Валютні резерви Китаю вперше за 24 роки впали - зразу на півтрильйона доларів

Обсяг валютних резервів Народного банку Китаю скоротився на $513 млрд в 2015 році, склавши $3,33 трлн. Таке падіння сталося вперше з 1992 року, повідомило Громадське з посиланням на агентство Bloomberg.

«Перехід від накопичення резервів валюти до їх скорочення є важливим поворотним моментом в історії розвитку КНР», - зазначив економічний експерт Lombard Street Research Ltd Фрея Бимиш.

Зменшення резервів пов'язано, зокрема, з інтервенціями, що проводилися Центробанком КНР на валютному ринку з метою підтримки юаня після серпневої девальвації.

Як відомо, валютні резерви Китаю збільшувалися за підсумками попередніх 22 років. Їх обсяг збільшився з $21,2 млрд у 1993 році до майже $4 трлн в 2014 році.

Вдруге за тиждень торги на біржах у китайських Шанхаї та Шеньчжені були зупинені через падіння котирувань більш як на 7%.

Фондові індекси на початку торгів у п'ятницю, 8 січня, виросли більш ніж на 2% після того, як Пекін скасував правило про закриття торгів у разі обвалу.

Обвал фондового ринку США став найбільшим за останні 119 років через Китай.

Влада Китаю надіслала банкам усне розпорядження щодо обмеження продажу американської валюти фізичним особам і компаніям.

Нагадаємо, в Україні золотовалютні резерви зросли на 77% в 2015 році після рекордного падіння.

Китай економіка

Знак гривні
Знак гривні