За 2015 до Європи прибуло вчетверо більше мігрантів, ніж за 2014

Кількість мігрантів, які потрапили цьогоріч до Європи, перевищила мільйон, повідомила Міжнародна організація з міграції (МОМ).

Це вчетверо більше, ніж минулого року.

Переважна більшість мігрантів потрапили до Європи морем. Понад 800 тисяч прибули із Туреччини до Греції. Більшість з них - вихідці із Сирії, Іраку й Афганістану.

Вважається, що 3 695 мігрантів цьогоріч потонули на своєму шляху або вважаються зниклими, кажуть у МОМ.

"Ми маємо діяти"

Символічної кількості новоприбулих досягли у понеділок, заявили у МОМ. Мігрантів рахували за шістьма "коридорами", якими вони прибувають до Європи, - Грецією, Болгарією, Італією, Іспанією та Кіпром.

Половина мігрантів - вихідці із Сирії, 20% - із Афганістану, ще 7% - з Іраку.

2 889 людей загинули, перетинаючи Середземне море на шляху із Африки до Італії. Ще понад 700 загинули у Егейському морі, прямуючи до Греції із Туреччини.

Лише 3,5% усіх мігрантів потрапили до Греції чи Болгарії сушею.

Міжнародна організація з міграції збирає дані для статистики у пунктах реєстрації мігрантів, правоохоронних органів та через власну мережу спостерігачів.

Проте директор МОМ Вільям Лейсі Свінг заявляє, що просто рахувати цифри - недостатньо.

"Маємо діяти. Міграція має бути законною, безпечною і надійною для всіх - як для самих мігрантів, так і для країн, що стануть їхнім новим домом", - додав він.

У спільній заяві МОМ і Управління ООН з питань біженців організації йдеться про те, що "починає набувати форми більш скоординована відповідь Європи" на міграційну кризу.

Водночас автори заяви зазначають, що необхідно докласти більше зусиль до покращення умов життя мігрантів, процесу реєстрації та ідентифікації тих, хто подає заяви на притулок.

За матеріалами ВВС

міграція Європа

Знак гривні
Знак гривні