Церкви УПЦ (МП) на Житомирщині почали переходити в Київський патріархат

На Житомирщині чергова громада УПЦ МП перейшла під юрисдикцію Київського патріархату. Однак керівництво Московського патріархату перехід церкви вважає "церковним рейдерством".

Як стало відомо «Журналу Житомира», в селі Колодянка Новоград-Волинського району відбулося освячення нового Свято-Миколаївського храму архієпископом Житомирським і Овруцьким Ізяславом і проведено перше богослужіння українською мовою.

Під час богослужінь підносилися молитви за мир у нашій державі, за подолання розділення Української Православної Церкви, за визволення України від навали чужинців і Божу допомогу воїнам, які захищають нашу Батьківщину від агресора.

Ще недавно громада села перебувала під юрисдикцією УПЦ Московського патріархату. Місцеві жителі розповіли, що вже давно майже всі прихожани прагнули перейти під юрисдикцію УПЦ Київського патріархату і після закінчення будівництва нового храму, яке тривало більше 20 років, збори вирішили зареєструвати нову громаду УПЦ Київського патріархату.

Таке рішення було обумовлене останніми подіями в нашій країні, пов'язані з революцією гідності і неоголошеної війною Росії проти України на Сході, а також у зв'язку з позицією УПЦ Московського патріархату щодо української держави, богослужіння рідною мовою, визначення війни на Донбасі як цивільної та братовбивчої і російською пропагандою за «руській мір» та ін. Саме це підштовхнуло парафіян храму до колективного рішення переважної більшості перестати перебувати в Московському патріархаті і перейти до Української Православної Церкви Київського патріархату.

Зваживши всі обставини, мешканці села Колодянка вирішили почати рішучі дії. Серед активних членів громади була обрана ініціативна група, яка зібрала підписи для перереєстрації приходу, а вже в жовтні 2015 жителі села провели загальнопарафіяльні збори, де майже одноголосно проголосували за перехід храму до УПЦ Київського патріархату.

Щоб усунути суперечки між прихожанами з приводу вибору церковної юрисдикції, громада вирішила опечатати вхід у храм до часу отримання Свідоцтва про реєстрацію. Таке рішення було прийнято через звинувачення священиків УПЦ МП в спробі насильно захопити храм місцевими «розкольниками».

У теж час, протоієрей Стефан Маркевич, благочинний Новоград-Волинського Преображенського округу УПЦ МП заявив, що представники Київського патріархату увірвалися на територію храму і незаконно зайняли чужу культову споруду. У цьому їм начебто допомагали декілька активістів «Правого сектора», які прибули підтримувати порядок. Отець Стефан зазначив, що громада УПЦ МП буде реагувати на захоплення храму в рамках українського законодавства.

І все ж, незважаючи на всі перешкоди, представникам Московського патріархату не вдалося зупинити волевиявлення громади, і коли були виконані всі законні умови й оформлені необхідні документи, вже 30 грудня 2015 громада отримала Свідоцтво про реєстрацію під № 1509.

Священики зазначають, що ніякого захоплення храму з боку УПЦ Київського Патріархату в Колодянці не було: "Ні священики, ні парафіяни свій храм не захоплювали, вони будували його всім селом, а разом з ним перейшли в юрисдикцію УПЦ Київського патріархату. Вони моляться в ньому так само, як робили це раніше, проте вже на рідній та зрозумілій для себе українській мові в новому храмі".

житомирщина Церква

Знак гривні
Знак гривні