Америкам загрожує новий вірус Зіка: невиліковний, викликає мікроцефалію

Всесвітня організація охорони здоров'я застерегла, що вірус Зіка може поширитися практично на цілу Північну і Південну Америку.

Інфекція, яка викликає м'яку лихоманку, кон'юнктивіт і головний біль, уже виявлена у 21 країні Карибського басейну, Північної і Південної Америки.

Її вважають причиною народження тисяч немовлят із недорозвиненим мозком, і деякі країни вже порадили жінкам утримуватися від вагітностей.

Жодного лікування або вакцини від хвороби ще не існує.

Вірус походить з Африки. У травні 2015 року його вперше зафіксували у Бразилії.

Вважається, що він швидко шириться країнами Північної і Південної Америки, оскільки у місцевого населення немає природного імунітету.

Вірус Зіка передається укусами комарів Aedes, поширених у тропічних і субтропічних зонах усіх континентів. Їх немає лише в Антарктиді. А серед країн Америки вони відсутні лише в Канаді і Чилі.

У заяві Панамериканської організації охорони здоров'я (ПООЗ) сказано: "ПООЗ припускає, що вірус Зіка продовжує поширюватися і, ймовірно, досягне всіх тих країн і територій, де можна знайти комарів роду Aedes".

Організація підтвердила, що вірус було виявлено у спермі і що зафіксовано один можливий випадок зараження під час статевого контакту, однак для підтвердження такої форми поширення вірусу потрібні нові свідчення.

Приблизно 80% всіх випадків інфікування вірусом Зіка не супроводжуються жодними симптомами.

Однак найбільшу стурбованість викликає потенційний вплив на розвиток плоду в утробі матері. В одній лише Бразилії від жовтня зафіксовано 4000 випадків мікроцефалії, немовлят з аномально недорозвиненим мозком.

Колумбія, Еквадор, Сальвадор і Ямайка минулого тижня оприлюднили рекомендацію жінкам відкласти вагітність до часу, як стане більше відомо про цей вірус.

здоров'я америка суспільство

Знак гривні
Знак гривні