Причини та наслідки конфлікту Яценюка й Саакашвілі

Минулі вихідні пройшли під знаком першого публічного конфлікту губернатора Одещини Міхеїла Саакашвілі та прем’єра Арсенія Яценюка.
Пан Саакашвілі в інтерв’ю президентському "5 каналу" звинуватив пана Яценюка в потуранні олігархам і відсутності реформ. Яценюк парирував удар, заявивши, що звинувачення "брехливі", але додав, що вони працюють в одній команді.

Віталій Червоненко
ВВС Україна

Пан Саакашвілі знову відбився у спеціальному відеозверненні – звинувативши уряд у корупції загалом та на одеській митниці зокрема.

До понеділка уряд нібито виконав усі вимоги Саакашвілі, і той навіть похвалив пана Яценюка. Тим часом на сайті президента петиція за призначення Міхеїла Саакашвілі керівником уряду вже набрала 23 тисячі підписів.

Хоча публічно Петро Порошенко і Міхеїл Саакашвілі заперечують такий сценарій, експерти не виключають його ближче до кінця року.

Тактичні перемоги Саакашвілі

Найбільше суперечок між Саакашвілі та урядом точилося навколо двох сфер – керівництва Державіаслужби та перерозподілу прибутків одеської митниці.

Конфлікт з Державіаслужбою у губернатора Одещини виник одразу після призначення. Той звинуватив Дениса Антонюка у лобіюванні інтересів бізнесмена Ігоря Коломойського і його авіакомпанії МАУ.

Антонюка тоді відсторонили, але після службового розслідування повернули на посаду.

Міхеїл Саакашвілі через це в четвер ввечері назвав Яценюка лобістом інтересів олігархів, а вже в п’ятницю вдень уряд звільнив Антонюка з посади.

Після відставки Коломойський публічно порівняв Саакашвілі з "собакою", а той у відповідь назвав його "пережитком бандитського минулого".

Боротьба за митницю

У перший місяць роботи Саакашвілі анонсував, що дороги Одеської області відремонтують за рахунок надлишкових прибутків митниці.

Міхеїл Саакашвілі спростовує бажання зайняти посаду Арсенія Яценюка

Проект-флагман Саакашвілі – розбита дорога Одеса-Рені, якою губернатор мандрував на простій маршрутці. Її мали відновити до кінця року.

Проте і тут виникли проблеми – за словами Саакашвілі, уряд підвищив план для місцевої митниці на 20%, що суттєво зменшило перспективу "перевиконання".

З іншого боку, за словами губернатора, на одеській митниці зумисне завищили вартість розмитнення, щоб зменшити її прибутки і вставити палиці в колеса керівнику області.

"Через це одеська митниця недоотримала за два місяці 800 мільйонів гривень, за які можна було побудувати трасу Одеса-Рені", - заявив Міхеїл Саакашвілі.

І вже у неділю в тижневому зверненні Арсеній Яценюк задовольнив вимогу одеського губернатора.

"На наступному тижні Державна фіскальна служба запровадить єдиний стандарт і ціну розмитнення товарів по всій Україні", - пообіцяв Яценюк.
"Це дозволить суттєво обмежити корупційні потоки. Вже перемога", - емоційно відреагував Саакашвілі.

Більше того, наприкінці тижня Рада ухвалила спеціальний закон, який дозволить Одеській області направляти надлишок надходжень з митниці на дороги.

До цього експерименту також долучили Львівську, Чернівецьку та Волинську області.

Петро Порошенко підписав його одразу ж - після скандального інтерв’ю Саакашвілі "5 каналу".

Сам президент у недільному інтерв'ю несхвально відгукнувся про публічне з'ясування стосунків між чиновниками,

Хто на прем’єра?

Ще 1 вересня на сайті президента запустили петицію з вимогою призначити Міхеїла Саакашвілі прем’єр-міністром.

За неї вже підписались 23 тисячі при 25 необхідних, аби її розглянув президент.

Паралельно пан Саакашвілі робить речі, які тільки підігрівають чутки про своє можливе призначення.

В інтерв’ю "5 каналу" він їх спростував, але вже в суботу поїхав до Львова на футбольний матч збірної України та Білорусі у супроводі голови Федерації футболу Андрія Павелка.

А потім він ще й виступив перед студентами Львівського національного університету українською мовою.

Що одразу ж викликало у соцмережах хвилю припущень, що так себе поводить майбутній прем'єр.

"Саакашвілі вже зрозумів, що опублікування проблеми – це ефективний інструмент її розв’язання. Тим більше, що у нього є карт-бланш від Порошенка і він ним намагається користуватись", - пояснив ситуацію ВВС Україна політолог Володимир Фесенко.

Він вважає, що конфлікт Яценюка-Саакашвілі – це швидше спроба вирішити тактичні проблеми губернатора, а не прагнення останнього замінити прем’єра.

Політолог не виключає прем’єрських амбіцій Саакашвілі, але вважає, що зараз для нього це - не пріоритет.

"В суспільстві є певний запит у радикально налаштованих реформаторських верствах населення, незадоволених роботою Яценюка, вони бачать на цій посаді Саакашвілі, але сам він розуміє усі ризики походу на посаду прем’єра", - додав пан Фесенко.

За словами експерта, зараз Захід вимагає від України збереження зв’язки Яценюк-Порошенко, а тому до кінця року навряд чи варто чекати зміни прем’єр-міністра, хіба що Яценюк піде добровільно, зберігши у парламенті коаліцію БПП та "Народного фронту".

Суперечки з Коломойським

Не бачить Саакашвілі на посаді прем’єра й політолог Віктор Небоженко, який роль губернатора бачить у дискредитації Яценюка.

"Інспірована Банковою дискусія у ЗМІ про прем’єрські можливості Саакашвілі направлена на подальшу дискредитацію Арсенія Яценюка", - розповів ВВС Україна пан Небоженко.

Також, за його словами, пан Саакашвілі має вести інформаційну війну проти Ігоря Коломойського, у якого давній конфлікт з президентом.
"А прем’єром Саакашвілі буде, але не в Україні, а в Грузії, через півтора роки", - заявив пан Небоженко.

Володимир Фесенко у протистоянні Міхеїла Саакашвілі та Ігоря Коломойського бачить більш прагматичне підґрунтя – витіснення людей бізнесмена з "ласих" місць на Одещині.

яценюк конфлікт саакашвілі

Знак гривні
Знак гривні