Хто й чому протестує в Молдові

У столиці Молдови Кишиневі у неділю проходять масові протести проти політики чинного уряду, повідомляє ВВС. - Протестувальники називають уряд "мафіозним" і звинувачують в олігархічності та у викраданні мільярда євро.

За даними сайту "Супутник Молдова", у місті організовані одразу кілька масових акцій.

Фото британської The Guardian:

Так, на площі Великого національного зібрання до акції приєдналося, за словами організаторів, понад 10 тисяч людей. Вони тримають банери з написами: "Геть олігархів!", "Уряд у відставку!", "Поверніть нам країну!", а також національні прапори Молдови та Румунії.

Учасники акції вимагають повернути 1 млрд євро, нібито вкрадений з трьох комерційних банків при мовчазній згоді влади.

Цей протест організувала громадянська платформа "Гідність і справедливість", яка закликає до тиску на владу через громадські рухи та мирні, але рішучі протести. Лідери руху наполягають також на відставці президента країни, проведенні дострокових виборів парламенту, зміні керівництва Нацбанку, Генеральної прокуратури, Антикорупційної комісії та інших владних органів Молдови.

Повідомляється, що це найбільша протестна акція в Молдавії з початку 1990-х років.

Ще одна акція відбувається біля будівлі Академії наук. До неї приєдналося близько сотні людей. Вимоги людей - аналогічні: відставка уряду, покращення економічної ситуації та боротьба з корупцією.

Цю акцію організував колишній депутат-комуніст.

протест молдова

Знак гривні
Знак гривні