Розбиратись із санкціями Азарову й Ко відправлять Каська (ОГЛЯД)

Заступника генпрокурора Віталія Каська найближчим часом відправлять у відрядження до Брюсселя, щоб підтримати українську позицію та надати документи щодо продовження санкцій ЄС проти колишніх чиновників.

Про це заявив на брифінгу начальник управління спеціальних розслідувань Головного слідчого управління ГПУ Сергій Горбатюк, коментуючи рішення Суду ЄС щодо зняття санкцій за період 2014-2015 років з Миколи Азарова та ще кількох колишніх чиновників, - пише ВВС.

Суд ЄС скасував замороження активів екс-прем'єра Миколи Азарова, його сина Олексія, екс-міністрів Сергія Арбузова та Едуарда Ставицького, а також брата екс-керівника адміністрації президента Сергія Клюєва, які ЄС впровадив від березня 2014 до березня 2015.

Проте санкції, які діють від 6 березня 2015 до 6 березня цього року, і далі чинні, йдеться у рішенні.

Загалом, як заявив пан Горбатюк, санкції ЄС проти 17 українських екс-посадовців діють і не скасовані.

Санкції проти 17 чиновників

"На теперішній час застосовані санкції стосовно 17 екс-високопосадовців діють і не скасовані", - сказав пан Горбатюк, коментуючи рішення суду ЄС.

Серед них - екс-президент Віктор Янукович та його син, екс-прем'єр Микола Азаров, екс-міністри Віталій Захарченко, Олена Лукаш, Раїса Богатирьова, Дмитро Табачник, Сергій Арбузов, екс-генпрокурор Віктор Пшонка та його син, Андрій та Сергій Клюєви.

У березні минулого року санкції не продовжили щодо Андрія Портнова, Олександра Якименка, Олексія Азарова та Ігоря Калініна. У червні 2015 року санкції зняли із молодшого сина Януковича через повідомлення про його загибель, сказав представник ГПУ.

Він також відзначив, що українська сторона зацікавлена в тому, щоб ці санкції продовжили.

Пан Горбатюк заявив, що найближчим часом заступника генпрокурора Віталій Каська відправлять у відрядження до Брюсселя, щоб підтримати українську позицію та надати необхідні документи.

Місія Каська

У коментарі ВВС Україна Віталій Касько не зміг прокоментувати факт свого відрядження, нагадавши, що за останній час генпрокурор Віктор Шокін п'ять разів забороняв його закордонні відрядження, зокрема і до США.
Окрім того, до розслідування справи щодо санкцій він не має стосунку.
Пан Касько підтвердив, що санкції ЄС щодо колишніх українських посадовців продовжують діяти.

"Санкції, застосовані Радою ЄС 5 березня 2015 року, наразі є чинними і предметом даного рішення суду не були. Активи, заблоковані європейською стороною на підставі рішення Ради ЄС від 5 березня 2015 року, надалі залишаються під адміністративним арештом. Строк дії обмежувальних заходів – до 6 березня 2016 року", - заявив пан Касько ВВС Україна.

На питання, яка перспектива продовження санкцій ще на рік після 6 березня, Віталій Касько не зміг дати чіткої відповіді.

За його словами, українські правоохоронні органи зробили дуже мало для того, щоб санкції продовжили.

"Може бути ухвалене політичне рішення про продовження санкцій ЄС в цілому чи частково. Якщо так станеться, то це вже буде аванс в кубі для українських правоохоронних органів", - заявляв пан Касько ВВС Україна у нещодавньому інтерв'ю.

Тоді ж він сказав, що не займався та не займається справами щодо санкцій ЄС.

"Я до цього розслідування не мав і не маю стосунку. Але на сьогодні слідчі органи не дійшли до тієї стадії розслідування, щоб активи найближчим часом повернули", - додав тоді пан Касько.

Провал генпрокурора?

В обґрунтуванні рішення щодо зняття минулорічних санкцій суд ЄС фактично визнав недоліки українського слідства.

Суд постановив, що людина не може вважатись відповідальною за незаконне привласнення коштів винятково на тій підставі, що проти неї триває розслідування у третій країні.

Член Ради та голова групи співпраці з ЄС Остап Семерак у коментарі ВВС Україна також розповів, що рішення суду пов'язане з недостатньою роботою ГПУ.
За його словами, суд встановив, що особи вважаються винними за завдання збитків Україні лише на підставі листа генпрокурора від 3 березня 2014 року, в якому не наведені факти виведення державних коштів та відповідальності чиновників.

"Тобто ЄС наклав санкції лише на основі листа ГПУ, а за два роки інших доказів не було надано", - заявив пан Семерак.

За його словами, якщо генпрокурор не змінить цю ситуацію, то можна чекати на зняття санкцій з колишніх посадовців.

азарова Арбузов клюєв санкції прокуратура касько Європа

Знак гривні
Знак гривні