Мер Глухова Терещенко про те, як підніматиме виробництво, і як Деркач купив франшизу Блоку Порошенка

Мішель Терещенко, європейський мер українського Глухова, розповідає, як перетворить провінційне місто в кейс для всієї країни.

Уродженець Франції і нащадок найвідомішої династії українських підприємців і меценатів Артемія та Ніколи Терещенків у інтерв'ю НВ розповідає, як йому вдалося перемогти на виборах одвічних господарів області

- Що собою представляє ваш бізнес у Глухові?

- У Глухові я починав працювати 14 років тому, допомагав французьким інвесторам. Працював для них консультантом. Тоді я ще не мав нічого свого. У 2008 році районний голова сказав мені, що в нас залишилося тільки 3 тис. га землі і ми дуже хочемо, щоб ти ними зайнявся. Я погодився, але подумав, що я буду там вирощувати? Зараз колишня резиденція моїх предків у Глухові – це Інститут луб'яних культур. Він займався льоном і ненаркотичними коноплями. Цей інститут повільно вмирав. Дуже хочу, щоб цей інститут жив і працював. Я почав сіяти льон і відразу успішно. Я бачив, що є прекрасні люди, які готові працювати, є сировина, є попит, є ринок навколо для експорту волокна.

Очевидно, що мер одного міста не може нічого зробити один. Але у нас є можливість зробити case study для типового українського міста, в якому проживають 35 тис. мешканців, де система все контролює, де люди втратили надію.

- Ваша вся продукція йде переважно на експорт?

- Так, волокна йдуть на експорт. Це не так важко. Ненаркотичні коноплі ми не могли вирощувати відразу. Тому що був закон України, який це забороняв. Інститут луб'яних культур у Глухові – перший інститут у світі, який отримав у результаті селекції ненаркотичні коноплі. Ще в 2003-му році Інститут продав цю технологію у Францію. З 2003-го року ненаркотичні коноплі там ростуть.

- Ваш бізнес розвивається?

- Так. Я тільки не розумію чому, крім мене ніхто не інвестував у цей період у Глухів? Я робив це з 2007-го року і до сьогодні. У мене було не дуже багато грошей. Я бачив, що все вмирає. У Глухові раніше було сильне виробництво. Було чотири підприємства, на кожному з яких працювали понад 1,5 тис. чоловік. І багато маленьких підприємств. Наприклад, потужний м'ясокомбінат, він закрився. Це результат корупції. Зараз м'ясокомбінат зрізали на металобрухт. Молочний завод не працює. Харчовий комбінат, де робили сік і сидр, теж не працює. Не працює суконна фабрика. Зараз також не працює хлібзавод. 3 місяці тому він припинив роботу.

В нас у Глухові найкращий хліб у світі! А ми більше не можемо його купувати. Навколо кожного підприємства залишився колектив, який готовий працювати. Збереглося багато обладнання. Але ніхто туди не інвестує взагалі. Раніше я думав, чому? Це не так важко. Люди в Глухові дуже компетентні і згодні працювати на розумних умовах. Потім я зрозумів, що для місцевої влади, яка вже 18 років контролює все в північній частині Сумської області та Глухові, краще, щоб люди були бідними і безробітними. А зараз ще війна, кордон закритий, останні малі підприємства, які працювали з Росією закрилися. У мене єдині підприємства, які розвиваються.

- Але ж у вас справи йшли добре, навіщо вам ця політика? Навіщо ви пішли в мери?

- Я не політична людина і ніколи не думав, що буду балотуватися в мери. Ще менше я думав, що буду балотуватися тут, в Україні. Це для мене незаплановано. Але глухівчани попросили мене йти на вибори. Глухівчани хочуть змін і жити по-новому. Але як це жити по-новому у Глухові, коли немає робочих місць і все вмирає? Коли процвітає тільки контрабанда й митниця. Наприклад, зараз є санкції проти Росії. Французький сир іде з Франції до Москви через Глухів. І не тільки французький сир. Ми не знаємо, що повертається на зворотному шляху. А ніхто не контролює кордон, ніхто. Сумщина – це 495 кілометрів кордону з Росією і він без контролю. Нам потрібно посилити кордон. Глухів знаходиться за 12 км від нього. Але для кількох людей краще, щоб все залишалося так, як є.

- Бо вони заробляють на контрабанді?

- Думаю, що це так. Зараз усе вмирає, крім контрабанди та митниці. Люди після Майдану хочуть жити по-новому, а місцева влада і корупція залишилася старою. Наш депутат, який керує всією північною Сумщиною, Андрій Деркач, який раніше був прокучмівським, потім проющенківським, потім проянуковичським, а зараз він каже, що він підтримує Порошенка. Він каже будь-якому президенту – дайте мені цю область і все буде гаразд. Область завжди буде вибирати чинного президента. І звичайно для нього добре, що Глуховом ніхто не займається, тому що немає альтернативи. На останніх виборах, які були 5 років тому балотувався лише один кандидат. Єдиний шанс змінити мера - піти на вибори самому.

