На Херсонщині знову підірвали електроопори, що передають енергію до Криму. Ремонт блокуватимуть (ФОТО)

Раніше ми писали про подібні випадки - але цього разу справа виглядає серйозніше: хоч організатори й невідомі, однак є люди, що заявили: вони планують блокувати ремонт опор.

Дві електроопори у Генічеському та Чаплинському районах Херсонської області пошкодили невідомі 20 листопада, близько 9.00, - передає УП

Аварійні, вибухотехнічні служби та правоохоронні органи виїхали на місце пошкодження для детального вивчення ситуації.

Територію пошкодження оточили як місце злочину.

За ініціативи голови ОДА Андрія Путілова, відбудеться нарада оперативного штабу громадянської оборони, де заслухають інформацію від представників "Херсонобленерго", головного управління ДСНС, управління Служби безпеки України та головного управління Національної поліції у Херсонській області.

За результатами наради будуть дані доручення всім службам, йдеться у повідомленні.

Згідно з інформацією "Укренерго", унаслідок підривів електроопор електропостачання припинено за двома з чотирьох ЛЕП, що ведуть до Криму.

Керівники громадянської акції кримських татар та громадських активістів з торговельного блокування Криму, які виступають за припинення поставок електроенергії на півострів, вже заявили про свою непричетність до підривів.

Однак координатор акції з блокади Криму Ленур Іслямов заявив "Крим. Реалії", що учасники громадської акції з блокади Криму збираються блокувати ремонт знову пошкоджених опор ліній електропередач у Херсонській області.

"У цьому братимуть участь кримськотатарські активісти, "Автомайдан", батальйон "Айдар" і "Правий сектор"… Штаб "громадянської блокади" Криму зараз перебуває тут, і ми будемо блокувати ремонт на всіх чотирьох лініях", - сказав він.

За словами Іслямова, зараз ушкоджено чотири лінії електропередач, із них "дві лежать".

Він зазначив, що поки невідомо, хто відповідає за ушкодження електроопор, але нагадав, що напередодні активісти заявляли, що "знімають дозори".

"Це міг зробити хто завгодно. Це могли зробити диверсанти, які прийшли з Криму, або диверсанти, які тут перебувають, або це могли зробити патріоти України. Це міг зробити хто завгодно, але ми до цього стосунку не маємо. Ми будемо блокувати, тому що нам цікава участь у самому процесі блокування, а не в процесі підривів", - сказав Іслямов.
Він додав, що зараз активісти вже "повернули свої дозори й зайняли кругову оборону".

"Українська держава мала самостійно обмежити поставки електроенергії в Крим", - додав координатор акції з блокади Криму.

Не вперше

20 вересня почалася безстрокова акція з блокування вантажного транспорту, що прямував до Криму з продуктами й товарами, ініційована лідерами кримських татар. Учасники блокади заявили, що за нею піде "енергетична блокада" Криму.

За місяць, 20 жовтня, пошкодили опори ЛЕП "Мелітополь – Джанкой", по яких постачається електрика до Криму. Одна з них була замінована. За даними міліції, було виявлено 3 мінометні міни 82 калібру й 2 тротилові шашки. Відкрито кримінальне провадження за статтею "Умисне пошкодження об'єктів електроенергетики".

У ніч на 6 жовтня невідомі ушкодили бетонну електроопору цієї ж високовольтної лінії.

12 листопада на прес-конференції в Києві Іслямов заявляв, що учасники акції з товарної "блокади Криму" перестануть охороняти електроопори на Херсонщині.

крим блокада херсонщина кримінал

Знак гривні
Знак гривні