Чому Самопоміч шукає аварійний вихід з коаліції

Соратники Садового двічі за тиждень обговорювали вихід з коаліції.

У вересні після з’їзду фракції "Самопоміч" у Києві, лідер партії, мер Львова Андрій Садовий заявив, що розвал коаліції означатиме розвал всього парламенту та створення додаткового "хаосу в країні".

Огляд - Євген Будерацький, редактор відділу політики в Інсайдері, та Ольга Каретнікова

Згодом він ще декілька разів повторював цю тезу в різноманітних інтерпретаціях. Зокрема, в інтерв’ю INSIDER, він наголошував, що лише "критичні обставини можуть змусити фракцію покинути більшість парламенту"

"На сьогоднішній день у нашій державі ми бачимо управлінський хаос. Якщо ще й коаліція розвалиться, це буде катастрофою для нашої держави. Враховуючи складність ситуації, "Самопоміч" буде до кінця, до того часу, коли буде хоча б одна невелика можливість виправити ситуацію", – запевняв Садовий.

Про це ж неодноразово говорив і керівник фракції Олег Березюк.

Однак минулого пленарного тижня тема виходу "Самопомочі" з коаліції знову стала обговорюватися в кулуарах парламенту, а Єгор Соболєв навіть озвучив таку перспективу з трибуни Ради.

Чому знову і чому саме зараз, намагався розібратися INSIDER.

Розмови про вихід із коаліції у фракції піднімаються уже давно. За інформацією INSIDER, ще на початку осені із керівництвом "Самопомочі" зустрічався президент Петро Порошенко. Тема бесіди – перебування фракції у парламентській більшості. Тоді, за словами співрозмовників видання, дві сторони погодили, що все залишиться на своїх місцях.

"Сам формат розмови був доволі "ввічливий", однак, уже тоді значна частина нардепів фракції заявляла про необхідність піти в опозицію", - розповідав один із учасників тої зустрічі.

Після демаршу Радикальної партії, фракція "Самопоміч" на своєму засіданні вкотре підняло це питання.

За словами співрозмовників у фракції, зустріч відбулась напередодні місцевих виборів, тоді на зустрічі був присутній Садовий, який наполягав на тому, аби депутати не приймали поспішних рішень, оскільки . "Зустріч відбулась напередодні місцевих виборів, а тому йти на радикальні рішення було б помилкою, і Ляшко та падіння його рейтингів, найкращий цьому приклад", - розповів співрозмовник.

З новою силою розмови про можливий вихід із коаліції почались минулого тижня. Серед прихильників виходу із коаліції голова антикорупційного комітету Єгор Соболєв. "Я особисто вважаю, що з таким президентом і таким прем'єр-міністром нам не вдасться сформувати ефективний уряд", - вважає Соболєв.

Навіть Олег Березюк у той день уже не був таким категоричним, як ще кілька місяців назад, вказуючи, що вихід з коаліції "це самогубство, за яке всі мають нести відповідальність".

"У нас партія вільних людей, вони мають право на свою думку і ми говоримо про це між собою, ми проводимо опитування серед людей, чи хочуть вони нас бачити у коалції. Як і раніше, ми маємо кілька наріжних каменів - прокуратура, судова система, план економічного зросту… все має зробити влада, аби ми могли й далі бути в коаліції", - зазначив Березюк.

Разом з тим, мер Львова ніяк не коментує перипетії у фракції, хоча співрозмовники з його оточення розповідають, що Садовий якраз серед тих, хто сумнівається в доцільності виходу з коаліції. "Це нічого не дасть нам в політичному сенсі. Вихід, звісно, на коаліцію не вплине, хіба зробить залежним БПП від Тимошенко, але й "Самопомочі" він бонусу не додасть", - розповів соратник мера Львова.

Окрім того, частина "Самопомочі" вважає, що партія досягла хорошого результату на місцевих виборах і дуже складно буде керувати на місцях, коли основна фракція не матиме впливу в парламенті.

