Що відомо про паризьких терористів? (ФОТО)

Зразу зауважимо: "путінський слід", про який стільки пишуть в українських соцмережах, французькі правоохоронці не називають.

За словами паризького прокурора Франсуа Молена, схоже, що напади в Парижі здійснили три групи, які координували свої дії одна з одою. У них були однакові автомати й однакові пояси смертників.

Шестеро з нападників підірвали себе. Сьомого застрелила поліція під час операції зі звільнення заручників у концертній залі "Батаклан".

Огляд ВВС

Француз

Єдиний з нападників, якого поки що вдалося ідентифікувати, це 29-річний француз Омар Ісмаїл Мостефа, уродженець міста Куркорон, що за 25 кілометрів на південь від Парижа.
Останні роки він жив у місті Шартр на північному заході від Парижа і відвідував мечеть в прилеглому містечку Люсе.
За словами голови мечеті, він не був особисто знайомий з Омаром Мостефою. "Ми виключаємо людей, які не поважають наші правила або поводяться дивним чином, ми також повідомляємо про них місцевій владі", - сказав голова мечеті в Люсе в інтерв'ю AFP.
Як повідомив прокурор Франсуа Молен, Мостефа потрапляв у поле зору поліції у 2004 - 2006 роках, здійснивши ряд незначних злочинів. Спецслужби знали, що він мав радикальні релігійні погляди, однак його ім'я ніколи не спливало в матеріалах контртерористичних розслідувань.
За повідомленнями інформаційних агенцій, його упізнали по пальцю, який знайшли в концертній залі "Батаклан".
Французька влада вважає, що погляди Омара Мостефи стали більш радикальними в 2010 році. Можливо, він провів якийсь час у Сирії.
Поліція взяла під варту шістьох людей, зокрема батька і брата Омара Мостефи, і провела обшуки в їхніх будинках.
Старший брат підозрюваного прийшов до поліцейського відділку добровільно. "Це божевілля, безумство. Я сам був у Парижі минулої ночі, я бачив, що за кошмар там коївся", - сказав він AFP перед арештом.
За його словами, він не спілкувався з молодшим братом кілька років через розбрат у сім'ї і був здивований, дізнавшись про те, що Ісмаїл став радикалом.
Омар Ісмаїл Мостефа був одним з шістьох дітей. Він їздив до Алжиру разом з членами сім'ї і маленькою донькою, розповів його старший брат.

Сирійський паспорт

Біля стадіону "Стад де Франс", де троє смертників підірвали себе, знайшли сирійський паспорт.
За словами представника уряду Греції, власник цього документа потрапив на територію Євросоюзу через грецький острів Лерос, де він пройшов прикордонний контроль 3 жовтня.
Сербська влада каже, що власник паспорта, якого називають поки що лише ініціалами A.А., потрапив до Сербії 7 жовтня. Перейшовши кордон з Чорногорією на переході в Прешево, він офіційно попросив притулку.
Поки що не відомо, чи брав участь власник паспорта, народжений в 1990 році, в нападі. На чорному ринку сирійські паспорти коштують досить дорого.
Повідомляється також, що біля стадіону "Стад де Франс" був знайдений і єгипетський паспорт.
Однак посол Єгипту у Франції сказав єгипетським ЗМІ, що власник цього документа був жертвою нападу.
Представник німецької влади повідомив, що до атак в Парижі може бути причетний озброєний до зубів виходець з Чорногорії, якого затримали минулого тижня під час рутинної поліцейської перевірки на одній зі швидкісних трас у Німеччині. Влада цієї країни припускає, що затриманий прямував до Парижа.

Бельгійський слід

Озброєні люди, що напали на концертний зал "Батаклан", використовували, судячи з усього, чорний Volkswagen Polo з бельгійськими номерами, який потім знайшли неподалік.

Як кажуть слідчі, Volkswagen орендував француз, який живе у Бельгії. Він і ще двоє людей виїхали в суботу з Франції до Бельгії на іншій машині, яку вибірково перевірила поліція на кордоні, повідомив прокурор Франсуа Молен.

Тим часом бельгійська поліція у зв'язку з нападами в Парижі заарештувала в суботу п'ятьох людей у передмісті Брюсселя Моленбек, повідомив журналістам мер цього населеного пункту.

Пошуки підозрюваних тривають

ДАЕШ

Відповідальність за напади на Париж взяло на себе екстремістське угрупування "Ісламська держава" - або ж ДАЕШ.

За словами експерта з джихадистських ЗМІ Пітера Кінга, в заяві "Ісламської держави" йдеться, що "вісім братів, одягнувши жилети, нашпиговані вибухівкою, і озброївшись автоматами, завдали ударів по ретельно обраним цілях в серці французької столиці".

Париж в тексті заяви називають "столицею гидоти й збочення", зазначає експерт.

ірак франція сирія тероризм

Знак гривні
Знак гривні