сімки" і Ігор Кононенко, якого запросили через звинувачення міністра. Луценко і Кононенко запитали Абромавичуса щодо суті озвучених ним обвинувачень, але нічого конкретного той не відповів.

– Під час засідання "сімки" обмінювалися взаємними звинуваченнями, – говорить співрозмовник в АП, не вдаючись у деталі.

– Нічого конкретного не говорили, і жодних рішень не ухвалювали, – відрізає Луценко у відповідь на запитання УП.

У четвер у Порошенка була важливіша зустріч – з послами "великої сімки".

За інформацією УП, деякі з них телефонували Абромавичусу напряму після гучної заяви.

У середу 3 лютого через відставку міністра, українська влада отримала кілька неприємних меседжів. Першим відреагував посол США Джеффрі Паєтт, який написав у своєму Twitter, що вважає Абромавичуса одним із великих чемпіонів реформ українського уряду. Пізніше посли ключових держав Євросоюзу, Канади і США розповсюдили спільну заяву, де зазначили, що глибоко розчаровані ймовірною відставкою Абромавичуса.

Ще один важливий фактор – занепокоєння МВФ, від якого Україна очікує 4 млрд доларів кредитів. Директор-розпорядник фонду Крістін Лагард заявила, що у разі, якщо підозри міністра є точними, то це явна ознака, що взяті урядом зобов’язання щодо боротьби з корупцією не виконуються.
– Під час зустрічі в АП посли були м’якшими. Їхня головна теза – жодних виборів, бо цього не витримає країна. Щодо персоналій, вони дали зрозуміти, що головне – реформи, які мають здійснювати реформатори. Хто саме – неважливо, головне, щоб боролися з корупцією, – говорить співрозмовник в АП.

Після зустрічі з послами Порошенко заявив, що уряд має бути негайно перезавантажений, а міністри-реформатори і їх команди мають лишитися. За даними УП, Порошенко підтримав ідею відкликання заяв, яку запропонували йому вранці і погодив це з Яценюком.

Співрозмовники УП в парламенті, Кабміні й АП озвучують кілька версій того, чому Абромавичус зробив гучну заяву про відставку саме зараз.

Версія перша

На засіданні фракції БПП в понеділок 1 лютого нардеп і заступник голови комітету з економічної політики Юрій Соловей піднімав питання недовіри міністру. З цього приводу ухвалили рішення, що спочатку потрібно заслухати звіт уряду, і тільки потім говорити про таку можливість.

Також депутати від БПП розглядали кандидатуру першого заступника голови АП Віталія Ковальчука на посаду першого віце-прем’єра-міністра економіки.

Планувалося, що Абромавичус "перейде на іншу роботу". Раніше Ложкін лобіював для нього створення посади віце-прем’єра з питань реформ.
Але за даними джерел у Кабміні, Абромавичус довідався від Яценюка, що його прізвища немає в якості кандидата на посаду в новому уряді. Тож розуміння того, що є ризик не потрапити в новий Кабмін, могло стати вирішальним для Абромавичуса.

Версія друга

Політолог Тарас Березовець написав у своєму Facebook, що напередодні заяви про відставку бачив Абромавичуса в компанії голови Одеської ОДА Михеїла Саакашвілі в одному з ресторанів Києва.

Є версія, що Саакашвілі обіцяв забрати Абромавичуса до себе в команду, оскільки створює свою партію і зацікавлений у дострокових виборах.

"Він уже давно шукає собі в команду людину, яка розумілася би на економіці. Айварас – хороший варіант. Як би не затягували процес, уже зараз всі розуміють, що дострокові вибори неминучі", – розповідають в оточенні Саакашвілі.

Версія третя, найбільш екзотична

Напередодні заяви про відставку Абромавичус зустрічався з послом США Джефрі Пайєтом, де розповів про стан справ у міністерстві і про тиск під час призначень. Пайєт, вислухавши все, погодився, що найкращий варіант у такій ситуації – відставка.

Як відомо, ще восени минулого року між Пайєтом та Ігорем Кононенком стався конфлікт через нібито заяву останнього, що той має піти з посади посла. Кононенко потім назвав це нісенітницею і кілька разів намагався домовитися про зустріч із Пайєтом, але той не брав слухавку та дав зрозуміти, що зустрічатися не збирається.

