Із Ради пішли бюрократа-довгожителя Зайчука

Керівник апарату Верховної Ради України Валентин Зайчук написав заяву на звільнення. Про це повідомило інформагенство "Інтерфакс-Україна" з посиланням на народного депутата, який побажав надати інформацію інкогніто. Зайчук був беззмінним керівником апарату Верховної Ради з 2002 року. За час його перебування на цій посаді у парламенті змінилися п’ять депутатських скликань та сім спікерів.

Кадрову стійкість Зайчука пов’язували з його здатністю обслуговувати інтереси керівництва Ради, незалежно від їхньої політичної належності. Зокрема, йшлося про прискорення технічного проходження законопроектів, включення їх до «прохідної» частини порядку денного, організацію процедури голосування по найбільш резонансних питаннях тощо.

Імовірною причиною відставки Зайчука є події у Верховній Раді 31 вересня. Як написав у своєму Фейсбуку народний депутат Сергій Лещенко, Зайчук не виконав наказу голови Верховної Ради Володимира Гройсмана, який заборонив відкривати двері сесійної зали до початку засідання. Через це фракція Ляшка змогла заблокувати трибуну. Після цього, побоюючись, що в сесійній залі виникне бійка і це знімуть журналісти, апарат Ради закрив доступ до ложі преси на балконі сесійної зали. Це спричинило ще один скандал.

Нагадаємо, у 2013 році Зайчук отримав антипремію «Вороги преси» - за системну відмову в наданні журналістам інформації, обмеження доступу журналістам до ложі преси та намагання позбавити окремих журналістів акредитації.

Рада зайчук. звільнення

Знак гривні
Знак гривні