На противагу цьому Соболєв серед причин можливого виходу фракції з коаліції назвав відсутність належного співробітництва всередині коаліції і співпрацю пропрезидентської фракції БПП з "Опозиційним блоком".

Окрім Соболєва в "опоненти до більшості" не проти перейти ще декілька депутатів. Зокрема, називаються прізвища Семена Семенченко, Павла Костенка та Романа Семенухи.

Дискусія

За інформацією INSIDER, в середу депутати "Самопомочі" зібрались неповним складом. Були присутні Олег Березюк, Оксана Сироїд, Єгор Соболєв та ще кілька "бажаючих вийти із коаліції депутатів".

"Спільної мови тоді так і не знайшли, усі залишились на своїх позиціях. Взагалі ситуація доволі напружена, оскільки значна кількість нардепів не бачить себе у співпраці з більшістю та вважає, що отримає більше козирів перебуваючи в опозиції. Так, на засіданні підняли питання можливих виборів до парламенту та необхідності вибору тактики фракції, аби зберегти свою електоральну популярність", - розповіло джерело у фракції.

Компромісу в середу депутати не знайшли, відтак кожна сторона залишилась при своїх аргументах.

Цим можна пояснити різні коментарі депутатів вранці в четвер, коли Олег Березюк та Оксана Сироїд практично одноголосно вказували на те, що виходу фракції не буде, а от група Єгора Соболєва хоч і не говорила про стовідсотковій вихід, все ж наполягала на необхідності "більш детально розібрати проблему".

Причиною чергового сплеску розмов про вихід із коаліції могла стати поява інформації про начебто існування кримінальних справ та відео з фіксацією протиправних дій, в яких фігурують деякі члени "Самопомочі". Зокрема, в ЗМІ лунали прізвища Єгора Соболєва та Семена Семенченка. Саме такої версії дотримуються, зокрема, деякі депутати з БПП.

Однак в самій фракції, такі мотиви спростовують. "Якщо мають відео, то нехай показують", - заявив журналістам Березюк.

При цьому, як Соболєв так і Березок підкреслюють, що дискусія з приводу виходу з коаліції триває давно. Про те, що дискусія "не свіжа" INSIDER розповіла й віце-спікер Оксана Сироїд.

"Ці речі ми на фракції обговорюємо постійно. Рівень можливості виходу з коаліції не підвищився і не понизився, він є таким, як і був, всі ті ж самі питання залишаються. Ми не хочемо виходу з коаліції, бо ми розуміємо, що це небезпека для держави в цілому і робимо все, щоб залишитися", - запевнила віце-спікер.

При цьому політик запевнила, що поки фракція залишається в коаліції, бо не бачить інших можливостей впливати на ситуацію.

Інформацію про кримінальні справи спростовують й інші члени фракції. "За моєю інформацією про якісь кримінальні справи не йдеться. Принаймні мені про наявність таких невідомо", - запевнила член фракції Тетяна Острікова.

Разом з тим, вона розповіла, що деякі члени фракції ходять на допити в слідчі органи, але лише у якості свідків в рамках перевірки заяв щодо тиску на депутатів при голосуванні за зміни в Конституцію. "Це виключно процесуальна перевірка. Допитуються лише у якості свідків", - запевнила депутат.

Разом з тим, у фракції не виключають, що на Соболєва можуть тиснути справою про "перешкоджання діяльності суддів Конституційного суду" при розгляді закону "Про очищення влади". Однак і в тій справі, за інформацією слідчих, він викликається лише у якості свідка.

Ще раз фракція зібралась після провалу в Раді "безвізового пакету" в четвер. За інформацією INSIDER, на засіданні були присутні 19 нардепів "Самопомочі". Як розповів один із учасників засідання, цього разу керівники фракції були більш різкими.