"Прізвище Кононенка викликає у США стільки ж негативу, як і прізвище Мартиненка. Думаю, це був натяк президенту, що йому теж потрібно придивитися до свого оточення", – говорить співрозмовник у БПП.

Гра у Кабмін

До зустрічі з послами в Кабміні ще не було однозначної відповіді на питання, чи виходять міністри із публічною позицією про відкликання своїх заяв про відставку.
Стеця, Квіташвілі і Павленка довго вмовляти не довелося – вони ще вдень погодилися відкликати заяви. При чому Павленко не погоджував свою позицією з фракцією "Самопоміч", яка раніше ухвалила рішення про його відкликання з Кабміну.

– Ніхто з нами не зв’язувався, ніхто нікому нічого не казав. Все відбулося в прямому ефірі і ніхто ні з ким не говорив! – обурювався в коментарі УП голова фракції Олег Березюк, який раніше заявив, що тепер Павленко не представляє партію "Самопоміч".

Трохи довше вмовляли Андрія Пивоварського, який категорично хотів йти через сімейні обставини і намагається повернутися в бізнес.
– От з ним була справді ґрунтовна розмова, і він теж погодився, – говорить співрозмовник в Кабміні.

– Він погодився за умови створення зарплатного фонду, оскільки однією із причин його заяви про відставку були низькі зарплати у міністерстві. Усі погодилися, але як вирішувати проблему – ніхто не знає, – розповідає співрозмовник в АП.

Але ключовим завданням було вмовити Абромавичуса відкликати заяву.
Його довго не могли знайти. У четвер 4 лютого він не прийшов на засідання фракції БПП під приводом хвороби. Лише о четвертій годині Абромавичуса вдалося запросити в Кабмін на "душевну розмову".

За словами співрозмовників, які були присутні на зустрічі, Абромавичус виглядав розгубленим і розбалансованим. Говорив дуже невпевнено.

– Ми його запитали: Айварас, ти зробив те, що зробив. Які варіанти ти бачиш далі? Він сказав, що міг би повернутися, якби змінилися кардинальні речі. Приміром, щоб звільнили генпрокурора Віктора Шокіна. Ми здивувалися. Де ми, а де Шокін? При чому тут Шокін? Він далі говорить: а чому б прем’єру не подати у відставку? Ми запитали: а хто тоді прем’єр? Він говорить – може Наталія Яресько. Вона в шоці, інші сміються. Далі він пропонував звільнити голову ДФС Романа Насірова. Повний сумбур і потік свідомості, – переказує зміст один із учасників, додаючи, що мова йшла і про те, щоб Ігор Кононенко склав мандат.
– Саме прикре, що ми сиділи у вузькому колі і питали у Айвараса: скажи реальні причини, що тобі заважає, чого ти добиваєшся? Єдине, що ми внятне почули: мені і моїй команді дуже мало платять, ну і ще як приклад втручання АП в його роботу, що мовляв Данилюк (з АП - УП) збирає в себе наради по Нафтогазу, а це не його компетенція, а Айвараса. Ну дитячий садок, короче, їй богу..., – додає інший міністр, учасник зустрічі.
Розмова тривала три години – з четвертої до сьомої вечора. Врешті-решт міністрам набридло вмовляти Абромавичуса і робити заяву вирішили без нього. Із сьомої до восьмої години вечора в кабінеті Яценюка міністри погоджували алгоритм дій – хто за ким виступає, і на чому робить акценти у заяві.

