В останній можливий день, 31 серпня, Рада позачергово розгляне зміни до Конституції щодо децентралізації (ПРОЕКТ)

Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман оголосив про проведення 31 серпня позачергового засідання Верховної Ради для розгляду проекту змін до Конституції в частині децентралізації (№ 2217а).

Про це він заявив у четвер, 20 серпня, пише Інсайдер

"Після проведення консультацій з народними депутатами вирішили, що це буде 31 серпня", - сказав Гройсман.

"Це останній день сесії, юридично на якій потрібно розглянути це питання. І на наступній сесії, тоді, коли будуть проведені консультації з депутатами, може бути остаточне голосування в 300 і більше голосів", - пояснив спікер.

"Я щиро вірю в те, що ми зможемо знайти розуміння", - додав він.

Крім того, Гройсман запевнив, що внесення в перехідні положення Основного закону норми про особливості здійснення місцевого самоврядування в окремих районах Донбасу, не обмежуватиме суверенітет України, і не сприятиме федералізації.

Конституційна комісія затвердила проект змін до Конституції в частині децентралізації 26 червня. Більшість членів комісії проголосували за, один проти (експерт громадської спілки "Українська Гельсінська спілка з прав людини" Всеволод Речицький), віце-спікер Верховної Ради Оксана Сироїд утрималась.

Згодом Верховна Рада 16 липня ухвалила постанову про скерування до КС президентського законопроекту про внесення змін до Конституції щодо децентралізації влади.

22 липня КС почав оцінку конституційності законопроекту, а 27 липня перейшов до закритого режиму оцінювання.

31 липня Конституційний суд визнав законопроект таким, що відповідає статтям 157 і 158 Основного закону.

Після позитивного висновку КС Рада може прийняти в першому читанні законопроект 226 голосами, а на наступній черговій сесії - у другому 300 голосами.

19 серпня перший заступник голови Верховної Ради Андрій Парубій спрогнозував проведення позачергового засідання парламенту для розгляду законопроекту в першому читанні 27 серпня.

Він зазначив, що важливо проголосувати за даний законопроект до 1 вересня (до початку третьої сесії парламенту) у першому читанні для того, щоб восени Рада мала можливість розглянути зміни до Основного закону у другому читанні.

20 серпня президент України Петро Порошенко висловив сподівання, що Верховна Рада не зволікатиме із розглядом змін до Конституції щодо децентралізації та підтримає їх на позачерговій сесії.

конституція Рада децентралізація закон

Знак гривні
Знак гривні