"Власне мова йшла про можливі кримінальні справи, які готує ГПУ і мова тут йшла не про компромат на Семенченка, або Соболєва, як писали усі, а можливий компромат на очільника Львова – Андрія Садового", - розповів співрозмовник у фракції.

За словами іншого учасника зустрічі, таким чином вже на Садового можуть тиснути напередодні другого туру мерських виборів у Львові. "Але це все одно беззмістовні ігри, які грають лише на руку меру", - впевнений співрозмовник.

Зрештою, за інформацією учасників засідання, прихильники виходу із коаліції опинились у меншості, і за результатами засідання погодили, що "все залишається на своїх місцях". "Однак, питання не є закритим та може піднятися у будь-яку мить. Буде це другий тур (виборів мера), чи знадобиться більше часу…. Невідомо", - розповів один із присутніх на засіданні.

Чутки про пропозиції Садовому очолити уряд

Минулого тижня "Самопоміч", а точніше її лідер Андрій Садовий, став фігурантом ще однієї дискусії, оскільки в ЗМІ почали закидати інформацію про пропозицію меру Львова очолити уряд.

Розмови про можливе прем’єрство Садового отримали відголос і в пропрезидентській фракції. "Щось таке проскакувало, але від кого точно не скажу", - розповів один з депутатів БПП в парламенті.

За його словами, начебто про це розповів один з їхніх лідерів одному відомому журналісту, і так ця інформація була запущена в медійне середовище.

Примітно, що в самій "Самопомочі" побутують різні думки з приводу цієї інформації. "Це якийсь тролінг. Ми на фракції невідомо ким закинуті чутки не обговорюємо", - запевнив один з депутатів "Самопомочі".

Тим не менше, в фракції є й інша думка, яка не спростовує цю інформацію. "Захід тисне на те, аби Садовий посів місце голови уряду. Однак, ані Порошенку, ані самому Садовому це вкрай не вигідно", - розповів інший депутат фракції.

У свою чергу, в Кабміні такі розмови називають блефом, щоб подратувати Яценюка.

"Не знаю хто з них запускає такі розмови, чи то БПП чи то сама "Самопоміч", чи разом, але ми такого прізвища від західних партнерів не чули жодного разу", - запевнив співрозмовник INSIDER в уряді.

"Самопоміч" і коаліціанти

В стані колег по коаліції ситуацію із "Самопоміччю" коментують неохоче. "Ми ці розмови чуємо вже давно. Вони вранці "виходять", а ввечері вертаються. Хай вже нарешті визначаться", - охарактеризував ситуацію один з керівників БПП.

У "Народному фронті" більш категоричні в оцінках. "Вони ("Самопоміч", - ред.) намагаються зрозуміти, коли вчасно сісти в шлюпку для евакуації, щоб не потонути разом з кораблем. Тільки проблема в тому, що корабель не тоне, а вони вже весла в руках тримають", - зазначив один з керівників НФ.

Якщо в великих фракціях коаліції за ситуацією із "Самопоміччю" поки лише спостерігають, у "Батьківщині" намагаються налагодити співпрацю із соратниками Садового.

Зокрема, у "Самопомочі" підтверджують, що протягом тижня Березюк мав декілька зустрічей із лідером "Батьківщини" Юлією Тимошенко. "Але мова йде не про координацію щодо виходу з коаліції. Ця тема не є предметом розмови між фракціями", - підкреслив співрозмовник в "Самопомочі".

За його словами, лідер "Батьківщини" пропонувала "Самопомочі" підтримати пакет законопроектів, на якому наполягає, зокрема, щодо зниження ренти на газ, скасування оподаткування пенсій та ще деяких соціальних законопроектів.

Зокрема, Тимошенко пропонувала узгодити спільну заяву двох фракцій з цього приводу, однак у "Самопомочі" поки що вирішили, що будуть розглядати кожен законопроект окремо

Рада садовий

Знак гривні
Знак гривні