У Донецьку після спроби підриву Леніна - масові репресії. Людей садять на підвал

Джерела в Донецьку повідомляють, що нова хвиля арештів і обшуків почалася після того, як в ніч проти 27 січня вибуховим пристроєм було пошкоджено частину постаменту пам’ятника Леніну.

"Голова ДНР" Олександр Захарченко заявив про посилення режиму комендантської години, що триває з 23:00 до 5:00. У цей час заборонили рух вулицями пішоходів, громадського і приватного транспорту за відсутності спеціальної перепустки, - пише ВВС

Стало відомо, що в пошуках винних у підриві пам’ятника силовики "ДНР" проводять обшуки у квартирах проукраїнськи налаштованих мешканців. Один із українських активістів у п’ятницю ввечері терміново залишив місто, а за його відсутності квартиру обшукали представники "ДНР".

Також повідомляють про арешт 23-річного мешканця, якого підозрюють у причетності до теракту та в організації диверсійної роботи на території міста.

"Боротьба з інакомислячими"

Від початку тижня у Донецьку під арештом перебуває і відомий релігієзнавець Ігор Козловський, який очолює Центр релігієзнавчих досліджень і міжнародних духовних стосунків. Ученого забрали з власної квартири. Які саме обвинувачення висуваються, невідомо. На сторінці релігієзнавця у Facebook його друзі підтверджують факт арешту та звертаються до представників різних конфесій із проханням допомогти звільнити вченого.

Свого часу Ігор Козловський керував управлінням у справах релігій Донецької обласної державної адміністрації. Згодом працював у Донецькому національному університеті штучного інтелекту, а згодом, після об’єднання вишів, - на кафедрі філософії Донецького національного технічного університету.

Релігієзнавець підтримував тісні стосунки із духовними діячами і дипломатами багатьох країн, неодноразово був учасником міжнародних конференцій і зустрічей. Деякі з релігійних лідерів, як стало відомо ВВС Україна із власних джерел у Донецьку, зараз клопочуть про визволення відомого вченого.

Пан Козловський не виїздив із окупованого міста, тому що доглядав за лежачим родичем. Релігієзнавець не критикував публічно самопроголошену владу "ДНР", а на своїй сторінці у соціальній мережі ділився виключно філософськими цитатами та нейтральними фото.

Арешт може бути пов’язаний із кампанією "боротьби з інакомислячими" в Донецьку.

У п’ятницю перед будівлею храму Покрова Пресвятої Богородиці Української греко-католицької церкви близько 500 осіб висловили свій протест, тримаючи в руках плакати "Ні сектам у ДНР" та "ДНР без сект". Напередодні мітингу один із його організаторів, депутат "народної ради ДНР" Сергій Кондрикінський заявив, що так звані "секти" мають на меті "підривання Донецької народної республіки зсередини".

"Це ті завдання, які вони ставлять перед собою. І їхні донори і спонсори чітко визначають, що треба робити і як поводитися", - сказав "депутат".

Поповнити підвали?

На початку місяця також заарештували учасника донецького Євромайдану, громадського активіста, який півтора роки мешкав на підконтрольній Україні території і вирішив відвідати батьків у Донецьку. Про це повідомили на своїх сторінках у соціальній мережі журналісти Денис Казанський та Тетяна Заровна. Активіста досі утримують під вартою.

"Зараз у підвали потрапили мої друзі, які колись засвітилися у проукраїнській позиції, але з різних причин залишилися в Донецьку. До того "МГБ ДНР" їх не чіпало, зате тепер поліцаї отримали "легальну" підставу проводити чергову чистку. Донецьк давно вже перебуває у страху, там комар носа не суне без контролю "МГБ", а тут така зухвала спроба знесення Леніна. Ось тепер думаю, чи справді це була спроба, чи чергова вистава режисерів псевдо-республіки?" - написав на своїй сторінці у Facebook пастор однієї з протестантських церков, волонтер Сергій Косяк, який свого часу також потрапляв до "підвалу" в Донецьку.

У суботу вранці стало відомо також про затримання активістки волонтерської групи "Ответственные граждане" Марини Черенкової. Цей факт підтвердили інші члени групи. За їх словами, активістку забрали з дому, вона встигла відправити повідомлення "мене затримало МГБ".

Про місце перебування затриманої нічого невідомо. Марина Черенкова не належить до українських активістів, була депутатом обласної ради від Партії регіонів та заступником колишнього голови облдержадміністрації Анатолія Близнюка. Під час бойових дій опікувалася доставкою гуманітарної допомоги на територію самопроголошеної ДНР.

Прихильники "ДНР" по-різному ставляться до методів роботи силовиків "республіки". Одні підтримують, вважаючи обшуки й арешти симетричною відповіддю на "зачистки" в Красногорівці й Авдіївці, що їх проводили нещодавно українські спецслужби.

Дехто засуджує, вважаючи, що це створює соціальну напругу.

"У мене таке враження, що в "ДНР" хтось ізсередини провокує соціальну напруженість населення. Причому за планом. Щотижня - щось новеньке… І це люди, які або вхожі до структур, або взагалі в них працюють… Я сподіваюся, що наші спецслужби знають про це і скоро всіх локалізують", - такий коментар на своїй сторінці у Facebook залишив помічник самопроголошеного "голови адміністрації Донецька" Олександр Болотін.

За деякими припущеннями, арешти відомих не лише в Донецьку, а й в Україні людей, виглядають як спроба з боку сепаратистів створити так званий "обмінний фонд". Тоді на переговорах із українською стороною представники "ДНР" вимагатимуть обміну на осіб, підозрюваних у тероризмі і вбивствах.

донеччина тероризм сепаратизм війна репресії

Знак гривні
Знак гривні