В ІДІЛ і Росії спільний ворог - Захід

Буде ескалація. Тому що Росія підтримує режим чинного Башара Асада. Крім того, в країні існує мінімум 4—5 великих воюючих сил, через що останнім часом режим почав трошки «здавати». І це в принципі повинно було привести до того, щоб, принаймні, на одну воюючу сторону стало б менше.

У нинішніх обставинах не можна плутати залишки режиму Башара Асада з державою Сирія. Це всього лише одна з воюючих сторін, причому досить агресивна, груба, неконструктивна, дії якої призводять до дуже великої кількості невиправданих жертв серед мирного населення. Посилення цієї сторони, коли вона вже почала програвати, просто зберігає негативний баланс сили, що тільки подовжує конфлікт.

Російські авіаудари в Сирії. Інфографіка BBC

У зв'язку з рішенням Ради Федерації буде ескалація, буде більше людських жертв, буде більше біженців. Ось такі результати можна очікувати. Заяви Кремля про використання виключно військово-повітряних сил? Це не має жодного значення. Цим усім товаришам немає абсолютно ніякої віри — це вже перевірено на досвіді України. За їхніми словами, вони у нас, наприклад, зовсім не воюють, їх ніколи не було, вони навіть близько ніколи не підходили.

Таким словам не можна вірити — це інстанція, що абсолютно себе дискредитувала. Це просто шум, блеф. Насправді, їм там нема за що воювати. Тому що та війна, яка їх цікавить, і ті проблеми, які насправді є, — це проблеми у Східній Європі. А все, що вони роблять там, — для відволікання уваги, переважування сил, для заговорювання ситуації, яку вони створили на сході України. На жаль, на це ведуться. І те, як реагує зараз американська адміністрація, свідчить, що не все вдало складається для нас, для України.

Росія, коли ввела туди свої «обмежені сили»: 28 літаків, шість або п'ять танків — ніхто точно не знає — заяви були дуже сильні і дуже агресивні, що «ми там будемо боротися з Ісламською державою». І дуже цікаво, що Ісламська держава навіть словесно не відповіла на цю заяву.

В ІД прекрасно розуміють, хто на чиєму боці і хто за що воює. Вони розуміють, що Росія збирається воювати там за інші інтереси, не ті, які вона проголошує. Друге — вони розуміють, що вони в принципі пливуть в одному човні: Ісламська держава є опонентом Заходу і Росія теж, їм особливо нічого ділити.

війна сирія захід росія

Знак гривні
Знак гривні