Росіянина за підтримку України та цитати з російської конституції засудили на три роки тюрми (ВІДЕО)

У Росії вперше засудили активіста за законом про порушення на мітингах. Басманний суд Москви засудив активіста Ільдара Дадіна до трьох років ув'язнення у колонії загального режиму через порушення на мітингах.

Суд встановив, що Ільдар Дадін більше двох разів протягом 180 днів вчинив адміністративне правопорушення, за що його притягували до адмінвідповідальності - штрафували на суму від 10 до 20 тисяч рублів, - передає ВВС

Останній раз він брав участь у неузгодженій із міською владою акції на підтримку України 5 грудня 2014 року, коли декілька активістів на кілька хвилин перекрили М'ясницьку вулицю в центрі Москви.

Профіль Дадіна

Як зазначає правозахисний сайт ovd.info, це перший вирок за статтею "неодноразове порушення порядку проведення мітингу", яка з'явилася в російському Кримінальному кодексі влітку минулого року. Цей закон неодноразово критикували правозахисники.

Пан Дадін назвав інкриміновану йому статтю свідомо антиконституційною і злочинною, і заявив про готовність "сісти за свої переконання".

Як повідомляють присутні в залі суду журналісти, після оголошення вироку кілька десятків соратників Ільдара Дадіна почали голосно протестувати.

Звинувачення за статтею про неодноразові порушення порядку проведення мітингу пред'явили активістам Марку Гальперіну та Володимиру Іонову. Очікується, що останньому винесуть вирок у вівторок.

У міжнародній правозахисній організації Amnesty International називають вирок, винесений у Росії опозиційному активісту Ільдару Дадіну за порушення нового закону про публічні збори, «разючим і цинічним придушенням свободи висловлювання». З такою заявою у понеділок, 7 листопада, виступив директор цієї організації по Центральній Азії і Європі Джон Далг’юсен.

«Дуже турбує те, що російська влада легалізувала свої порушення прав людини і наразі намагається активно застосовувати це на практиці. Ільдар Дадін негайно і беззастережно має бути звільнений і Росія повинна скасувати цей репресивний і несправедливий закон», – сказав Далг’юсен.

маразм репресії дадін росія

Знак гривні
Знак гривні