У Львові боряться за сквер, який можуть знести, бо церква загарбала проїзд під пам’ятник Шептицькому (ФОТО)

Кільканадцять людей щодня чергують у сквері біля Собору Святого Юра у центрі Львова. Намет, гамак між дерев, а на них - листівки із написом "Врятуй сквер".

карикатура на ситуацію - спільнота "Мистецькі пігулки"

Із постаменту за ними спостерігає триметровий пам'ятник митрополиту Української греко-католицької церкви Андрею Шептицькому.

Репортаж: ВВС

Львівські активісти вже понад півроку борються із місцевою владою та церквою, які хочуть вирубати сквер для будівництва автомобільної дороги згідно з проектом реконструкції площі Святого Юра.

Ініціатива у Facebook "Врятуй сквер Святого Юра" наразі має більше чотирьох тисяч послідовників.

Активісти стверджують, що ця зелена зона у центрі Львова має історичну цінність. Її створив відомий ландшафтний архітектор Арнольд Рерінґ, який століття тому також спроектував найбільший у місті парк – Стрийський. Протестувальники переконані, що вирубувати столітні дерева – вандалізм.

Водночас дорога поруч зі сквером - важлива транспортна розв'язка, що з'єднує центр Львова зі спальними районами. Тут же раніше курсували кілька міських тролейбусів - через реконструкцію нині їхні маршрути скоротили.

Шлях через дерева

Коли у 2010 році у Львові проводився конкурс на реконструкцію площі, конкурсна комісія не змогла визначити одного переможця - тоді перемогли два проекти. Один із них - авторства Ігоря Кузьмака та Михайла Федика. У підсумку саме їхній проект реконструкції Святоюрської площі зараз намагаються реалізувати.

Проект перебудови передбачав встановлення триметрового пам'ятника митрополиту Шептицькому і впорядкування території довкола Собору Святого Юра.

Згідно з планом реконструкції, нова дорога має пройти через зелену зону, тому тут доведеться знищити майже всі дерева. Хоч проект передбачає висадку нових рослин, активісти все одно проти зміни ландшафту.

"На конкурсі переміг нефаховий, з точки зору містобудування, план реконструкції площі, бо у комісії, яка визначала переможця, майже не було фахівців. Згідно із законодавством, у таких комісіях більшу половину мають складати фахівці з цих питань, а тут з 15 було лише троє", – розповідає Андрій Біляєв, архітектор та активіст ініціативи "Врятуй сквер Святого Юра".

Коли комунальні служби вирішили почати роботи у сквері, активісти перешкоджали роботі техніки.

Нині частина скверу все ж перекопана.

"Дуже незручно, бо все розрито, ніхто не огородив стрічкою ями. Якщо не знати, де розкопана земля, то ввечері можна впасти і щось зламати. Нещодавно з такої ями витягували безхатченка", – розповідає Наталія Космолінська, що живе неподалік скверу.

Захисники зеленої зони - освітяни, програмісти, журналісти, художники - продовжують чергувати у зеленій зоні навіть уночі, щоб не дати вирубати дерева. Роздають всім охочим буклети з інформацією про акцію та свої вимоги.

Щовечора у сквері також організовують культурні заходи: літературні читання, перегляди фільмів тощо.

Піти в обхід

"Та ви проти бога. Проти церкви. Як вам не соромно, антихристи", – кричить бабця з молитовником у руках.

"Ви агенти Кремля!" - ці слова захисники скверу чують по кілька разів на день. Так своє обурення діями активістів висловлюють старші люди, які йдуть до Собору Святого Юра.

Як розповідає Андрій Біляєв, переломний момент у конфлікті між громадою та церквою відбувся на початку травня, коли головний архітектор Львова та міський голова запропонували компромісний варіант вирішення конфлікту: сквер не чіпають, а дорога залишається на старому місці.

Активісти підтримали ідею, проте, за словами Андрія Біляєва, тоді митрополит львівський Ігор Возняк виступив проти. Церква наполягала, аби виконувався той проект реконструкції, що переміг на конкурсі.

Водночас у Львівській єпархії УГКЦ ВВС Україна заявили, що, насправді, зовсім не проти повернення дороги на старе місце.

За словами прес-секретаря єпархії Павла Дроздяка, церковникам було важливо вшанувати пам'ять митрополита Шептицького, а те, як виглядатиме площа довкола нього – питання до львів'ян.

"Церква не може диктувати, що робити із тим, що належить громаді Львова. Якщо люди захочуть, щоб дорога залишилась на старому місці, то церква не заперечуватиме. Цей сквер дуже давній, людям там зручно відпочивати і приємно перебувати. Ми не хочемо, щоб його знищили", – розповів отець Павло.

Дорога буде

Водночас компромісний варіант - і сам не такий вже й простий. За ним доведеться руйнувати вже створену площу біля пам'ятника Шептицькому.

У соціальних мережах з такого розвитку подій кепкують. Якщо дорогу повернуть на старе місце, то митрополит посеред неї "виглядатиме як регулювальник".

У Львівавтодорі, що відповідальний за реконструкцію, кажуть, що дорогу на площі святого Юра могли зробити ще до 29 липня, коли відкрили пам'ятник митрополиту Шептицькому.

Керівник Львівавтодору Олег Береза запевняє, що гроші на виконання цих робіт у них є давно, головне – домовитись з громадою міста.

"Це надзвичайно важлива транспортна артерія, тому роботи там треба завершити якомога швидше. Дорога там буде в будь-якому разі", – каже Олег Береза.

Вирішенням ситуації із зеленою зоною може стати незалежна експертна комісія, яку скликала міська влада. До комісії увійшли представники влади та активісти, але не зі Львова.

Зокрема, до неї запросили австрійського архітектора Макса Рідера, що має досвід вирішення таких проблем.

Головний архітектор Львова Юліан Чаплінський переконаний, що зміни до проекту Кузьмака-Федика вносити запізно, тому ця комісія є реальним кроком до вирішення конфлікту. При цьому чиновник додає, що така ініціатива не матиме правового статусу, а буде лише дорадчим органом.

Нині львів'яни очікують: комісія мала до вересня представити своє бачення вирішення конфлікту, проте досі не почала працювати.

Водночас Наталя Космолінська, що звикла відпочивати у сквері, не вельми оптимістична щодо результатів роботи комісії: "Я очікую загострення конфлікту. Ми вже раз зупиняли техніку голими руками. Боюсь, що це повториться знову".

Львів УГКЦ скандал Церква

Знак гривні
Знак гривні