Переможці і переможені

Відставка Абромавичуса та урядова криза стали головною темою для розмов і в українському парламенті.
– А от в Антона Геращенка все стабільно. Він худне пропорційно рейтингу "Народного фронту", – в кулуарах Ради нардеп від БПП Мустафа Найєм жартував над своїм колегою з партнерської фракції.
– Я, Мустафа, про державу думаю - про ситуацію з Айварасом. Ти що думаєш? – цілком серйозно відповів Геращенко.
У Найєма був час і подумати, і висловитися під час засідання фракції БПП, що відбувалося за кілька годин до діалогу в кулуарах. Спочатку о 9, а потім о 12 ранку.
На засідання кликали й Абромавичуса, проте він не прийшов, пославшись на хворобу. Після заяви про його відставку в чаті БПП менеджера Телеграм, де є й Абромавичус, сталася суперечка. Деякі депутати називали його "недоміністром", деякі говорили, що закон про держзакупівлі – не його досягнення.
Під час ранкового засідання близько 5 хвилин для виступу надали Кононенку, який фактично повторив тези, що озвучував в середу публічно. Наприклад, про те, що минулого року мав лише чотири зустрічі з міністром, і під час останньої в парламенті він йому подякував за ухвалення закону про прозорі держзакупівлі.
А вже о 12 годині, де розгорталися головні події, Кононенка не було. Пізніше з’явилася його заява про готовність пройти детектор брехні і те, що він тимчасово складає повноваження заступника голови фракції.
Крізь двері конференц-залу парламенту було чутно вигуки і сварки фракції БПП.
– Мені здається, що виходом з цієї ситуації повинно бути складання Кононенком мандату, тому що він буде підставляти не тільки фракцію, але й парламент та президента, – наполягав Єгор Фірсов.
– У нас немає позиції фракції. Ми нічого не сказали, ми сховали голову в пісок. І це те, що робили всі пропрезидентські фракції. Той, хто зараз мовчить, виглядає корупціонером! – обурювався Найєм.

Тут не витримав Луценко.
– Якщо ти вважаєш корупціонерами тих, хто не думає як ти, йдіть лісом, до Авакова! – не витримав він.
Найєм продовжив наполягати, що у фракції немає позиції, і що під час засідання "сімки" вже вирішили, що Яценюк лишається прем’єром.
– Ми тут лохі, чи що? Чому це обговорюється десь, а не тут? Чому потім президент і прем’єр просять підтримки парламенту? – не витримував він.
– Я там був, а ти – ні. Ніяких рішень не було, – відрізав Луценко.
На фракції піднявся ґвалт, і тут львівський мажоритарник Ярослав Дубневич на весь голос заявив, що в країні запахло виборами і треба зрозуміти, чи йде на них БПП, чи готова партія до того, що оцінку діям влади дадуть виборці.
Коли кричати перестали, на засіданні БПП ухвалили кілька рішень: підтримати рішення Кононенка про звернення до НАБ щодо розслідування висунутих проти нього звинувачень. Не відправляти у відставку Абромавичуса, поки не буде заслуханий звіт уряду, вимагати від прем’єра в місячний термін провести відкриті конкурси на топ-30 держпідприємствах.
Нардеп Сергій Лещенко запропонував від імені фракції порушити питання про персональну відповідальність Кононенка за запровадження інституту "смотрящих" і корупцію на державних підприємствах, а Фірсов – звернутися фракцією до Кононенка, щоб він склав мандат. Але ці пропозиції підтримки не знайшли.
На відміну від БПП, в НФ не було засідання фракції, де окремо обговорювали б ці питання.
– Внутрішній конфлікт в БПП нам, звичайно, на користь. Але це дуже ситуативне. В суспільстві немає поділу, що Яценюк поганий, а Порошенко хороший. Суспільство розуміє, що винна влада. Це дуже хибна історія думати, що зараз комусь з партнерів засаджу, в нього будуть проблеми, а я гарний, красивий, чистенький. Це не працює, – каже один із депутатів від НФ.
– Мені здається, що від такого повороту подій Яценюк стратегічно виграв. Після сьогоднішніх заяв малоймовірне тотальне перезавантаження уряду. Думаю, знов буде відновлена ідея лише заповнення вакансій, – припускав один із співрозмовників в Кабміні.
Тепер знову йде мова про те, щоб заповнити тільки вакантні місця, а саме – міністра екології, першого віце, віце-прем’єра з питань євроінтеграції і віце з питань АТО, на необхідності якого наполягав Яценюк.
Проте жодної "перезагрузки уряду" – все залишається як було, з тими ж людьми – і в уряді, і в оточенні президента.
Більше того, зараз усе це виглядає як консервація уряду, звіт про результати роботи якого парламент ще має заслухати. Тож, від звільнення Абромавичуса виграв Яценюк, за відставку якого у президента вже рахували голоси.
"Худий мир – краще доброї війни", – вирішили на Банковій та у Кабміні. Але навряд чи ця стратегія призведе до результатів.
"Якщо літак не може злетіти через рік роботи цього уряду, то він не підніметься у повітря і в наступні 12 місяців. Треба змінювати літак, а не просити повернутися пілотів," – говорить співрозмовник в АП.

Абромавичус скандал політика кабмін

Знак гривні
Знак гривні