Міжнародні активісти завершують розслідування по Боїнгу. Встановлено конкретних причетних росіян (ФОТО)

Міжнародна команда активістів-розслідувачів Bellingcat опублікувала свій звіт щодо катастрофи рейсу MH17.

У ньому об'єднані дані з відкритих джерел, зібрані групою протягом року після катастрофи літака, - пише Громадське

Автори доповіді запевняють, що помічений у районі Сніжного Бук - російського походження. За висновками Bellingcat, комплекс, численні фотографії якого були зроблені на території України, перебував до цього у складі 53 зенітно-ракетної бригади, що дислокується неподалік від Курська.

У доповіді установка умовно названа "Бук 3х2" - по напису на правому борту. За даними Bellingcat, схожа на Бук 3х2 машина була в складі військового конвою, що прямував з Курська в Міллерово Ростовської області у червні 2014 року.

У звіті також сказано, що 17 липня 2014 установка Бук була перевезена з Донецька в Сніжне, звідки приблизно о 16:20 за місцевим часом була запущена ракета, що збила літак Малайзійських авіаліній.

Як докази ідентичності Бука, поміченого в районі Сніжного 17 липня 2014 й установки цього ж типу, сфотографованої на території Росії в червні, наводяться кілька фотографій.

На знімках з Росії (праворуч) та України (ліворуч), геолокацію яких вдалося підтвердити Bellingcat, на Буку 3х2 видні схожі маркування, елементи номеру і біла фарба на щитку гусениці в одних і тих самих місцях.

У Bellingcat також стверджують, що їм вдалося встановити особи чотирьох людей, які могли вести машину, транспортувати Бук 3х2.

Повний звіт

У вівторок, 13 жовтня, Рада безпеки Нідерландів опублікує звіт про технічні причини катастрофи Боїнга.

Остаточний звіт Міжнародна слідча група оприлюднить в кінці 2015 року.

розслідування боїнг mh17 росія тероризм

Знак гривні
Знак гривні