Найбільш імовірна причина катастрофи російського літака - підрив зсередини

Найбільш ймовірна причина катастрофи російського літака A321 у Єгипті - підрив на борту вибухового пристрою, який міг бути або у смертника серед пасажирів, або у багажному відсіку. Таки висновки зробило американське розвідувально-аналітичне агентство Stratfor, повідомляє ВВС Україна.

Агентство Stanfor не відкидає інші версії загибелі лайнера над Синайським півостровом, але вважають, що вони менш вірогідні.

«Враховуючи малоймовірність альтернативних сценаріїв, здається, що найбільш вірогідним поясненням падіння літака є наявність вибухового пристрою на борту»,- йдеться у доповіді Stratfor.

За даними аналітиків Stratfor, аеропорт у Шарм-еш-Шейху, звідки злітав російський лайнер, не має надійної системи безпеки, і зловмисникам було б не складно пронести вибуховий пристрій.

Характер аварії літака, на думку фахівців аналітичного агентства, цілком узгоджується з версією про вибух на борту: літак почав різко втрачати висоту, розвалюючись на шматки.

Втім, автори доповіді роблять важливе уточнення: вони визнають, що досі немає жодних повідомлень про те, що в уламках A321 знайшли сліди вибухових речовин.

Також NBC News повідомляє з посиланням на дані своїх джерел, що американський інфрачервоний супутник зафіксував тепловий спалах у той же час і в тому ж місці, де знаходився перед катастрофою російський пасажирський літак Airbus A321.

За словами співрозмовника видання, американські розвідники вважають спалах свідченням вибуху на борту літака. Це міг бути вибух у паливних баках або детонація вибухового пристрою.

Як пише Громадське, ніяких свідчень попадання в літак ракети супутники не зафіксували: при підльоті ракети за нею залишався б тепловий слід. «Версія про те, що літак був збитий ракетою, тепер не обговорюється», - підкреслив співрозмовник видання.

Інший співрозмовник телеканалу підтвердив слова першого джерела і пояснив, що літак зруйнувався в повітрі на великій висоті через вибух.

+++

Міждержавний авіаційний комітет заявив, що пасажирський літак зазнав руйнувань у повітрі. Водночас, за словами російського посадовця, який оглянув місце падіння літака, робити висновки про причини аварії наразі рано.

У керівництві Когалимавіа вважають, що єдиною розумною причиною руйнування літака А321 в повітрі міг бути зовнішній вплив. Про це заявив під час прес-конференції заступник генерального директора авіакомпанії з льотної роботи Олександр Смирнов. Він уточнив, що одна лише розгерметизація не могла привести до авіакатастрофи.

Міжнародна комісія, до якої входять російські, французькі та єгипетські фахівці, у неділю почала вивчати вміст «чорних скриньок» літака у Каїрі. Знайдені бортові самописці літака не мають значних пошкоджень.

Угруповання ІДІЛ одразу взяло відповідальність за аварію на себе, однак представники влади Росії та Єгипту назвали ці твердження недостовірними. 31 жовтня ввечері російська телекомпанія НТВ повідомила, що другий пілот літака Сергій Трухачев перед вильотом скаржився на технічний стан судна.

2 листопада почалося упізнання загиблих у катастрофі російського літака в Єгипті.

В понеділок уранці перший літак МНС Росії із тілами 144 загиблих в авіакатастрофі російського літака А321 прилетів з Каїра до Санкт-Петербурга. Другий борт з тілами загиблих очікується тут до вечора понеділка.

31 жовтня у Єгипті розбився російський пасажирський літак Airbus 321 авіакомпанії «Когалымавиа», який летів з Шарм-ель-Шейха до Санкт-Петербурга. Він вилетів о 05:21 за київським часом. Планувалося, що літак приземлиться о 11:10, проте приблизно о 06:14 він зник з радарів.

На борту перебували 224 людини, з них - 25 дітей. Рятувальники виявили уламки лайнера в гористій місцевості на Синайському півострові.

Серед загиблих пасажирів - четверо громадян України та один громадянин Білорусі. Решта загиблих - громадяни Росії.

тероризм росія єгипет авіація катастрофа

Знак гривні
Знак гривні