ГПУ: майдан таки розігнали Янукович і Захарченко. Однак слідство може тривати роками

У Генпрокуратурі України визнали, що розслідування злочинів проти Євромайдану триватиме довго, оскільки масштаби їх безпрецедентні і потребують значних зусиль і часу.

Про це заявив начальник управління спеціальних розслідувань ГПУ Сергій Горбатюк, наголосивши, що "жодного кроку для затягування розслідування слідчі не роблять", - цитує ВВС Україна

"Тривале розслідування, на що нарікає суспільство, пояснюється тим, що ми хочемо провести розслідування таким чином, щоб зібрати максимальні докази, щоб підозрювані не лише опинилися на лаві підсудних, але й щоб були судові вироки", - заявив він на прес-конференції у вівторок.

За словами Сергія Горбатюка, загалом за два роки після завершення Євромайдану до кримінальної відповідальності притягнули 274 особи.

Розслідується близько двох тисяч злочинів, визнані потерпілими 2200 осіб.

За два роки, каже представник Генпрокуратури, проведено понад вісім тисяч слідчих і процесуальних дій, опитано більше ніж п'ять тисяч свідків, загалом накопичено понад 60 терабайт відеозаписів про ті події.

Горбатюк наголосив, що обсяги роботи прокуратури надзвичайно великі. Він також визнав, що слідство за деякими зі злочинів "може тягтися роками".

"Якщо ми маємо понад дві тисячі потерпілих, це означає, що слід провести як мінімум 4-5 тисяч експертиз. Те ж саме і з балістичними експертизами. Їх треба провести тисячі, щоб встановити, чи належить куля, вилучена із тіла загиблого, тій чи іншій зброї. Слідчих не вистачає. Якби ми мали їх 500, то розслідування відбувалося б швидше, а ми такої кількості не маємо", - сказав представник прокуратури.

Сергій Горбатюк також додав, що "люди й досі приносять докази".
Кажучи про труднощі під час розслідування, він повідомив, що "велика кількість документів була знищена", на початковому етапі доказова база була зібрана "на неналежному рівні".

"Тоді ми також не бачили жодного сприяння розслідуванню працівниками правоохоронної системи", - сказав Сергій Горбатюк.

Начальник управління спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України заявив, що слідством доведено, що екс-президент Віктор Янукович давав безпосередні вказівки розігнати студентів на Майдані Незалежності в Києві в ніч на 30 листопада 2013 року.
"Як встановлено слідством, безпосереднє рішення про розгін цього Майдану, а саме силовий спосіб такого здійснення, ухвалювалося колишнім президентом країни. Доручення на реалізацію цього плану було надано колишнім міністру внутрішніх справ України Віталію Захарченку та секретарю РНБО Андрію Клюєву. Вони, у свою чергу, доручили виконання та організаційні заходи щодо виконання цього плану заступнику секретаря РНБО Володимиру Сівковичу, очільнику київської міліції Валерію Коряку та голові КМДА Олександру Попову. По лінії міліції безпосередньо розгін Майдану було доручено і здійснювалось спецпідрозділом "Беркут", - наголосив Сергій Горбатюк.
Він повідомив, що Віктору Януковичу та іншим високопосадовцям, а також керівникам столичної міліції висунуті підозри у злочині.
"Ідеться не про окремі злочини, а про системну, скоординовану діяльність колишнього керівництва держави. Вони діяли як організована злочинна група з метою утриматися при владі і не відповідати на вчинені раніше правопорушення", - заявив пан Горбатюк.

Правоохоронці

За інформацією Сергія Горбатюка, на сьогодні перед судом за вбивства активістів Євромайдану постали двоє колишніх співробітників "Беркута", а щодо трьох - слідство завершується.
Сергій Горбатюк, відповідаючи на запитання про те, скільки загалом правоохоронців можуть бути покарані за свої дії під час масових акцій протесту, сказав, що про підозру у скоєнні злочину пред'явлено близько 200 правоохоронцям.
"Із листопада 2013 року по лютий 2014 року понад 15 тисяч правоохоронців були залучені до протидії активістам Євромайдану. Але факт наявності несення служби не означає причетності до скоєння злочину, тому ми не можемо порушувати питання про їх звільнення чи переслідування. Ми кажемо про те, що перевіряється протиправна діяльність понад тисячі осіб. З них на даний час підозру висунуто 200 особам", - повідомив представник Генеральної прокуратури.
Президент Петро Порошенко у минулі вихідні поставив вимогу керівникам ГПУ, МВС та СБУ прозвітувати про хід розслідування злочинів проти Євромайдану напередодні другої річниці від дня початку протестів.
"Я вимагаю, щоб правоохоронні органи, починаючи з понеділка (16 листопада. - Ред.), відзвітували саме у такій формі: хто бив студентів 30 листопада, прізвища і винні, хто знущався над журналістами, бив журналістів і громадських активістів 1 грудня на Банковій, хто організовував штурм і давав наказ штурмувати Майдан 11 грудня. І головне, хто відповідає за вбивства", - сказав він в інтерв'ю українським телеканалам.
У ГПУ повідомили, що протягом найближчих трьох днів відбудеться ще кілька брифінгів, присвячених розслідуванню злочинів проти Євромайдану.

Захарченко майдан янукович кримінал

Знак гривні
Знак гривні