- А яку ви міськраду отримали? Ви ж самі нічого не зможете зробити.

- У міськраді 34 депутата. 13 будуть проти нас. Ну я ще не знаю точно, чи будуть вони всі проти нас. Деякі з них уже говорять, що для нас найважливіше - це розвиток Глухова.

- Як проходила виборча кампанія?

- Нам не дали жодного бігборда і жодного приміщення. Будинок культури використовував тільки кандидат від «Волі народу». Коли ми хотіли його орендувати, нам сказали, що йде ремонт опалення і ви не можете там проводити зустрічі з виборцями. Цей ремонт тривав до 22-го жовтня. Ми хотіли орендувати його 23-го числа, це був останній день агітації, але нам знову відмовили, тому що там вже була запланована зустріч з кандидатом від «Волі народу».

- Ви з людьми тільки на вулиці зустрічалися?

- Так, ми проводили всі наші зустрічі на вулицях. Але що при цьому було добре. Через те, що ми не могли рекламуватися, вони думали, що ми не проводимо кампанію. За 2 дні до виборів, Юрій Бурлака, колишній мер міста, сказав в ефірі, що він обов'язково переможе. Зокрема, в регіональній пресі з'явилася інформація, що нібито у чинного мера було 40% підтримки, а у мене буде не більше 20%. Він не помічав нічого. Він не розумів, що місто стало нашим набагато раніше. Я думав, що через мою проєвропейську позицію, мені будуть допомагати переважно молоді на виборах. Але до мене прийшли й бабусі. У мене була ціла армія бабусь, готових допомогти. Глухівські бабусі - найкласніші бабусі у світі.

У мене немає політичних амбіцій. У мене є тільки девіз моєї сім'ї: "Прагненням до суспільної користі". Єдина моя політична амбіція – бути мером Глухова.

- Правда, що проти вас порушили кримінальні справи. У чому вас підозрюють?

- Прокурор відкрив проти мене 4 кримінальні справи відразу після того, як я оголосив про намір балотуватися в мери. Радянський Союз, не інакше. Одна справа, що я орендую за неринковими умовами приміщення, де знаходиться наш офіс – лубінститут. Один комуніст писав, що я там роблю ремонт, живу як король. Це маячня. У мене є будинок, а там тільки офіс, і ми платимо за нього за ринковою вартістю. Друге питання було, що нібито ми не платимо ПДВ. Податкова служба знає, що тільки ми і платимо податки в Глухові. Ще одна справа щодо обладнання. Ми закуповували дуже багато обладнання в Бельгії та Франції. Вони кажуть, що коли ми його завозили, ми зменшували ціни в деклараціях, щоб платити менше податків. Це теж неправда. Це всі політично мотивовані кримінальні справи. Наші прокурори, й області, і району, повністю себе дискредитували. Вони служать не справедливості, а тільки політичній корупції. Але я не збираюся припиняти війну проти них і буду домагатися їхньої відставки.

- А як їх замінити? У вас же немає таких повноважень

- Поки держструктури працювали проти мене як кандидата – це було звичайно погано, але це була тільки моя проблема. Якщо, після того, як 66% виборців проголосували за мене, вони продовжать працювати, як раніше, це буде означати, що вони працюють не тільки проти мене, а і проти міста. Це буде скандал. Зараз мені потрібно донести до президента, що необхідні кадрові зміни в держструктурах. Мені дзвонили з привітаннями кілька мерів міст Сумської області. Вони теж хочуть очищення в області. Якщо мене ніхто не послухає, буду підключати мерів. Ми будемо разом говорити президенту, що треба змінювати негайно губернатора. Прокурора теж - і області, і району. Митників і прикордонників. Тому що вони нічого не контролюють. Всю держструктуру. Коли Саакашвілі погодився працювати губернатором Одеської області, він отримав допомогу президента, щоб проводити зміни в держструктурах. Нам теж потрібна така допомога.

- Але той же Саакашвілі, попри те, що у нього є команда у МВС і прокуратурі, багато разів казав про те, що корупцію досі не вдається перемогти. Чому ви думаєте, що у вас вийде?

- І в Одеській, і в Сумській областях нам потрібно чистити наш дім. Очевидно, що мер одного міста, як Глухів, не може нічого зробити один. Але він все одно може щось робити. У нас зараз є можливість зробити case study для типового українського міста, в якому проживають 35 тис. мешканців, в якому був океан корупції, де система повністю все контролює, де люди втратили надію. Ми будемо створювати сильні громадські організації, які будуть контролювати все, що ми робимо. Я дуже європейський українець чи український європеєць, я розумію український менталітет і розумію, що якщо я нічого не зроблю – це буде катастрофа. Це буде означати, що ніхто нічого тут зробити не може. І якщо ніхто не може зробити, яке тоді майбутнє для України? А якщо я зроблю, це означатиме, що будь-яке місто теж зможе.

