Каргокульт палаючої шини. Що нагадує риторика про Третій Майдан

Середньовіччя. Тоді предметом вірувань було Друге Пришестя. Люди реально вірили, що воно станеться при їхньому житті. Вбачали якісь ознаки цього. Називали дати. Готувалися.

Передрук з Фейсбука Олександра Аргата

Вважали, що саме проповідування його в парі з викриттям гріхів ближніх уже вивищує їх над оточуючими і робить якимись обраними. Чекали цього моменту як спокути та очищення, ну і гарантованого (не всім звісно, але їм, тим, хто розуміє сутність подій, дуже ймовірно) потрапляння до раю з безжурним життям праведників. Одним словом, Третій Майдан – це явище есхатологічне, однозначно.

Інша справа, що ті "праведники", які так сподівалися на Друге Пришестя, були не зовсім то й праведниками. До того ж, дуже навіть примітивними і, даруйте, тупими. Й ознаки Кінця Світу були, м'яко кажучи, підігнаними під біблійні. Був звичайний землетрус чи просто затемнення сонця.

Або просто сарана, що навіть не підозрювала, яку вагу відводять її появі на полях. Не дочекалися ті люди свого тріумфу - "от бачите, а я казав"...

Третій Майдан можна трактувати як Кінець часів, тому що нікого насправді не цікавить, що буде потім. Важливий тільки сам драматичний акт.

Каргокульт палаючої шини. Це межа, за якою вже є тільки блаженство від того, що збулося пророцтво. Революціонер фейсбуку і чину не розуміє, що ми втратили Крим не тому, що його здав Турчинов. А тому, що похитнулася державна машина і в Криму повірили, що України більше немає.

А якби, наприклад, Турчинов дав наказ 36 бригаді розблокувати у силовий спосіб будівлю парламенту АРК, то вона б цей наказ не виконала і тоді б у те, що України немає, повірили б усі. Так от, якщо станеться Третій Майдан, у це таки повірять усі. У те, що України вже немає.

Бо для багатьох це буде здійснення пророцтв. Для тих, хто зараз принишк і чекає на свої ознаки "кінця часів": ті, кого не дошкварили в одеському будинку профспілок; ті, хто не пішов на вибори у травні 2014 і жовтні 2014 (бо не було Януковича)...

І не змусить ніякий натхненний Микола чи Дмитро з напівзруйнованого урядового кварталу виконувати свої розпорядження ані мера Одеси, ані главмєнта Харкова, ані комбрига бригади, що в АТО полишить позиції.

Почнеться така ядерна реакція розпаду з таким викидом енергії, що мало нікому не здасться. Буде вам пришестя тисяч спасителів, тільки спасіння кожен із них розумітиме по-своєму – як вже йому там нашіптуватимуть ангелики на вушко. Спасатимуть і каратимуть різними калібрами різних "невірних" від різних спокус, переважно матеріальних.
Браття, всі на Майдан?

майдан-3 суспільство

Знак гривні
Знак гривні