Слідчий ГПУ: майданівські справи гальмуються через хаос у МВС, саботаж СБУ та недосконалий Кримінальний Кодекс

Слідчий ГПУ управління спеціальних розслідувань Олексій Донський займається справою харківських "тітушок". Він заявив "Радіо Свобода", що не стикається з прямим спротивом у розслідуванні майданівських справ - однак проблем чимало:

"Фактично робота Департаменту кримінального розшуку (МВС - ред), з яким у слідства була налагоджена ефективна співпраця, паралізована з моменту створення Національної поліції, адже не було внесено необхідних змін до КПК.

А через відсутність оперативного супроводу вже більше місяця розслідування по «тітушках», як і по інших «майданівських» провадженнях, – стикається з винятковими труднощами."

Є також серйозні проблеми з оперативним супроводом з боку управління «К» СБУ (підрозділ по боротьбі з корупцією) – в окремих випадках рівень «супроводження» з їхнього боку інакше як саботаж охарактеризувати не можу.

Ще одна суцільна проблема – «портновсько-пшонківський» Кримінальний процесуальний кодекс, який створює штучні перешкоди у розслідуванні: і бюрократичного, й організаційного, і юридичного характеру.

На щастя, Верховна Рада України останнім часом значно оптимізувала окремі процедури, які стосуються розслідування злочинів, проте чомусь лише корупційних, і лише тих, що підслідні Національному антикорупційному бюро.

"Але хіба масові вбивства, катування та інші особливо тяжкі злочини є менш суспільно небезпечними? Чому, наприклад, особу, підозрювану у вчиненні хабарництва або іншого тяжкого чи особливо тяжкого злочину, підслідного НАБУ, можна затримати без ухвали слідчого судді, суду, коли є обґрунтовані підстави вважати, що можлива її втеча, а підозрюваного у вбивствах, організації банди чи правоохоронця, підозрюваного в масових розстрілах громадян, – ні?" - задається питанням Донський.

майдан прокуратура

Знак гривні
Знак гривні