Меркель та Олланд у Берліні звинуватили ДНР-ЛНР у порушенні домовленостей (ТЕЗИ)

За результатами тристоронньої зустрічі лідерів Німеччини, Франції та України в Берліні канцлер Ангела Меркель, президент Франсуа Олланд і Петро Порошенко на спільній прес-конференції звинуватили сепаратистів на Донбасі у порушенні Мінських угод.

Ангела Меркель і Франсуа Олланд сказали, що Мінські угоди містять усі необхідні механізми для врегулювання становища на сході України, і закликали бойовиків і російську владу до їхнього виконання.

За словами канцлера Меркель, тристороння контактна група щодо врегулювання на Донбасі повинна продовжити свою роботу в нинішньому форматі (представники України, РФ, посланці "ДНР"/"ЛНР" і представники ОБСЄ).

Основні тези

У понеділок, 24 серпня, президент України Петро Порошенко, президент Франції Франсуа Олланд і канцлер Німеччини Ангела Меркель провели зустріч у Берліні.

Згідно з їхніми заявами на підсумковій прес-конференції, на зустрічі обговорювалися питання виборів на Донбасі, формату подальших контактів і дотримання Мінських угод, а також імплементації угоди про асоціацію.

Дотримання Мінських угод

Як відомо, приводом для ініційованої президентом України зустрічі стало загострення ситуації на Донбасі. Україна звинувачує російську сторону в недотриманні угод.

Водночас на переговорах з очільниками Франції та Німеччини Порошенко заявив про безальтернативність визначеного цими угодами мирного урегулювання.

"Альтернативи Мінському процесу не існує", - сказано в опублікованій на сайті президента України заяві за підсумками переговорів.

Згідно з заявою, до визначеного Мінськом кола питань належать негайне припинення вогню, відведення важкої техніки й артилерії, негайне звільнення заручників, безперешкодний доступ інспекторів Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ до контролю виконання досягнутих домовленостей.

Ангела Меркель, у свою чергу, заявила, що ухвалені раніше домовленості не були виконані, оскільки надалі не дотримується режим припинення вогню, місія ОБСЄ має перешкоди з доступом до зони конфлікту на Сході України, а її спостережні безпілотники неодноразово збивали, повідомляє Deutsche Welle.

"Необхідно зробити все для того, щоб угоду про припинення вогню було реалізовано", - наголосила канцлерка. Водночас вона назвала обговорення змін до української Конституції "великим досягненням" і таким, що відбулося відповідно до Мінських угод.

Франсуа Олланд наголосив, що відповідальність за виконання Мінських домовленостей несуть усі сторони-підписанти.

"Головне сьогодні – повне виконання всього пакету заходів Мінських угод. Президент Порошенко може підтвердити, що Україна зробила дійсно багато зусиль, щоб провести всі необхідні реформи – і щодо конституційних реформ, і щодо виборчого законодавства", - цитує його прес-служба українського президента.

Вибори на Донбасі

Трійка лідерів домовилися, що місцеві вибори на Донбасі повинні проводитися відповідно до українського законодавства.

"Ми обговорили крайню небезпеку, яку становить проведення фейкових виборів 18 жовтня та 1 листопада, які не відповідатимуть українському законодавству", - сказано в опублікованій на сайті президента України заяві за підсумками переговорів.

"Вибори повинні відбутися за українським законодавством, щоб Схід отримав в органи влади легітимних представників", - заявив Франсуа Олланд.

За даними російських ЗМІ, на необхідності проведення демократичних виборів наголошувала й Ангела Меркель, назвавши це питання одним із ключових.

Нормандський формат

Порошенко заявив, що впевнений у відсутності необхідності створювати новий формат переговорів з урегулюванню ситуації на Донбасі, пише УНІАН.

"Що стосується нових форматів, я впевнений у тому, що ми не потребуємо нових форматів. У нас є "формат Мінська", формат нормандський, упевнений у тому, що в рамках цих форматів ми можемо вирішити всі необхідні питання. Якщо буде бажання, у нас є й інший досвід, наприклад в Британії під час саміту НАТО ми збиралися країнами G7 для обговорення цих питань і в інших місцях - у женевському форматі, ми готові співпрацювати, але базовим вважаю формат нормандський, який довів свою ефективність", - заявив він.

Меркель та Олланд також говорили про нормандський формат як основу для подальших переговорів.

"Ми зібралися, щоб обговорити зміцнення нормандського формату і критичні питання. Ми всі троє впевнені в тому, що Мінські домовленості повинні бути фундаментом для досягнення миру", - заявила канцлер.

"Нам треба продовжувати спілкуватися у нормандському форматі в контексті підготовки до наступної зустрічі. Ми зібралися сьогодні і для того, щоб підготувати таку зустріч", - сказав французький президент.

Джерела: Бі-Бі-Сі, Інсайдер

донеччина кримінал порошенко меркель луганщина переговори олланд

Знак гривні
Знак гривні