- Проти вас працювали і провладні сили на виборах. Чому?

- Спочатку я подумував про можливість балотуватися від Блоку Петра Порошенка, хоча я і не політична людина. На початку серпня Віталій Ковальчук, заступник голови АП говорив, що президент знає про моє бажання балотуватися в мери, підтримує його і буде дуже гордий, якщо я буду балотуватися від Блоку Петра Порошенка. Я відповів, що не проти, але є конфуз. В області Блоком Петра Порошенка опікується Андрій Деркач. Таке відчуття, що він купив франшизу. Тому це було неможливо. Потім з подачі Деркача проти мене пішла Свобода. Свободівці, які живуть у Глухові, – мої друзі. Всі заходи ми робили разом. З подачі Деркача, проти мене зареєстрували технічного кандидата від Свободи. Думали, що він буде відбирати голоси мого електорату. За день до виборів, Радикальна партія змінила членів комісії ТВК на людей, яких ніхто не знав. Одночасно Батьківщина поміняла члена ТВК. Тобто купували Свободу, Радикальну партію і Батьківщину. Деркач думав, що проблем не буде і його кандидат отримає 60% як мінімум. А люди зробили по-іншому, продемонстрували, що ніхто не може купити їхні голоси, коли це важливо.

- У чому саме проявлявся вплив Деркача у Глухові?

- У Глухові команда Деркача приватизувала собі все. Якщо ви хочете могилу на кладовищі, потрібно платити 5 тис. грн кумові мера. Хочеш замовити пісок у Глухові - його можна замовити тільки в кума мера. Всі тендери непрозорі. І тільки одна людина їх виграє – це завжди кум мера.

- Якими будуть ваші перші кроки на посаді мера?

- Перший крок – аудит. Це буде важко. Ми знаємо, що щодня вивозять архіви і документацію з мерії і ми не знаємо, куди саме. Другий крок – негайно зняти пам'ятник Леніну. Але не так важливо прибрати пам'ятник Леніну, як перебудувати центр міста. На час Різдва і Нового року у нас буде різдвяний ярмарок, як у Франції. Ми зробимо дуже гарний центр міста, де будуть квіти і фонтан. Будемо розвивати у Глухові історичний туризм, робити реконструкції. Ми можемо зробити маленький палац кожного гетьмана. Люди зможуть носити одяг гетьманів, козаки будуть гуляти. Зробимо, як у Франції, нічну ілюмінацію, будемо влаштовувати історичні вистави.

Що стосується інвесторів. Я вже працюю над цим питанням. Наприклад, є суконна фабрика, 47 верстатів, 2 роки стоїть, не працює, тому що немає попиту на продукцію. Станки в доброму стані. Суконна фабрика може робити брезент. Брезент зараз для української армії дуже потрібен. Українська армія імпортує брезент з Росії. Я їздив з директором суконної фабрики до Харкова. Ми зустрілися там із замовником, який готовий купувати нашу продукцію. Ми зараз імпортуємо сировину з Пакистану, думаю, через місяць або два фабрика буде працювати.

- Це буде комунальне підприємство?

- Мої предки віддавали 80% прибутку від цукрових заводів для соціальної сфери. 10 будівель було збудовано, поки вони керували містом. Я буду робити за таким же принципом. Зараз українські інвестори згодні інвестувати в інвестиційний фонд, який буде купувати майно, яке перебуває в жахливому стані. Ми можемо купувати його за мізерними цінами, зберемо людей на роботу. Я буду теж інвестувати, але я не хочу інвестувати більше всіх, щоб люди не говорили, що він скупив усе місто. Що це ще один Щербань або Деркач, ні. Ми запустимо заводи, ми реанімуємо виробництво і почнемо працювати. Я буду просити інвесторів, щоб 50% прибутку вони віддавали для фонду, який буде опкуватися соціальною сферою Глухова. Цей фонд може бути не тільки для соціальної сфери, але працювати також як бізнес NGO і давати гранти стартапам.

- Чи думаєте ви про те, щоб вийти на вищий рівень, ніж Глухів? Які ваші політичні амбіції?

- У мене немає жодних політичних амбіцій. У мене є тільки девіз моєї сім'ї: "Прагненням до суспільної користі". Хочу бути мером Глухова, керуючись цим девізом. Я пишаюся тим, що став мером. Буде приємно допомагати глухівчанам і бачити, що разом ми можемо змінити ситуацію і жити, як у Європі за 10 км від Росії. Єдина моя політична амбіція – бути мером Глухова.

сумщина реформи глухів терещенко

Знак гривні
Знак гривні