Технологічний прогрес без суспільного: У Дніпропетровську через інтернет скуповують голоси виборців

Депутат Антон Геращенко заявив про підкуп виборців у Дніпропетровську за допомогою інтернету. Він зазначив: "Так, у середині жовтня, тисячі жителів Дніпропетровська почали отримувати повідомлення через популярний месенджер" Viber "з пропозицією продати свій голос на виборах.

Тим, хто погодився на продаж свого голосу, пропонувалося вислати через Viber підтвердження своєї згоди і натомість отримати поповнення свого телефонного номера на 50 гривень.

Таким чином, скупники голосів перевіряли лояльність виборців на предмет готовності продати свій голос і так налаштовували до себе потенційних продавців, отримуючи їх довіру всього за 50 гривень або 2,3 долара.

"Далі, за кілька днів до дня виборів, особам, які дали свою згоду на співпрацю, надійшла пропозиція надіслати на вказану адресу електронної пошти фото свого виборчого бюлетеня по виборах мера Дніпропетровська з позначкою, за кого вони проголосували.

При цьому від виборця не вимагали голосувати за якого-небудь конкретного кандидата на виборах кандидата в мери Дніпропетровська.

Мабуть, організатори схеми інтернет-скупки голосів добре знали, що за соціологічними опитуваннями на першому турі виборів у Дніпрі немає явної переваги у жодного кандидата-фаворита перевиборній гонки (ні у Вілкула, ні у Філатова) і тому продовжували роботу в розрахунку на підкуп гарантованих голосів у другому турі виборів Дніпропетровського міського голови.

Після того, як відбувся перший тур виборів, у Департамент кібербезпеки Національної поліції, звернувся кандидати в мери Дніпропетровська, нардеп Борис Філатов і надав інформацію про групу інтернет-скупників голосів, яку йому допомогли зібрати небайдужі до цьому беззаконню волонтери-фахівці з мережних технологій "- підкреслив Геращенко.

Фахівці департаменту кібербезпеки Поліції почали перше в історії України кримінальне провадження за фактом підкупу виборців з використанням електронних мереж і технологій.

На сьогоднішній день встановлено особи, які організовували системний підкуп виборців, проведено комплекс оперативно-розшукових та оперативно-технічних дій по збору доказів для передачі справ щодо осіб, які організували системний підкуп громадян.

Зокрема з'ясувалося, що кошти, необхідні для масштабного підкупу виборців, були переведені на електронний гаманець групи зловмисників з використанням електронних грошей "Bitcoin".

А адреса відправки грошей, призначених для підкупу, був - місто Москва!

Самі особи, яких задіяли для організації інтернет-підкупу голосів виборців використовувалися в темну і отримували вказівки, що їм робити, через інтернет.

"Унікальність цієї справи в тому, що зловмисники, користуючись зубожінням народу України та неповагою його до власного праву голосу, створили дистанційну схему скупки голосів українців через Інтернет. При цьому самі організатори скупки можуть знаходиться де завгодно - в Москві, Пекіні чи Антананаріву.

Щоб організувати скупку їм потрібні були лише гроші, жадібні виконавці, технічні співробітники скупки голосів і воля замовника.

вибори-15 інтернет

Знак гривні
Знак гривні