Конфлікт на Громадському - свідчення інфантильності української журналістики

"Конфлікт на Громадському - це чергове підтвердження інфантильності журналістської тусні, - пише на своєму ФБ журналіст Андрій Лаврик, - «Громадське», до речі, є першим великим медіа-проектом, створеним не якимось олігархом, а, власне, журналістами. І став прикладом того, що журналістська тусня в Україні не готова самостійно вести бізнес. Підгрібати ринок під себе.

Гранти – теж ринок. Заробіток на пожертвах – теж. Яким боком не фінансуй журналістську працю, з одного боку буде продукт, з іншого – споживач. Усі учасники «Громадського» приєдналися до двіжухи не з міркувань філантропії. Кожен отримує за свій внесок у справу якусь зарплату. До речі, трохи вищу від середньої «по палаті».

Зараз пішов зашквар з приводу того, хто у тій ситуації більший негідник. Але негативний герой п’єси очевидний – українська журналістика. Пардон, панове, але шкандаль яскраво ілюструє, що ми без Бєні, Пєті, Рєната і т.д. і т.п. не можемо поділити бабло, авторські права і зону відповідальності.
Хоча, насправді, все те вирішується. Перевіряв. Чесно".

Нагадаємо про суть конфлікту:

Громадське ТБ звинуватило одного із засновників і до недавного керівника Роман Скрипіна у привласненні коштів. Скрипін звинувачення відкидає.

Йдеться про 150 тис. євро пожертв, зібраних на системі ПейПел і 36 тис. дол. плати від Ютубу за контент. Такі суми озвучив один із журналістів Громадського, але офіційно їх не підтвердило ні Громадське, ні Скрипін. Оскільки ПейПел в Україні не працює і в часи Януковича потрібно було диверсифікувати джерела надходжень і страхуватися від можливого арешту українських банківських рахунків, то Роман Скрипін зареєстрував рахунок ПейПел на чеську фірму і туди постійно збирали пожертви. На Громадському кажуть, що ці гроші у них були "на чорний".

Срипін заявляє, мовляв, дайте рахунок я переведу все, що є на ПейПелі. Але в Україну ці кошти через банк перевести не можливо, потрібно шукати чи відкривати рахунок у країні, де працює ПейПел. А це не робиться швидко.

скандал медіа Громадське скрипін абзац

Знак гривні
Знак гривні